Subthema 'auteurs'

"Broodheren" wat al te sappig neergezet

In "Broodheren" rekent Joyce Tulkens af met "versteende ideeën over de grote tegenpolen, Philips II en Willem van Oranje", vermeldt de omslag van haar nieuwe roman.
Lees meer

Tien jaar per boek

In Amerika en Engeland verschijnt de ene uitstekende biografie na de andere, Nederland is nog maar net aan de inhaalslag begonnen. Wat bezielt een biograaf? Hoe komt hij erbij om zijn tijd te besteden aan het scheppen van orde in andermans bestaan? Welke keuzes maakt hij en hoe geeft hij zijn bevindingen vorm? Prof. dr. Frits van Oostrom over zijn biografie van Jacob van Maerlant.
Lees meer

De mens blijft de mens een raadsel

"Ik schrijf misschien vanwege een voortdurende verbazing, een voortdurend ongeloof dat de mensen zijn zoals ze zijn." Dat noteerde Henk Romijn Meijer eens in een kort essay waar hij boven zette: "Het boek en ik" (1986). Nu hij intussen 50 jaar schrijver is, nam uitgever Augustus het initiatief al zijn verhalen in een vuistdikke band uit te geven: een prachtboek voor de echte liefhebber van dit genre, van een schrijver die een ware meester is in het levensecht weergeven van dialogen.
Lees meer

Niet alles is een illusie

Een van de leerstellingen van het christendom is de paradox dat een mens zichzelf moet vergeten om gelukkig te worden. Het geldt zowel voor het natuurlijke als voor het geestelijke. Vooral C. S. Lewis heeft daarop in zijn boeken nadruk gelegd. Hij gebruikt daarvoor ergens het woord "selfforgetfulness", een uitdrukking die te vertalen is als "zelfvergetelheid". Men moet daarbij echter niet denken aan een toestand van totale ledigheid. Het gaat om een ledigheid die gevuld is met iets van buiten het ik: muziek, een verhaal, een landschap, een andere mens, en allermeest God.
Lees meer

Hongerbestrijding leidt tot klopjacht

Als de Amerikaanse scholier Matthew Strong tijdens het schrijven van een scriptie in de ban raakt van de wereldwijde hongerbestrijding, gaat zijn eigen leven ernstig gevaar lopen.
Lees meer

Zoeken naar de waarheid over dood en leven

In steeds grotere hoeveelheden rollen ze van de drukpersen: christelijke thrillers uit Amerika. Een van de auteurs in dat genre is Dee Henderson. Ze is bezig met een serie over de O'Malleys, jonge mensen die samen in een weeshuis opgroeiden en later de familienaam O'Malley aannemen. Het jongste deel op de Nederlandse markt heet "De Waarheidszoeker". Een verhaal over opbloeiende liefde en blokkerende geheimen, over dood en leven met een diepere betekenis.
Lees meer

Claustrofobie en jaloezie

"Ik dacht altijd dat als je eenmaal getrouwd was, de rest vanzelf wel voor elkaar kwam", zegt Ruud Lichtenberg tegen zijn vrouw Leonie. Beiden moeten er via een moeilijke weg achter komen dat dat niet het geval is. In "Gelouterde opdracht" beschrijft Nelleke Wander de problemen die het stel moet overwinnen. De roman is een vervolg op "Gelouterd talent".
Lees meer

Steelse stappen in de Aleppowoestijn

De wind die opsteekt, wegwaaiende zandkorrels, krakend hout dat het geluid van mogelijke voetstappen overstemt: alles benadrukt naderend onheil in de roman "Onder de woestijnhemel" van Linda Chaikin.
Lees meer

Overleven in een andere wereld

Vier jaar nadat Callie afgestudeerd is, verdient ze nog steeds een minimumloontje met het fokken van ratten voor biologische proeven. Eigenlijk wil ze kunstenares worden, maar dat vinden haar moeder en zus onaanvaardbaar. Haar vriendin Meg sleurt haar mee naar een psychologisch experiment dat grote veranderingen in haar leven belooft. Karen Hancock neemt haar lezers in de roman "Arena" mee in een wereld die niet bestaat.
Lees meer

Moordenaar op veertjesjacht

"Jij bent van mij." Als je als eenzame vrouw een ring krijgt met deze inscriptie, loopt het niet goed met je af. Tenminste, als je hoofdpersoon bent in een zinderende thriller van Mary Higgins Clark.
Lees meer