Subthema 'auteurs'

Schaamte en wrok in Boekenweekgeschenk

Thomas Rosenboom heeft in reformatorische kring geen slechte naam. Hij dankt zijn reputatie vooral aan de romans "Publieke werken" en "De nieuwe man". Dat zijn onderhoudende boeken, vakkundig geschreven, in een aparte stijl, en niet aanstootgevend - al is de sfeer soms broeierig, maar dan impliciet. Als Boekenweekgeschenk van 2004 ligt nu Rosenbooms "Spitzen" in de winkels.
Lees meer

Ontmoeting met een nurkse Franse opa

Wie kon dit jaar het CLK-actieboek schrijven? Uit alle sterren die de afgelopen tijd aan het christelijke literaire firmament zijn verschenen, werd Marianne Witvliet gekozen. De thema's "Frankrijk" en "inspirerende ontmoetingen" blijken bij haar in goede handen te zijn. "Enkele reis Aix" is een smaakvol (uitgegeven) boekje geworden.
Lees meer

Tussen realisme en romantiek

Een grote diversiteit van opvattingen en nogal wat tegengestelde visies tref je aan bij de Franse schrijvers. Het is een bont gezelschap. Er is soms een intens engagement bij de mens en zijn wereld, zoals bij Malraux en Saint-Exupéry, maar ook de bespiegelingen over het ik, de eigen emoties en (verliefde) verlangens, zoals bij auteurs als Flaubert en Proust. Het realisme kent zijn grote vertegenwoordigers in Balzac en Zola, terwijl de droom en de gevoelige romantiek te vinden zijn bij uiteenlopende auteurs als Chateaubriand en Alain-Fournier. Stendhal (pseudoniem van Marie-Henri Beyle, 1783-1842) is als auteur een onvergelijkbare grootheid.
Lees meer

Filosoferen over een Parijse ontmoeting

Doken leerlingen Frans tien jaar geleden nog een beetje stevig in de Franse literatuur, nu staan er niet meer dan drie boeken op de lijst. Die mag je ook in een andere taal lezen, in het Nederlands bijvoorbeeld. De les gaat vandaag ook in het Nederlands, kondigt docente D. Palland -inmiddels bijna 22 jaar aan het Van Lodenstein College in Amersfoort verbonden- aan. Een uur over Guy de Maupassant, zijn bizarre leven, het naturalisme en over de vraag wanneer een ontmoeting een ontmoeting is. Negen V6'ers met elkaar in discussie.
Lees meer

Geert Mak gaat de grens over

Tijden niets van hem gehoord, maar is hij er weer. Geert Mak prijkt dezer dagen in alle serieuze kranten en tijdschriften en wordt voor allerlei praatprogramma's uitgenodigd. De afwezigheid en aandacht hebben alle twee te maken met zijn rentree in de boekwinkel. Het is een stevige rentree: "In Europa" telt zo'n 1200 bladzijden. En wie over nostalgie praat, krijgt die 1200 gebonden pagina's met liefde door Maks hand naar het hoofd geslingerd, meldt de auteur en passant. Inderdaad zijn daarvoor de Europese problemen te groot, en Maks ideeën te links-belijnd.
Lees meer

Oude teksten in een modern jasje

Een griffioen is een mythologisch dier met het bovenlijf van een adelaar en het onderlijf van een leeuw. Het is ook de naam van een uitgavenreeks van oudere literaire teksten uit de Middeleeuwen tot de negentiende eeuw. In deze goedkope, maar verzorgde reeks verscheen weer een nieuwe deeltje: "Uit de nalatenschap van een dromer" (gedichten van Potgieter).
Lees meer

Christelijke FBI-agent

"Op het wereldtoneel zal de geestelijke strijd tussen God en satan zich steeds manifesteren in fysieke aanslagen op ons land en Israël. Als christenen moeten we actief betrokken zijn bij het voorkomen van terrorisme. Het is niet genoeg te zeggen: "God zal voor mij zorgen." In Zijn Woord heeft Hij ons al alle uitrusting gegeven die we nodig hebben om ten strijde te trekken", aldus schrijver Jake Thoene in "Blauw Vuur". De hoofdpersoon, FBI-agent Steve Alstead, lijkt zijn 'vleesgeworden' ideaal.
Lees meer

Koortsachtige, onheilspellende gedichten van Sylvia Plath

Op kerstavond 1962 ging de Britse literatuurcriticus A. Alvarez bij de Amerikaanse schrijfster Sylvia Plath langs, op haar verzoek. Ze woonde bij hem in de buurt; ze had hem voor het diner gevraagd. Het was een akelig koude winter. Alvarez had Sylvia nog nooit zo gespannen gezien. Op die avond hoorde hij voor het eerst het gedicht "Dood & Co".
Lees meer

Verwerking van familiekwesties

Thea Zoeteman-Meulstee schreef met "Olga's kinderen" een zelfstandig leesbaar vervolg op "Zorgen om Olga". Het huwelijk van Olga en Bert is kinderloos. Op de dag dat zij vijf jaar getrouwd zijn komt een bevriend echtpaar door een verkeersongeluk om het leven. Zij laten twee dochters na: Madelon en Willemijn. Bert en Olga nemen hen in huis.
Lees meer

Moord in Los Angeles

Opnieuw zorgt advocate Kit Shannon voor de nodige gespreksstof in Los Angeles. Ze houdt een pleidooi voor de Bijbel en moet zichzelf verdedigen. Verder doet een oude tegenstander, die verdacht wordt van moord, een beroep op haar. Wie de eerste twee delen van de Shannon Saga al gelezen heeft, zal in de roman "De zaak van het hart" van de auteurs Tracie Peterson en James Scott Bell weinig verrassends tegenkomen.
Lees meer