Subthema 'auteurs'

Na Vera komt Margaretha

Was "Vera" een roman over een moderne Eline Vere in de hofstad, nu schrijft Jan Siebelink een op historische feiten gebaseerd verrassend en sterk verhaal over een van de landvoogdessen der Nederlanden. Margaretha van Parma en Piacenza (1522-1586), de vrouw die acht jaar (1559-1567) over de Lage Landen de scepter zwaaide, in een tijd van turbulentie en verwarring. "Allons, madame, wat nu, u bent toch niet bang voor deze bedelaars?"
Lees meer

De solocarrière van Deborah

Het plattelandsmeisje Deborah heeft een mooie zangstem en een grote droom. In haar woonplaats Georgia is een plekje in het Black-Gospelkoor van de kerk echter het hoogst haalbare. Als ze in "De stem van haar hart" van Jacquelin Thomas de topartiest Triage ontmoet, opent hij voor haar de deur naar de wereldse muziekpodia.
Lees meer

Tante Batty als oppepper

Arme Eliza Wyatt is een weduwe met de verantwoordelijkheid voor drie kinderen en een enorme fruitkwekerij. Gelukkig komt er een sterke vreemdeling op haar pad, Gabe Harper. Veel is 460 bladzijden later dan ook ten goede gekeerd in Eliza's leven. Lynn Austin schrijft erover in haar derde roman "De boomgaard".
Lees meer

Herinneringen aan Astrid Lindgren

Wat is "Astrid Lindgren, een herinnering" eigenlijk voor boek? Het is geen biografie, dat soort teksten begint meestal niet zo nadrukkelijk met de schrijver ervan als "ik". Het is meer een boek waarin het evenzeer over de auteur Rita Verschuur gaat als over het onderwerp Astrid Lindgren. De Zweedse schrijfster overleed op 28 januari 2002, en juist eerder in die maand had Rita Verschuur een manuscript met persoonlijke herinneringen aan Lindgren afgerond.
Lees meer

Zoektocht naar een vader

De nieuwe bundel "Waterdicht" van Menno van der Beek is intrigerend, bevreemdend, ontroerend - eigenlijk alles wat je van goede poëzie verwacht.

Lees meer

Groeiringen

Is het een ramp als je als dichter niet in Amsterdam wordt uitgegeven? Een ding is zeker: als je dichterlijk aanzien vooral van de status van je uitgever afhangt, is er iets mis. Deze gedachte bekroop me toen ik de nieuwe bundel van Lenze Bouwers doorlas.
Lees meer

De dubbele crisis van Mark Branning

Wat doe je als een seriemoordenaar het heeft voorzien op de vrouw met wie je weliswaar bent getrouwd, maar die vanwege huwelijksproblemen niet meer bij je woont? Brandweerman Mark Branning besluit in de dubbele crisis van dreigende dood en naderende echtscheiding zijn levensgezellin tot elke prijs te beschermen. In de chaotische gebeurtenissen die dan volgen, krijgt hij te maken met doodsangst, verdriet en geloofsvragen, maar ook met hoop en een liefdevolle Vader.
Lees meer

Het belang van kinderevangelisatie

Sommige mensen vergeet je je leven niet. Dat herkent ook J. J. Frinsel. Nog vaak denkt hij aan zijn oude kleuterjuf terug: juffrouw Huisman. Op pensioengerechtigde leeftijd ontmoet hij haar nog één keer. Dat was aanleiding tot het schrijven van "Met dank aan de juf", dat overigens nog tien jaar op zich heeft laten wachten. Met dit boek wil de schrijver laten weten hoe wonderlijk Gods weg met zondaren kan zijn. Bovendien toont hij het belang van kinderevangelisatie aan.
Lees meer

Herenigingen bij de Berlijnse muur

Michael Phillips lijkt dol te zijn op herenigingen. Geliefden die elkaar jaren eerder uit het oog verloren, hebben elkaar niet uit het hart verloren. Zowel in zijn Stonewycke-boeken als in de reeks "Het geheim van de roos" vinden mensen elkaar na dramatisch lang gescheiden te zijn gewees t. Zo ook in het nu verschenen derde deel uit laatstgenoemde serie, "Ontsnapping naar de vrijheid".
Lees meer

Schrijver die geen schrijver wilde zijn

Op 18 september werd in De Balie te Amsterdam een nieuwe publicatie over Multatuli gepresenteerd, die is aangekondigd als de eerste volledige biografie van de schrijver. De auteur van het omvangrijke boek "Multatuli. Leven en werk van Eduard Douwes Dekker" is de neerlandicus Dik van der Meulen, die ook meegewerkt heeft aan de uitgave van Multatuli's "Volledige werken".
Lees meer