Subthema 'auteurs'

Spanning in Jeruzalem

"Rafa grendelde de buitendeur en controleerde zorgvuldig zijn gehele woning om er zeker van te zijn dat er niet ergens een indringer verscholen zat. Het was een dagelijks terugkerend ritueel, maar elke keer klopte het hart hem in de keel en stootte hij onderdrukte schrille kreten uit als de door hemzelf opgeroepen grillige schaduwen hem deden rillen van angst". Wie zou niet doorlezen...?
Lees meer

Een groep mensen verdwijnt

De wereld is in rep en roer. Op verschillende plaatsen zijn UFO's gesignaleerd. Daarover gaat "Het Bedrog", een roman die speelt in de eindtijd. Auteur Nico Pluijmers fantaseert er lustig op los als het over het laatste der dagen gaat.
Lees meer

Op weg naar volwassenheid

"We leven allemaal op de rand, denk ik. Op de rand van het nest waar we uitkomen. Op de rand van onze eigen eenzaamheid, tussen willen opgeven en doorgaan. En als we iemand graag mogen, dan óók nog eens op de rand van hun hart". Gedachten die hoofdpersoon Jasper uit Gerda van Erkels "Leven op de rand" aan zijn "dagboek" toevertrouwt. Zeventien jaar is hij. "Geen kind meer en op de rand van de volwassenheid".
Lees meer

Vogelman

Mooi van taal -maar daar is niet van te genieten omdat dit boek ontsierd is door een aantal stevige vloeken- is "De Vogelman" van Cyrille Offermans.
Lees meer

Paarden

Het derde deeltje in de serie "Daya, het witte paard" van Karin Lorentzen: "Sterke, trouwe Daya" is niet zo sterk van taal en aanvankelijk wat oppervlakkiger. Wat bakvisachtig, zeiden we vroeger.

Lees meer

Bijbelsonnetten naast sportgedichten

Achter in de verzamelbundel "1000 sonnetten" van Jan Kal treft de lezer een uitgebreid register aan van bijbelteksten. Een dubbel register zelfs: de lezer die in een gedicht een bijbelse verwijzing vermoedt, kan achterin naslaan of dat ook zo is, maar de lezer die benieuwd is wat Kal met -bijvoorbeeld- Psalm 130 gedaan heeft, kan er ook terecht.
Lees meer

Leven in een krottenwijk

Meint R. van den Berg is een man van het woord. Meer zelfs dan je redelijkerwijs van een dominee mag verwachten. Naast talloze boeken op het gebied van bijbeluitleg, schrijft hij romans, novellen, korte verhalen en poëzie. Deze "boer van het alfabet" (naar Van der Graft) publiceerde een nieuwe bundel gedichten.
Lees meer

Tijd en betrokkenheid als levensstijl

De belangstelling voor emotie en gevoel is groot. Interessant hierbij is het verschil in communicatie en gevoelsbeleving tussen mannen en vrouwen. Mannen zijn in de regel meer informatiegericht en hebben weinig aandacht voor gevoelsuitingen, vrouwen zijn meer contactgericht, met juist de gevoelsuitingen als basis. De laatste tijd verschijnen er boeken over de man met nadruk op de gevoelskant. Een ervan heet "Het hart van een vader" van Ken Canfield.
Lees meer

Isegawa schrijft kroniek van Uganda

"De dood is niet zo slecht". Met deze zinsnede typeert Moses Isegawa (Uganda, 1963) het lugubere einde van de ouders van Moegezi in zijn lijvige debuutroman "Abessijnse kronieken". Hij deed dat tijdens een van de vele interviews die volgden na zijn lancering als "rising star" van literair Nederland. De dood is op een groteske manier aanwezig in zijn odyssee. Die had dus net zo goed een kroniek van de aangekondigde dood kunnen heten.
Lees meer

Boeken die zichzelf schrijven

Voor Thea Beckman is de tijd van omzien aangebroken. Haar 75e verjaardag staat voor de deur. "Ik heb een enorm lang verleden en slechts een korte toekomst", zegt de veelgeprezen jeugdboekenauteur zonder spijt. "Mijn leven is geslaagd. Alle dingen die ik had willen doen, die heb ik ook gedaan. Ik ben niets tekortgekomen. Dat kan niet iedereen zeggen. Ik heb geboft, geluk gehad".
Lees meer