Subthema 'auteurs'

Onbarmhartig, jaloers, eenzaam

Grote mensen zijn vaak jaloers op elkaar, gunnen elkaar het licht in de ogen niet, maar kinderen kunnen er óók wat van! Soms kunnen ze nog onbarmhartiger dan de volwassenen pesten, vernederen, negeren. Om er zelf beter van te worden, of in eigen ogen beter te lijken dan die ander. Over dit thema gaan dit jeugdboek waar ik het over wil hebben.
Lees meer

Op de vlucht voor de Russen

Bert Wiersema hoeft geen verdere aankondiging. Welke jongere kent "Chris en Jorieke" en "Logboek Lammers" niet? Dit keer geen nieuw boek uit een van deze avontuurlijke series, maar een verhaal -"Noodlanding"- dat voor een deel echt is gebeurd. Het gaat over de vervolging van christenen.
Lees meer

Pappa is zielig, hij ziet er zo moe uit

Edward Sewell staat op het punt na een werkdag naar huis te gaan. Vanaf het toilet vangt hij een gesprek op van twee collega's. Een van hen zal die avond samen met z'n vrouw bij hem op bezoek komen. Tot verbijstering van Edward noemt zijn 'vriend' hem een "een soort hinderlijke mug die om je hoofd zoemt." Met dit begin weet Adrian Plass de aandacht van de lezer te vangen. "Een avondje met vrienden" vormt het openingsverhaal in de bundel "Vaders en zonen".
Lees meer

De les van de gemiste kansen

Michael Keddington is een arme jongeman met een droevig verleden. In "Het medaillon" van Richard Paul Evans kan de lezer een stukje van zijn leven meebeleven. Michael neemt de lessen van een oude vrouw ter harte en maakt niet de fout die haar de liefde van haar leven kostte.
Lees meer

Pijn om puistjes

""Loop toch door, stomme meid, met die lelijke puistjes van je." Geschrokken kijkt de 15-jarige Geritha achterom. Haar benen trillen. Tranen branden achter haar ogen." Het is een van de vele pijnmomenten in het schoolleven van Geritha, de hoofdpersoon in het boek "Kom op voor jezelf" van Jenneke ter Haar.
Lees meer

Gedichten uit het grensgebied

Ze kreeg advies van J. C. Bloem, ging op bezoek bij Wilma, leverde bijdragen aan het tijdschrift Ontmoeting, en is momenteel de oudste actieve dichteres van christelijk Nederland. Nel Veerman wordt deze week 91 jaar. Ze maakte naam met kinderboeken, romans en dichtbundels, en schrijft -op haar kamer in een Puttens bejaardenhuis- nog steeds poëzie. Onlangs publiceerde ze een nieuwe bundel: "Grensgebied".
Lees meer

Romantiek in Reggelo

Rieks' vader wordt op een zondagmiddag door de Duitsers opgehaald. Hij moet als krijgsgevangene in Duitsland werken. Rieks blijft met zijn moeder en zijn zusje Mineke achter in het Twentse stadje Reggelo. In de laatste maanden van de oorlog beleeft Rieks met zijn vriend Willem spannende avonturen én maakt hij een mooie verovering. "Mooier dan vrede" zelfs, zoals Gerrit Kraa zijn eerste jeugdboek noemt.
Lees meer

Gered uit een bordeel

De eerste keer dat de godvrezende boer Michael Hosea het meisje Sarah op straat tegenkomt, weet hij dat zij bestemd is zijn vrouw te worden. Het betekent dan ook een klap in zijn gezicht als hij verneemt wat Sarahs beroep is. Onder de naam Angel werkt ze in een bordeel. Toch voelt Michael dat hij zich niet vergist heeft in Gods plan. Opnieuw werd een ontroerend boek van Francine Rivers -"Bevrijdende liefde"- in het Nederlands vertaald.
Lees meer

Oorspronkelijkheid

Mevrouw M. A. Groeneweg-de Reuver schreef de dichtbundel "Gezegend onder het kruis". Van de hier besproken dichteressen besteedt zij duidelijk de meeste aandacht aan de techniek van het verzen maken. De bundel bevat vier- en vijfregelige gedichten, waarvan het rijm- en ritmeschema varieert. Het metrum is veelal correct, hoewel niet altijd.
Lees meer

Spreektaal in gedachten

Wies Haaring publiceerde haar "Gedachten...", een aantal "hartekreten" (aldus de achterflap) die ze in de loop der jaren heeft opgeschreven. Bij het lezen van deze bundel groeide de vraag: De gedachten van mevrouw Haaring zijn ongetwijfeld christelijk, maar waarom zijn ze interessant genoeg om aan de drukpers te worden toevertrouwd? En vooral: heeft de uitgever geen vakbekwame redacteur?
Lees meer