Subthema 'auteurs'

Duitse studenten verzetten zich met de pen

In "Die weisse Rose" vertelt Inge Scholl het verhaal van een groepje Duitse studenten die in 1943 hun leven gaven voor de vrijheid van meningsuiting. Het bescheiden boekje, kort na de oorlog verschenen, werd een klassieker. Deze maand kwam een nieuwe Nederlandse vertaling op de markt.
Lees meer

Wanhopig verliefd op de dokter

"Wanneer iemand iets mist dat hoger en sterker is dan alle invloeden van buiten, hoeft hij maar een flinke verkoudheid op te lopen om zijn evenwicht te verliezen en in elke vogel een uil te zien en in elk geluid een hond te horen blaffen", noteert de Russische schrijver Anton Tsjechov (1860-1904) in "Een vervelende geschiedenis". Het is niet het enige verhaal waarin Tsjechov de wanhoop om het naakte bestaan voelbaar maakt.
Lees meer

Evangelie in een fantasy-roman

Kan het Evangelie worden vertaald naar een fantasy-roman? Die vraag komt op bij het lezen van "De vlammen van Eidon" van Karen Hancock.
Lees meer

Een vingertop voor een brief van Betje

Tijdens een van de colleges die ik bij professor Buijnsters volgde, beloofde hij me het topje van zijn pink voor een doos persoonlijke brieven van Betje Wolff of Aagje Deken. Ik heb de doos nooit gevonden. Anderen blijkbaar ook niet. Nadat Buijnsters eind jaren tachtig afscheid had genomen van de dames om zich samen met zijn vrouw in de wereld van het kinderboek te storten, bleef het rond Betje en Aagje redelijk stil. Tot het jaar 2004. In Ruigoord werd een toneelstuk van Jeroen Willems opgevoerd, "Ach Deken, Deken ach! Mijn waarde Wolff!", en Kees 't Hart schreef zijn roman "Ter navolging". De literair-historici konden niet achterblijven en zo werd in de hervormde kerk van Beemster, de kerk van ds. Wolff, "Onbreekbare burgerharten" gepresenteerd.
Lees meer

Lodenstein mag wereldmijdend zijn

Niet veel boeken hebben zo'n succes gehad als de bundel "Uyt-spanningen" van ds. Joost van Lodenstein. Tot het eind van de achttiende eeuw zijn er met grote regelmaat herdrukken van verschenen en uit allerlei gegevens wet en we dat het boek voor vrome christenen een werkelijk gebruiksboek was. Voor hedendaagse lezers bezorgde de werkgroep Nadere Reformatie en literatuur een nieuwe editie.
Lees meer

Moord op een kokkin

Voor wie van lekker spannend houdt en aan geloofwaardigheid niet al te zeer hecht, is "Moedige harten" van Linda Chaikin een leuk boek.
Lees meer

Een stel spionnen in een camper

Het verhaal "Kale Carlos keert terug", deel vijf in de reeks van de misdaadmonsters, werkt door Corien Oranjes speelse humor nogal eens op de lachspieren.
Lees meer

Spannende boeken te technisch van stijl

Heel spannend zijn "De vuurjuffer" en "Nachthaviken" van Adri Burghout, door hemzelf op verdienstelijke wijze van illustraties voorzien. Burghout kan niet alleen boeiend schrijven en tekenen, maar heeft ook veel verstand van de luchtvaart, zoals uit beide boeken duidelijk blijkt. Al mocht hij voor mij en andere luchtvaartonbenullen wel wat meer toelichtende noten toevoegen.
Lees meer

Wiersema houdt de spanning er weer in

Bert Wiersema is een fantast. En daar genieten inmiddels vele fans van mee. Ook in het tiende deel van Logboek Lammers -de "Omega-schuilplaats"- en in het eerste deel van Verloren Vrijheid -"Ontvoerd"- komen zij volop aan hun trekken.
Lees meer

Elke dag een lied van Lodenstein

Zeventien jaar lang hebben ze er -met tussenpozen- aan gewerkt, tien docenten Nederlands van diverse reformatorische scholen. Nu ligt het resultaat van al die inspanningen eindelijk op tafel: een nieuwe editie van Lodensteins "Uyt-spanningen", met de oorspronkelijke teksten, de bijbehorende muziek en een overvloed aan aantekeningen en toelichtingen. "Dit boek heeft zo'n grote rol gespeeld in onze traditie dat het echt de moeite waard is om het zo goed mogelijk beschikbaar te houden."
Lees meer