Subthema 'auteurs'

De droom van Hercules Seghers

Hij had geen eerzucht, behalve deze: "te ontdekken wat er in materialen en gereedschappen voor ongeziene verassing sliep". Om de 17e-eeuwse schilder Hercules Seghers hangt een waas van geheimzinnigheid. Heeft hij werkelijk bergen gezien? Of zijn de raadselachtig geschilderde en geëtste berglandschappen -waarvoor Rembrandt zijn bewondering uitsprak- product van verbeelding? Nestor van de vertelkunst Theun de Vries zoekt mee naar een antwoord.
Lees meer

Familieroman

In de VCL-serie verscheen van de hand van Anne Sietsma een roman over Herman en Lianne van Dam, die te weinig tijd voor elkaar hebben.
Lees meer

Diefstal

Het jongste boek van romanschrijfster Greetje van den Berg, gaat over schaduwen. Zelf zegt ze van haar werk: "Mijn boeken gaan over hedendaagse thema's.
Lees meer

Overgang

Gerda van Wageningen behoort volgens het omslag van haar nieuwe boek "Het kangoeroehuis" tot de best verkopende auteurs van Nederland.
Lees meer

Zussen

Ietje Liebeek-Hoving schrijft "Mijn zuster Nadia", over de zeventienjarige Dorijn die in de schaduw van haar mooie, vlotte, intelligente zus Nadia staat.
Lees meer

Kinderproblemen over de grens

Nederlandse kinderen klagen er wel eens over dat ze het moeilijk hebben. Thuis, op school, of in de buurt waar ze wonen. Daar hebben ze soms best reden toe.
Lees meer

Kinderarbeid

Met Surya uit India, de hoofdpersoon in Ellen Tijsingers "Zonnekind" (vertaling van "Surya"), loopt het goed af. Dit jaar wordt in de hele wereld actie gevoerd tegen de kinderarbeid, met als hoogtepunt de "global march", die in India begon en (onder meer via Amsterdam) eindigde bij het gebouw van de Verenigde Naties in Genève. Daar werd een petitie aangeboden.
Lees meer

Geesten

"Het meer van de duizend stemmen" (Nancy Farmer) verplaatst ons naar een door de Portugezen aangelegd stuwmeer op de grens van Mozambique en Zimbabwe. In een klein dorpje vlak bij dat meer woont het meisje Nhamo. Die naam betekent "Onheil".
Lees meer

Zes haiku's

De meeste dichters debuteren voor hun dertigste. Dat ook de poëzie van iemand die pas na het dubbele aantal levensjaren in literaire tijdschriften publiceert de moeite waard kan zijn, bewijst R. K. Brouwer (1927) met de bundel "Hoe het nooit verdwijnt".
Lees meer

Taalkunstenaar Drs. P. schrijft ontspannende poëzie

Voer voor neerlandici: wat is een "onzijn"? Wie het niet weet, hoeft zich niet te schamen: de versvorm waarnaar deze term verwijst, is net vijftien jaar oud. De bedenker ervan, taalkunstenaar Drs. P. (pseudoniem van H. H. Polzer), publiceerde onlangs een bundel van deze gedichten onder de titel "Dozijnen onzijnen".
Lees meer