Subthema 'auteurs'

Geen taal meer beschikbaar voor Paul Celan

De gedichten van de Duitstalige Joodse dichter Paul Celan (1920-1970) horen onverbrekelijk bij de verschrikkingen van de twintigste eeuw. In een kapotgemaakte taal probeert hij het verlies onder woorden te brengen. Zijn bundel "Von Schwelle zu Schwelle" werd in het Nederlands vertaald.
Lees meer

In de aanklacht een element van hunkering

Moeder... Voor Martinus Nijhoff een psalmzingende getuige. Voor Ida Gerhardt een stormbevochten en overwonnen eigenhaat. Voor Roeltje Langenberg een engel in nachtpon op klaarlichte dag die de toegang tot de tuin van het onnozel kindergeluk verspert. Na drie boeken van laatstgenoemde auteur is het misschien tijd voor een kritisch zelfonderzoek van ieder kerklid. Welke indruk maken wij -vaders en moeders- op onze kinderen als het gaat om onze verhouding tot God...? Het is uiterst eenvoudig om deze schrijfster, die net als Salomon Zeitscheck uit Abel J. Herzbergs novelle "Drie rode rozen" God voor de rechtbank van de menselijke rede wil dagen, het etiket "onchristelijk" op te plakken. Maar zo eenvoudig mogen wij het ons niet maken. Misschien moeten we de moed hebben om Roeltje Langenberg door het lezen van haar boeken te bevragen op het waarom van haar afwijzing. Misschien slaat de lezers dan een heilzame schrik om het hart. "Zou ík door mijn geestelijke houding óók een hindernis geweest zijn tussen haar en U, Heere?"
Lees meer

Liederen en gedichten van Ad den Besten

Sinds het Liedboek voor de Kerken in 1973 verschenen is, heeft het ontstaan van nieuwe liederen niet stilgestaan. Een van de bekende medewerkers aan deze liedbundel, Ad den Besten, is op dezelfde weg blijmoedig voortgegaan. In het eerste deel van een forse uitgave biedt hij ons veertig van zijn liederen, die hier en daar eerder verschenen zijn, onder de titel "Poëzie om te zingen". In deel twee van deze bundeling treffen we vertalingen van vele Duitstalige liederen van zijn hand aan.
Lees meer

Herman de Man

De auteur Herman de Man zal nauwelijks introductie behoeven: wie kent de naam van deze streekromanschrijver niet? Toch zijn De Mans boeken in de jaren zeventig voor het laatst herdrukt, zodat ze nu alleen nog antiquarisch verkrijgbaar zijn. Uitgeverij Aspekt, bij wie volgende maand de biografie van Gé Vaartjes over De Man zal verschijnen, heeft nu "De barre winter van negentig" weer op de markt gebracht. Dit werk ligt thans in de boekhandel.
Lees meer

Een ketter onder de schilders

Hij heeft zich een naam gekozen als een woeste bergstroom. En zo was ook zijn leven. Torrentius. Kunstschilder en tijdgenoot van Frans Hals. Torrentius, schoppend tegen God, geloof en goede zeden. Hij had vandaag geleefd kunnen hebben. Theun de Vries maakte deze 'ketter' onder de schilders tot hoofdpersoon van zijn nieuwste roman.
Lees meer

Nog één kans op verlossing

Het is ergens in de 21e eeuw. De dag begint net als alle andere, maar eindigt dramatisch. Vrijwel iedereen is 's avonds een of meer familieleden kwijt. Waar ze zijn gebleven, is een raadsel. Het lijkt wel of ze zijn verdampt.
Lees meer

Het kruis van Imst

Pas op de dag dat Tamara overlijdt, hoort Tessa van haar bestaan. Haar halfzusje, meervoudig gehandicapt, is geboren uit het eerste huwelijk van haar vader. Het laat Tessa -enig kind, ongelovig opgevoed- niet meer los.
Lees meer

Testamenten

Oorlogen blijven romanschrijvers inspireren. De Amerikaanse auteur Elisabeth Musser koos de onafhankelijkheidsstrijd in de voormalige Franse kolonie Algerije als achtergrond voor haar boek "Twee testamenten". Ze woont tegenwoordig in de Zuid-Franse stad Montpellier en heeft -aldus de dankbetuiging- veel gepraat met mensen die Algerije in de jaren zestig vanwege het bloedige geweld zijn ontvlucht.
Lees meer

De a's van Lorca en de e's van scrabble

Vrienden staken een sigaar aan met het blad waarop de Spaanse dichter voor hen een Suite had geschreven. Een van deze dichterlijke guirlandes werd ooit opgeraapt van onder een kroegtafeltje. Toch zegt de uitgever over de "Suites": In dit laboratorium gist het hele toekomstige dichtwerk van Federico García Lorca (1898-1936).
Lees meer

Verzen om te veroveren

Wiel Kusters biedt méér dan anekdotische poëzie. In zijn gedichten experimenteert hij met de taal, verkent hij de grenzen van genres, bereikt hij met een minimum aan woorden een maximum aan zeggingskracht. "Zegelboom" is te beschouwen als het verzamelde werk van Kusters voor de periode 1975-1989.
Lees meer