Subthema 'auteurs'

'n Straatje om voor zwarten

Ze is jong en behoorlijk eigenwijs, weduwe Jessie Wagstaff. Deze hoofdpersoon uit het boek van Lyn Cote leeft samen met haar zoontje in een door haar gerund pension in het 19e-eeuwse Chicago, waar de inwoners met minachting neerkijken op de zwarte bevolking, de afschaffing van de slavernij ten spijt. Daarom stoot Jessie regelmatig haar neus; bijna niemand kan haar inzet voor de zwarten waarderen.
Lees meer

Conflict tussen pioniers en indianen

De zwarte bladzijden in het geschiedenisboek, daar wordt geen enkel volk graag aan herinnerd. De Amerikaanse schrijfster Angela Elwell Hunt wijdt haar romanserie "Dragers van de ring" aan de hardvochtige handelwijze van de eerste generaties pioniers met de indianen. In het derde deel speelt de wrede slachting onder de Pequot-indianen in 1636 een grote rol. Honderden indianen, onder wie vrouwen en kinderen, verbrandden levend toen het dorp werd aangestoken.
Lees meer

Zorgen over een verslaafde vader

Guus Kuijer is voor veel liefhebbers van kinderboeken geen onbekende. "Met je kop in de prullenbak" en andere uitgaven van zijn Madelief-serie worden nog altijd met groot genoegen gelezen. Nu, ruim twintig jaar later, is de schrijver met een vergelijkbare reeks bezig. Onlangs verscheen het tweede deel over Polleke, "Het is fijn om er te zijn".
Lees meer

"Meisjes dragen de zwaarste last"

Als dr. H. Florijn schreef hij tal van kerkhistorische beschouwingen, over Nadere Reformatie en Dordtse synode, over oudvaders en ledeboerianen, over predikanten en oefenaars. Als Henk Florijn publiceert hij deze week zijn eerste novelle: een hommage aan alle meisjes die -vanwege hun traditionele uiterlijk- dagelijks negatieve aandacht hebben te incasseren.
Lees meer

Problemen van twee scholieren

In "Eindhalte" toont Henk Florijn dat hij schrijven kan. De novelle steekt duidelijk uit boven de meeste verhalen die in protestants Nederland op de markt gebracht worden. Het meisje Leanne, de jongen Rutger zijn geloofwaardige karakters, de stijl maakt het boekje uiterst leesbaar en de centrale thematiek is herkenbaar.
Lees meer

Op reis naar de eeuwigheid

Het lijkt erop dat Randy Alcorn met "Op het randje van de eeuwigheid" een moderne versie van Bunyans "Christenreis" heeft geschreven. De uitgever presenteert het weliswaar als een thriller, maar het boek beschrijft net als de "Christenreis" de zinnebeeldige wereld waarin een mens verkeert die op weg is naar de hemel, of die daar naartoe op weg denkt te zijn.
Lees meer

Floris Bakels (1915-2000)

Biografische informatie over de schrijver
Lees meer

Terug naar de school van vroeger

De pester en de gepeste, twee personen die elkaar ontmoeten in de roman "De binding". De thematiek is blijvend actueel; pesten is van alle tijden. Ik weet niet of er groepen bestaan waarin het probleem totaal afwezig is. Daniël van den Bos geeft in "De binding" de thematiek op een bijzondere manier vorm.
Lees meer

In zes dagen een echt mens

Daniël van den Bos wilde een roman schrijven. Familieleden probeerden hem tot drie keer toe te frustreren: "Het lukt je nooit, je vindt geen uitgever en niemand koopt je boek." Ze zaten er drie keer naast. Het manuscript kwam er, er diende zich een uitgever aan en de eerste vijfhonderd exemplaren van het boek zijn verkocht, in een maand tijd. "Niet slecht hè, voor een debutant."
Lees meer

Willem Brakman, vervreemd van de werkelijkheid

Het blijft altijd een probleem om in een paar zinnen het begrip literatuur te definiëren. Een algemeen geldende definitie is er niet en in deze recensie kun je geen opsomming van kenmerken verwachten. In ieder geval hoeft literatuur niet per se praktisch te zijn.
Lees meer