Subthema 'auteurs'

Altijd eigen boontjes doppen en nooit de wonderboon vinden

Het is 11 maart 1767. Elsjen Roelofs is 29 en zwanger van haar tweede kind als ze rattenkruit door de gerstepap van haar man Jan Albers roert. Niet om hem te doden, maar om hem af te brengen van zijn plan te verhuizen naar een eigen boerderij.
Lees meer

De kleur van het vroege christendom

Het vroege christendom bepaalt zo ongeveer zijn leven. Intussen stoort hij zich aan de onzin die veel auteurs van historische romans schrijven. Wat kun je dan beter doen dan zelf de pen pakken? De romans van de Amerikaanse hoogleraar Paul Maier over Pilatus en over de tijd van Nero werden in Amerika bestsellers en zijn inmiddels in het Nederlands vertaald. "Ik heb het genre van de documentaireroman uitgevonden."
Lees meer

Familieverleden ontrafeld

Wat ze ook zou vinden, of niet zou vinden, Amanda hoopte dat de zoektocht naar de keizerlijke broche haar voorgoed zou verlossen van de nachtmerrie. Maar de waarheid is valser dan zij kon vermoeden.
Lees meer

Weduwe van Britse militair

Er kan in vijf jaar veel gebeuren. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was Katharine een meisje. Toen de geallieerden de overwinning behaalden, was ze de weduwe van een Britse militair. Deel twee van een serie van Noreen Riols.
Lees meer

Voortgestuwd door verlangens

Henk van Woerden (1947-2005) schreef romans over Zuid-Afrika. Vlak voor zijn plotselinge dood vorig najaar verscheen een roman die in heel andere streken speelt. Hoewel de locatie nergens genoemd wordt, lijkt het sterk op Turkije. De thematiek van de roman is nogal broeierig.
Lees meer

Grace vindt doodgewaande echtgenoot terug

Grace O'Malley, een strijdvaardige 19e-eeuwse jonge vrouw uit Ierland, hoopt na een leven vol ontberingen rust te vinden bij kapitein Peter Reinders. In het laatste deel van de trilogie over haar leven besluit ze met hem te trouwen. Ze reist naar zijn huis in San Francisco, maar helemaal overtuigd van de juistheid van haar keuze is ze niet.

Lees meer

Niets is wat het lijkt

In 2005 won Frans Willem Verbaas de verhalenwedstrijd van het Nederlands Dagblad. In het juryrapport werd hij geroemd vanwege zijn vertragingstactiek. Inmiddels is bij uitgeverij Mozaïek zijn debuutroman uitgekomen: "Sneeuw in Afrika".
Lees meer

Drab met wormen drinken

Hoe houdt een meisje van dertien zich staande onder een wrede schipper die zich ook nog eens christen noemt? Hoe haalt ze het in haar hoofd om verkleed als jongen aan boord te gaan van een VOC-schip? Auteur Rebecca Noldus: "Als ik in de zeventiende eeuw had geleefd, had ik het ook geprobeerd."
Lees meer

Misdaadverhalen in de schijnwerpers

Maar weinig bibliotheek- en boekwinkelbezoekers zal het zijn ontgaan. Na maart, april en mei is het weer volop juni; de Maand van het Spannende Boek. Lugubere en moorddadige titels grijnzen je tegemoet, bijeengebracht op speciale tafeltjes. Of -opvallender nog- in aparte ruimtes achter de winkelruit. Wat moet je ermee aan?
Lees meer

Een niet-gewenst Indianenkind

Els ten Voorde publiceerde in 2004 voor het eerst een verhaal in de verhalenbundel "Het geheim van de oude put". Het verhaal, "Op berenjacht in de Rockies", speelt zich af in Canada, het land waar de auteur gewoond en gewerkt heeft na haar studie aan de Pabo. Op haar verhaal wordt enthousiast gereageerd. Die reactie heeft blijkbaar zijn effect gehad; twee jaar later verschijnt haar eerste roman "Verzwegen waarheid".
Lees meer