Subthema 'auteurs'

Het bedrog van Victor

Een bekende schrijfster in de Spiegelserie van Zomer & Keuning familieromans is Julia Burgers-Drost. Zij heeft ondertussen meer dan veertig boeken op haar naam staan. Met "Lentebruid" voegt zij weer een titel aan de rij toe. Het boek leest vlot weg.
Lees meer

De strijd tegen duistere machten

In de juridische thriller "Verloren zaak" beschrijft James Scott Bell de strijd van advocaat Jake Denney om een rechtszaak te winnen die eigenlijk voordat hij begint al verloren is.
Lees meer

Bedreigd door "De Beoordelaar"

Een jeugdboek, "De bunker", schreef Leendert van Wezel al. Nu is van zijn hand de novelle "Veroordeeld" verschenen. Een confronterend verhaal met een dubbele boodschap.
Lees meer

Ondergang van de Wilhelm Gustloff

In Nederland kent vrijwel niemand de naam Wilhelm Gustloff. Mogelijk verandert dat door de onlangs gepubliceerde vertaling van de roman "Im Krebsgang" van de bekende Duitse schrijver Günter Grass (Danzig, 1927). Deze roman gaat zowel over de moord op Gustloff op 4 februari 1936 als over de ondergang van het naar deze nazi-martelaar vernoemde, met vluchtelingen afgeladen passagiersschip Wilhelm Gustloff op 30 januari 1945.
Lees meer

Spion Salmon verovert Rachab

Vijf vrouwen hebben in het geslachtsregister van de Heere Jezus een plaats gekregen: Tamar, Rachab, Ruth, Bathseba en Maria. De Amerikaanse schrijfster Francine Rivers heeft over elk van hen een novelle geschreven. Die over de eerste twee zijn in het Nederlands vertaald. "Ontsluierd" heet het verhaal over Tamar, "Onbeschaamd" dat over Rachab.
Lees meer

Onderdak in "Huis van Bewaring"

Het was een verrassing voor me, toen ik als abonnee het jongste themanummer van Liter uit de brievenbus haalde. Een bundel met verhalen van J. K. van Eerbeek, "onder de liefdevolle dekmantel", zoals Hans Werkman schrijft, van een literair tijdschrift. Liefdevol, dat zeker. Want Hans Werkman heeft al heel lang wat met Van Eerbeek. We wachten met spanning op de biografie die hij over deze auteur aan het schrijven is.
Lees meer

Shellyes groene en rode eieren

Haar eerste roman zou vlak voor Kerst 1999 uitkomen, maar op het laatste moment besloot de Amerikaanse christelijke uitgeverij Multnomah het boek toch niet uit te brengen. De realistische karakters en de sombere toonzetting zouden een goede ontvangst op de christelijke boekenmarkt wel eens in gevaar kunnen brengen, kreeg auteur Vinita Wright te horen.
Lees meer

Mythe als vermomming

C. S. Lewis schreef in de oorlogsjaren een sciencefictiontrilogie waarin hij de christelijke boodschap verhulde in een zelfgeschapen mythe, die gebaseerd was op zijn ongeëvenaarde kennis van de middeleeuwse letterkunde. Zo smokkelde hij de theologie in de onwetende hoofden van zijn geseculariseerde landgenoten binnen. Maar de verhalen bieden vooral puur leesgenot.
Lees meer

"De heldin die ik mijzelf ten voorbeeld stel"

Hedendaagse vrouwen kunnen ongetwijfeld veel leren van de negentiende-eeuwse Maria Rueel. Ze laat zich graag leiden door haar wijze en bezadigde echtgenoot. Ze is nauwgezet in de vervulling van haar huiselijke plichten, een voorbeeld voor de ganse buurt. Ze is een toonbeeld van "het rekbaarste geduld, de rijkste liefde, de oprechtste nederigheid, de reinste eenvoud."
Lees meer

Eenzaam in een onttoverde wereld

"Signora Vandemberg! Zij was de allermooiste vrouw van de wereld, een Hollandse..." Dat is het motto van het nieuwe boek van Arthur Japin, die velen aan zich verplichtte door zijn magistrale historische roman "De zwarte met het witte hart".
Lees meer