Subthema 'auteurs'

Oorlog op het Duitse platteland

Er zijn vele romans over de Tweede Wereldoorlog verschenen. "Hasenheide", een uit het Duits vertaald boek, springt er wat mij betreft uit. Juist omdat het verhaal zich in Duitsland afspeelt, is het zo intrigerend. Wat vonden de 'gewone' Duitsers eigenlijk van de oorlog? Ook al is het een roman, "Hasenheide" deed mij toch anders tegen de geschiedenis aankijken.
Lees meer

Bloedige Boerenoorlog

Precies honderd jaar geleden woedde in Zuid-Afrika de bloedige Boerenoorlog tussen Engeland en de Boerenbevolking. De reden: het Zuid-Afrikaanse goud. In de roman "Geschroeide aarde" beschrijft Eleanor Baker de tragische lotgevallen van een Boerengezin tijdens die driejarige strijd.
Lees meer

Het dagboek van Désirée

Het leven van Napoleon Bonaparte heeft de afgelopen twee eeuwen al heel wat pennen in beweging gebracht. Duizenden publicaties zijn er gewijd aan de berooide Corsicaan die het bracht tot keizer van het grote Franse rijk. De lijvige roman "Désirée" is te midden van vele diepgravende studies opmerkelijk lichtvoetig van toon. De lezer leert Napoleon niet in de eerste plaats kennen als militair of staatshoofd, maar als verliefde jongeman.
Lees meer

Roma-leven van Adnan en Esma

Je zult maar kind zijn van een van de vijf Roma-families die deze maanden vaak in het nieuws zijn geweest. Je ging vóór de vakantie naar school in Driebergen, maar als je eindexamenjaar begint, niet meer. Zoiets overkomt ook Adnan, een van de twee hoofdpersonen uit "Duizend jaar onderweg" van Els de Groen.
Lees meer

Gijzelingsactie op Pampus

De populariteit van Bert Wiersema onder de jeugd is groot. Tijdens de laatstgehouden CLK-beurs in Barneveld stonden velen met een van zijn twee nieuwe boeken in de rij voor een handtekening. "Gijzeling op Pampus" is het twaalfde deel in de Chris en Jorieke-serie. Het verhaal speelt zich voor een groot deel af op Pampus, het fort dat op een zandbank voor de haven van Amsterdam ligt.
Lees meer

Kiezen tussen Pauline en Peter

Frans van Houwelingen behoeft als auteur waarschijnlijk geen introductie meer. Voor jongere kinderen schreef hij onder andere "Kusje voor het slapen gaan" en de vorig jaar verschenen verhalenbundel "Met een knipoog van Ted". Veel leerlingen van de hogere groepen van de basisschool lezen boeken als "Meier" en "Komt in de bus" in één adem uit. Zijn eerste jeugdroman, "Patatje oorlog", werd twee jaar geleden bekroond. In "De witte kiezel", zijn nieuwste boek, koos Van Houwelingen voor een gevoelig thema.
Lees meer

Terug naar ouderwetse plaatjes

Even heeft hij erover nagedacht de verhalen zelf te illustreren. Maar hij had er, vond hij, geen tijd voor. De keuze van C. S. Lewis viel uiteindelijk op de jonge illustratrice Pauline Baynes. Bij de recente heruitgave van de Narnia-verhalen viel uitgeverij Callenbach terug op háár illustraties. Dat lijkt een goede beslissing. De afbeeldingen zijn in elk geval beter dan de modern aandoende tekeningen uit een vorige uitgave.
Lees meer

Goed geschreven dierenverhaal

"Het gewei van Caesar" door Brooks Hansen zou je een origineel en goed geschreven dierenverhaal kunnen noemen. Gewone mensen zoals het meisje Elsbeth spelen een voorname rol.
Lees meer

Zakjesmensen

Het boek "Zakjesmensen" van Maretha Maartens -bij uitgeverij Callenbach verschenen- gaat over twee meisjes van een jaar of veertien. Voor jongens en meisjes van die leeftijd is het werk ook bedoeld.
Lees meer

De levensreis belangrijker dan het doel

Midden in het gesprek roept Tonke Dragt wanhopig: "Zie je wel dat ik voor interviews ongeschikt ben!" Ze is dan op het zoveelste zijpad beland en zit midden in de wilde wouden uit haar verhalen. De bezoeker hangt aan haar lippen. Tonke Dragt kán vertellen. Dat leerde ze als 12-jarige in een jappenkamp. Het kwam haar later goed te pas bij het schrijven van beroemde uitgaven zoals "De Zevensprong" en "De brief voor de koning". Komende maand hoopt de jeugdboekenauteur en -illustrator haar zeventigste verjaardag te vieren.
Lees meer