Subthema 'auteurs'

Biddende Bunyan

In "John, de schrijvende pelgrim" brengt M. H. Karels-Meeuse aan de hand van historische gegevens de persoon van Bunyan voor de jeugd tot leven.
Lees meer

„Revius meende slechts te stamelen”

„Revius’ laatste disputaties gingen over de tekst: „En Hem moeten alle engelen Gods aanbidden.” Aanbidding maakt sprakeloos. De verwoording wordt dan verwondering. Beschouwing wordt aanschouwing - en die eindigt niet.”
Lees meer

Arthur Japin

Uit het leven van Arthur Japin
Lees meer

Eindelijk hier zijn

Eerst een zeehond, toen een kat en nu een koe. In haar nieuwe bundel zoekt Marjoleine de Vos naar leven in het hier en nu. Zoals een koe dat doet. Niet streven naar het onmogelijke, maar eindelijk in het hier en nu durven zijn. En toch; de vragen blijven.
Lees meer

Literair begaafde dominee

Jacobus Revius. Ik ben bang dat velen alleen z'n naam kennen. Misschien weten ze ook dat hij tot de literatuur behoort en dat hij lange jaren dominee is geweest in zijn geboortestad Deventer, maar dan houdt het wel zo ongeveer op. Eigenaardig dat een man van zijn formaat zo weinig bekend is geworden in zijn eigen tijd, maar ook in de eeuwen ná hem. Of is er wellicht toch een verklaring voor die onbekendheid?
Lees meer

Jacobus Revius (1586-1658)

Biografische informatie over Jacobus Revius
Lees meer

Peter observeert zijn vader in New York

"De thuiskomst" van Bernhard Schlink is een virtuoos vertelde roman, en toch is er iets wat niet bevredigt. De vaagheid van de hoofdfiguur, zijn passiviteit en de contourloosheid van zijn gevoelens en gedachten worden hinderlijk.
Lees meer

Kiezen tussen sport en geloof

Per Olov Enquist (1934) is de "grand old man" van de Zweedse literatuur. Zijn werk is inmiddels in 27 talen vertaald. Toch werd zijn naam in Nederland pas echt bekend door "De lijfarts van de keizer" (2001), dat hoge verkoopcijfers scoorde. Hoewel al in 1973 in Nederland uitgegeven, is "Het record" veel minder bekend. Het boek is nu, met een recent nawoord van de schrijver, opnieuw verschenen.
Lees meer

Sleepnet in zee van onderbewuste

Oek de Jong baarde in 2002 opzien met de roman "Hokwerda's kind". Na jaren verscheen er weer eens een roman van de auteur die als twintiger zo veelbelovend debuteerde, maar sindsdien slechts twee romans schreef. Zijn nieuwe boek, "De wonderen van de heilbot", is van een heel ander genre: het is een dagboek, dat notities uit de jaren 1997-2002 bevat.
Lees meer

Dichter van het verlangen

Geerten Gossaert was huiverig voor "christelijk dichterschap". "Hij was doodsbenauwd voor poëzie in de lijn van Abraham Kuyper met z'n christelijke geitenfokvereniging", zegt dr. J. de Gier, die een nieuwe uitgave van Gossaerts bundel "Experimenten" verzorgde. "Kunst valt volgens hem niet te organiseren. Wanneer welke levensbeschouwing dan ook de overhand krijgt over het gevoel, schrijf je geen echte poëzie - dan kom je niet verder dan berijmde theorie."
Lees meer