Subthema 'auteurs'

Woorden vormen droevig kleinood

Soms spreekt een gedichtenbundel je zo aan dat je er niet los van kunt komen. Zo verging het mij met de bundel "Op voeten van tijd en verlangen" van Fum van den Ham. Geboeid heb ik deze verzen gelezen en herlezen, om er vervolgens weer naar te grijpen en ze nog eens te lezen.
Lees meer

In contact met een Irakees

De twee Amerikaanse archeologen Mars en Anne Enderley zijn vooral geïnteresseerd in de oudheden in het Midden-Oosten, maar tegen wil en dank raken ze opnieuw betrokken bij de hedendaagse politieke strubbelingen in de regio.
Lees meer

Smokkelen

In de familieroman "Op zoek naar Neeltje" neemt Johanne A. van Archem de lezer mee naar het Twente van 1917. Wilmijne is weduwe geworden, haar man Geert leidde een dubbelleven. Hij leefde als een straatarme arbeider, maar bleek een rijke smokkelaar. Jannes en Willem gaan op zoek naar mensen die meer over Geert en zijn smokkelwerk weten.
Lees meer

Tasjesroof en zinloos geweld

Een drukke winkelstraat. Jongens met messen. Tasjesroof. Melchior Walda komt een vrouw te hulp. Flitsend metaal, gegil, bloed. Melchior is vermoord. Zeer actueel is het thema zinloos geweld in de emotionele familieroman "Bloemen in de nacht".
Lees meer

Historie, liefde, geloof en spanning

Vertaalde romans zijn de laatste tijd zeer dominant aanwezig in de RD/CLK-toptien van de fictieve romans. Op zich positief dat je zo gemakkelijk over je eigen grenzen heen kunt lezen. Aan de andere kant stel je jezelf wel eens de vraag naar de meerwaarde die deze romans te bieden hebben. Op welke plaats bevinden ze zich eigenlijk tussen het massaproduct en de betere roman?
Lees meer

Machtsdenken, winstbejag, misdaad

Langs de Duitse Autobahn wordt het levenloze lichaam van een jonge psycholoog gevonden. Over het waarom van de moord tast de recherche vooralsnog in het duister. Alleen de relatie van de psycholoog tot de sekte van De Overwinnaars roept bij de afdeling Moordzaken vraagtekens op. Het is het begin van een reeks verwikkelingen in "De Sekte", een roman die de lezer voert naar het schimmige gebied van religieuze manipulatie door een paar gewetenloze lieden.
Lees meer

Blijvende tweespalt van Anton Ent

Henk van der Ent is een productief auteur. Vorig jaar verscheen zijn roman "Waterlelies" en nu ligt de in maart verschenen dichtbundel "Kootwijkerzand" voor me. De voosheid van een bestaan zonder zin wordt er keihard in neergezet. Blijvende ambivalentie lijkt het hoogste dat een mens kan bereiken.
Lees meer

Ramses-serie van een doctor in de egyptologie

Hij is al meer dan 3000 jaar overleden, maar nog steeds springlevend - farao Ramses II verovert de wereld. Christian Jacqs romancyclus over de beroemde farao Ramses II loopt als een trein: de serie werd in 26 landen gepubliceerd en er zijn al meer dan 2,5 miljoen exemplaren van verkocht. In Frankrijk, het thuisland van de schrijver, spreken de media over een "egyptomania".
Lees meer

Meegesleept in het donkere bos

"Kringen in een bos" heet de tweede roman van de Zuid-Afrikaanse schrijfster Dalene Matthee. Haar hoofdpersoon, Saul Barnard, loopt in kringen steeds dieper het Bos in, waaruit hij had willen vluchten. Meeslepend beschrijft Matthee de strijd die Saul te voeren heeft tegen anderen en met zichzelf.
Lees meer

Bundel van Enquist lijdt aan strakke regie

Eigenlijk valt over de nieuwe Enquist weinig nieuws te zeggen. "De kwetsuur" is net als haar vorige boeken ("Het meesterstuk" en "Het geheim") een bestseller. Evenals haar vorige romans is deze nieuwe bundel toegankelijk, gestructureerd, doorwrocht, maar ook afstandelijk en steriel.
Lees meer