Subthema 'auteurs'

Niet ieder sprookje is occult

Bijbelgetrouwe christenen -zo blijkt tijdens deze Kinderboekenweek- maken zich zorgen over magie in kinderboeken. Terecht, want er verschijnt veel schadelijks op de markt, van de antichristelijke fantasy van Philip Pullman tot de zwarte griezelboeken van Paul van Loon. Toch mis ik enige nuchterheid in de discussie. De aanwezigheid van heksen en andere sprookjesfiguren maakt een verhaal niet meteen occult - zie de Narnia-boeken van C. S. Lewis. Verhalen moeten afgerekend worden op hun strekking, niet op de gebruikte beelden.
Lees meer

Op de vlucht voor Servische soldaten

Dragan vertelt in de jeugdnovelle "Ontsnapping uit Srebrenica" hoe hij als 15-jarige jongen aan de Servische soldaten weet te ontvluchten. Op zoek naar familie komt Dragan in een asielzoekerscentrum in Nederland. Na een autokraak belandt hij in de gevangenis, waar hij zijn dramatische vlucht uit Bosnië opnieuw beleeft.
Lees meer

Dramatische winterochtend tijdens de Grote Oorlog

Het is geen vrolijk uitziend boek, "Donderkop" van Sylvia Vanden Heede. Een dreigende onweerswolk op de omslag, en zwarte soldatenfiguurtjes. Heel anders dan haar Vos-en-Haasboeken.
Lees meer

Milosz, dichter van de tragiek

De Poolse dichter en schrijver Czeslaw Milosz is een van de grote persoonlijkheden uit de twintigste eeuw. Hij ontving in 1980 de Nobelprijs voor literatuur. In zijn werk weerspiegelen zich de grote gebeurtenissen van zijn tijd: de Eerste Wereldoorlog, de Russische revolutie, de Tweede Wereldoorlog, het communisme in Oost-Europa. Dat alles valt na te lezen in zijn indrukwekkende autobiografie: "Geboortegrond".
Lees meer

Tobberige uurtjes met Coetzee

Wanneer een winnaar van de Nobelprijs voor literatuur een nieuwe roman publiceert, zijn de verwachtingen hooggespannen. De Zuid-Afrikaanse schrijver J. M. Coetzee kreeg die prijs in 2003 en publiceerde enkele weken geleden zijn roman "Langzame man".
Lees meer

Medewerker 66 komt in opstand

Terwijl hij naar zijn werk fietste, peinsde Rob Visser over het pretpark dat zijn zoon met het computerprogramma Roller Coaster aan het bouwen was. "Hé, dacht ik, je kunt hier je eigen wereld mee maken, eentje die perfect is naar jouw idee. Opeens schoot me de schepping te binnen. Ik stelde me voor dat er in ons pretpark iets voorviel, een opstand of zo. Misschien zit daar wel een verhaal in, dacht ik toen." De plot voor een spannend jeugdboek was geboren.
Lees meer

De onvoltooide van Némirovsky

Het was een novum, eind vorig jaar, in de geschiedenis van de Prix Renaudot. Voor het eerst in zijn 78-jarige bestaan werd de prestigieuze Franse literatuurprijs postuum toegekend. De uit Oekraïne afkomstige en in Auschwitz omgekomen jodin Irène Némirovsky kreeg de prijs voor haar onvoltooide werk "Suite française", waarin ze een ontluisterend beeld schetst van het Franse volk tijdens de Duitse invasie in 1940 en het eerste bezettingsjaar. Van het boek is nu een vertaling in het Nederlands beschikbaar onder de titel "Storm in juni".
Lees meer

Tirannie, recht en onrecht bij Hooft

Hoe moet je handelen bij een vorst of staatshoofd met tirannieke trekken? Bij wie ligt de hoogste macht in de staat, bij de geestelijkheid of bij de wereldlijke overheid? Het zijn oude vragen die nog altijd actueel zijn, als we bijvoorbeeld denken aan bepaalde regimes in Midden-Afrika en aan opvattingen van radicaal-islamitische snit. De renaissancedichter P. C. Hooft stelde deze vragen al indringend aan de orde in zijn toneelstukken "Geeraerdt van Velsen" en "Baeto", die nu in één deel opnieuw zijn uitgegeven in de Deltareeks.
Lees meer

Arnout is een dief

Identificatie met een dief is helemaal niet zo moeilijk. Althans, in Hans Mijnders' "Tweestrijd". Verliefdheid, feestjes en een nachtelijke lesmarathon vormen het decor - het thema is stukken zwaarder: hoofdpersoon Arnout steelt. Door toedoen van klasgenoot Joeri raakt Arnout, die altijd geld tekortkomt, verstrikt in diefstal. Arnout staat voortdurend -hij kent wel érg veel reflectiemomenten- in tweestrijd: hij wil ermee breken, maar hoe vertelt hij het z'n ouders en z'n vriendin Ilse, die "hotsieknotsie" van hem is?
Lees meer

Gaaien van de paus

Geschiedenis hoeft niet saai te zijn. Henk Koesveld heeft dit in zijn vijf reeds eerder verschenen jeugdboeken aangetoond. Voor de Christelijke Kinderboekenmaand schreef hij "De kleurvogel".
Lees meer