Subthema 'auteurs'

Kinderen van 1812

Met de roman ”Oorlog en vrede” schiep de Russische graaf Lev N. Tolstoj een meesterlijke verbeelding van de oorlog tussen de Russen en Napoleon. In het imposante boek, dat voor het eerst integraal in het Nederlands is vertaald, ontvouwt hij zijn visie op geschiedenis.
Lees meer

Het dagboek spreekt

Ruzies, eenzaamheid, verveling; onderduiken is lang niet zo spannend als het lijkt. Anne Frank vertelt haar belevenissen in haar dagboek. Docente Nederlands aan de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap A. Harbers vindt het haar mooiste boek. „Het dagboek van Anne Frank spreekt. Je raakt helemaal verbonden met het leven in het Achterhuis."
Lees meer

Hoe geloofwaardig ben je als christen?

Van lezen houdt ze wel. Nellianne van Schaik-Maljaars geeft Nederlands op het Calvijn College in Goes. Ze heeft veel boeken in haar handen gehad, maar "Het negende uur" van Pieter Nouwen vindt ze een van de allermooiste boeken. 

Dit interview is geschreven door Annelies Poortvliet en Adrianne Dieleman. Met hun inzending wonnen ze de prijs van de Yord Literatuurwedstrijd: een dagje naar Parijs.

Lees meer

De klepel in de blokfluit verstopt

Het boekje ”Kogels in de kerk”, geschreven door de neerlandicus en kerkmusicus Dirk Zwart, gaat over kerkmuziek, mensen die er een potje van maken en over Dikkertje Dap.
Lees meer

Blatend schaap te midden van herders

C. S. Lewis beschouwde zichzelf als een leek in theologische kwesties, een vrijmoedig schaap dat de herders echter best op hun plaats durfde te zetten. Tegen de vrijzinnige theologie zette hij de hulpmiddelen van logica en gezond verstand in – waardoor zijn redeneringen gewoonlijk even helder als overtuigend zijn.
Lees meer

C. S. Lewis (1898-1963)

Clive Staples Lewis maakte naam met boeken over middeleeuwse literatuur, christelijke apologetiek en literaire kritiek, maar vooral met zijn romans en zijn kinderboekenserie ”De kronieken van Narnia”. Hij was bevriend met de schrijver J. R. R. Tolkien. Samen vormden ze de kern van de literaire vriendengroep ”The Inklings” en drukten ze hun stempel op de Engelse faculteit van de universiteit van Oxford.
Lees meer

Spannend boek over moord op lerares

Met een leesbril op het puntje van zijn neus vertelt hij over z’n favoriete boek: ”Schaduwzuster”. A. Nieuwenhuijse, docent Nederlands op het Goudse Driestar College koos de roman van Simone van der Vlugt, omdat de roman heel spannend is én literaire kwaliteiten heeft. ”Schaduwzuster” gaat over een docente die plotseling wordt doodgeschoten. De hamvraag is natuurlijk: Wie heeft het gedaan?
Lees meer

Bartje heeft een hart van goud

Wie heeft er nog nooit van Bartje gehoord? Dit vertederende ventje is uitgegroeid tot een belangrijk symbool voor de provincie Drenthe. Zelfs Willem-Alexander en Máxima konden zijn beeld niet overslaan bij hun kennismakingsbezoek.
Lees meer

Rondtasten in de duisternis

Kunst is gevaarlijk. Het leven is gevaarlijk. Wie meent de dingen naar zijn hand te kunnen zetten, komt bedrogen uit. Daarover gaat de jongste roman van Margriet de Moor, "Kreutzersonate". De schrijfster lijkt een spel te spelen met muziek en literatuur, maar het laatste woord is voor de onvermijdelijke dood: "de laatste plot, altijd dezelfde, van het leven."
Lees meer

Een bange winter in Roemenië

Eeuwoud Koolmees heeft een bezoek gebracht aan Roemenië en een gezin uit dit land als onderwerp voor zijn boek "Bange winter in Roemenië" genomen.
Lees meer