Subthema 'auteurs'

Lachen om te overleven

Lange tijd is hij weggemoffeld in universiteitsbibliotheken: de zeventiende-eeuwse dichter Focquenbroch. Met zijn sarcastische schimpdichten voldeed hij niet aan het beeld van de erudiete renaissancepoëet. Een nieuwe editie van ”De Afrikaanse brieven” brengt het satirische werk van Focquenbroch opnieuw voor het voetlicht.
Lees meer

Jodocus van Lodenstein (1620-1676)

 
Lees meer

Beschouwer van Zion

In zijn eerste gemeente werd hij verdacht van remonstrantisme. Naar later bleek onterecht. Jodocus van Lodenstein zou uitgroeien tot een van de bekendste nadere reformatoren. Toch maakte hij niet in de eerste plaats als predikant, maar als dichter naam. Zijn Uytspanningen worden tot vandaag gelezen.
Lees meer

„O mama, ga alsjeblieft weg!”

Weinig auteurs kunnen de ernst van kinderspel zo beschrijven als de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren dat kon. Haar Zweedse plattelandskinderen bezitten veel vrijheid en bijna onbegrensde speelmogelijkheden.
Lees meer

Jan Wolkers vijftig jaar schrijver

 
Lees meer

Wandelende buitenstaander in Parijs

Zelden verscheen een boek met zo’n lelijke omslag. Titel en auteursnaam zijn nauwelijks te lezen, het troebele zwart-wit van de voorplaat doet aan een slechte afdruk denken. De lezers hebben zich er blijkbaar niets van aangetrokken: de nieuwe roman van Adriaan van Dis, ”De wandelaar”, is een bestseller. Dan moet het toch wel een goed boek zijn, zou je zeggen.
Lees meer

Rosita Steenbeek schrijft vrijblijvend over Sicilië

Rosita Steenbeek woont afwisselend in Italië en Nederland. Haar debuut ”De laatste vrouw” speelde al in Rome en Sicilië en de titel van haar nieuwste boek ”Siciliaans testament” wijst weer in de richting van de fascinatie van de auteur. Want ze voelt zich thuis in Rome, als ze daar woont, en Italië blijft haar inspireren.
Lees meer

Cornelius Lambregtse (1916-2004)

De schrijver Cornelius Lambregtse geniet in de gereformeerde gezindte vooral bekendheid als auteur van de roman "In Zijn arm de lammeren" (1971). In dit boek verwerkte hij zowel jeugdherinneringen als het overlijden van zijn zoontje Kelvin.
Lees meer

„Je ruikt de geur van oliebollen”

„”Ratje” van Anne de Vries”, zegt docente G. M. van Es, op de vraag wat haar favoriete boek is. Ze haalt het kinderboek uit haar tas en kijkt met plezier naar de omslag, waarop een sjofel straatjochie staat afgebeeld. „Ik vind het zo mooi. Leerlingen genieten ervan als ik het voorlees, ze hángen gewoon aan je lippen. Dat is voor mij ’t bewijs dat dit boek goed is.”
Lees meer

Goed en kwaad op de planeet Venus

C. S. Lewis was een duizendpoot. Groot wetenschapper, begaafd stilist, beroemd apologeet van het christelijk geloof. Behalve de kinderboekenserie ”De kronieken van Narnia”-miljoenen exemplaren verkocht- schreef hij romans en gedichten, maar die vormen een nogal onderbelichte kant van zijn werk. Niettemin verscheen onlangs het tweede deel van zijn sciencefictiontrilogie in een nieuwe Nederlandse vertaling: ”Perelandra”.
Lees meer