Subthema 'auteurs'

Personages van Honoré de Balzac wekken medelijden Liefde, hartstocht, wraak

"De ware liefde is de liefde die maakt dat een man zichzelf te gronde richt, en zijn vader en zijn moeder daarbij, dat hij vrouw en kinderen verkoopt en subiet in de gevangenis belandt." Dit zegt een van de Parijzenaars in "Nicht Bette", een roman, geschreven in 1846 door Honoré de Balzac en onlangs in het Nederlands vertaald door de dichter Hans van Pinxteren. Vanaf het begin is duidelijk dat het in dit boek draait om geld en om genot in verschillende gedaanten. Er wordt op een extreme manier genoten van de liefde, de hartstocht en vooral van de wraak.
Lees meer

Zang en geweeklaag in Ierland

"Het lied van de Stilte" is een boek vol geluiden. Zang, maar vooral geweeklaag begeleiden de lezer door de dramatische geschiedenis van een meeslepende roman, die het eerste deel vormt van de serie "De Ieren".
Lees meer

Strijd tegen duistere machten

Zelden bleef een boek zo lang in mijn hoofd rondspoken als "Het territorium". Dat is natuurlijk een compliment voor de auteur, Randy Alcorn. Enerzijds weet hij de lezer op een geweldig boeiende en aangrijpende manier een mix van misdaad, rassenhaat, zucht naar gerechtigheid en geloof voor te schotelen. Anderzijds beschrijft hij de hemel op een manier die niet onomstreden is. Hoe dan ook, het boek geeft in ieder geval stof tot nadenken.

Lees meer

Theo Thijssen toont in vierde deel van "Verzameld werk" onvermoede kanten

"De mens is steeds geneigd het kwaad/ Te zoeken, ook waar 't niet bestaat;/ Dies houdt uw tong en penne in,/ Want laster schijnt hem vaak gewin." Behalve aan Jakobus 3 doen deze dichtregels denken aan de enigszins moralistische domineespoëzie uit de 19e eeuw.
Lees meer

Overschreden grenzen bij Sepúlveda

Wat zou het prachtig zijn als er een gekuiste versie van de omnibus "Voorbij de grens van Patagonië" van Luis Sepúlveda bestond! Daar is behoefte aan, aan spannende boeken waarin een meesterverteller met zo veel bewondering en tegelijk met zo veel kennis van zaken over de natuur schrijft.
Lees meer

Thomése tekent roerige periode uit de Franse geschiedenis

"Het zesde bedrijf" heet de nieuwe roman van P. F. Thomése. Schijn en werkelijkheid lopen dooreen in dit boek, dat zich afspeelt tegen het decor van de Franse Revolutie. De wereld is een schouwtoneel, maar de lezer van "Het zesde bedrijf" geniet het voorrecht achter de coulissen te kijken, waar mensen hun maskers hebben afgezet, hun korset losgeregen.
Lees meer

Eén ontbreekt en de wereld is leeg

De verhalencyclus "De bloemen van Oscar Kristelijn" van Jan Siebelink ligt nog vers in het geheugen als -sinds zaterdag- zijn nieuwste roman "Mijn leven met Tikker" alweer in de winkel ligt. Siebelink raakt een veelschrijver.
Lees meer

Een eeuw, een zuil, een familie

Overgrootvader Mak sprak bevindelijke taal. Grootmoeder Mak bracht de familie in gereformeerde vaarwateren. Vader Mak werd zendingspredikant in Indië. In "De eeuw van mijn vader" houdt Geert Mak de wederwaardigheden in zijn familie tegen het licht van de 20e-eeuwse geschiedenis.
Lees meer

Nicolae, een wrede pacifist

In deel drie van "De laatste bazuin" draait de klok een stuk langzamer dan in de voorgaande delen die samen bijna twee jaar beschreven. De vertelde tijd in "Nicolae" valt uit te drukken in dagen.
Lees meer

Allende maakt furore met "Fortuna's dochter"

De Chileense schrijfster Isabel Allende maakt weer furore. Ze is terug van weggeweest. Weken achtereen prijkte haar jongste boek "Fortuna's dochter" boven aan de toptien en toptwintig. Tijdens de zomervakantie was de nieuwste Allende een modieuze "must" in de koffer en op de camping.
Lees meer