Subthema 'auteurs'

Vondsten

De bundel "Gods tranen" heeft als ondertitel "leven met verlies" en is geschreven door Helma Feunekes- Colijn. Hij bevat gedichten in vrije versvorm en meditatief getinte prozafragmenten (soms is de grens tussen beide genres moeilijk te onderscheiden).

Lees meer

Brood op het water

"Brood op het water" is de tweede bundel van mevrouw F. van der Schoot-van Dam. De titel verwijst naar het eerste gedicht: "Werp in geloof uw brood op het water,/ het brood van genade voor zonde en schuld./ Weet zeker: na dagen wordt het gevonden./ Gods belofte wordt zeker vervuld."
Lees meer

Botten van een dinosaurus

Tijdens een middagje dinosaurusbotten zoeken in de Tonopahwoestijn doet een van Melissa Lewis' leerlingen een mooie vondst. Niemand kan echter vermoeden dat de maffia opschrikt en per se de opgegraven botten in bezit wil krijgen. Daarbij wordt natuurlijk niet op een leven meer of minder gekeken.
Lees meer

Louwrens Penning (1854-1927)

Louwrens Penning werd in Waardhuizen geboren op 2 december 1854 -morgen exact 150 jaar geleden- en groeide op als de zoon van een christelijke gereformeerde dominee. Na het overlijden van zijn vader in 1869 moest Louwrens als de oudste van de vijf kinderen hard werken voor de kost. Zijn moeder leende geld en kocht een winkeltje in Dussen, en tot ver in de omtrek bezorgde.
Lees meer

De worsteling met de openingszin

Roodmutsje. Stel je voor dat de hoofdpersoon uit een bekend sprookje ineens niet meer Roodkapje zou heten. Voor soortgelijke problemen kwam Barber van de Pol te staan toen zij een nieuwe vertaling maakte van "Don Quichot". Ze schreef er een boeiend boekje over.
Lees meer

De Raaf vertelt over Rotterdam

Ben de Raaf schreef "Moord in Ommoord", waarin Roel Westland de hoofdpersoon is. Roel is 17 jaar en zit in klas H4b van het Reviuscollege in Rotterdam. Hij heeft twee uiteenlopende idealen: hij wil later gaan werken bij de politie en hij is al een tijdje gek op Ingrid van der Heiden. Alleen: Hoe maakt hij haar dat duidelijk?
Lees meer

Misdaad luchtig gebracht

In het boek van Leonie Kooiker "De kraak" is nauwelijks sprake van geweld, al komt het er op het eind van het verhaal wel op heel gemene wijze in voor. Het gaat hier om een ander soort misdaad -luchtig gebracht, dat wel!- maar je zult er maar mee te maken hebben: inbraak en ontvoering.
Lees meer

Strijd zonder genade

Nooit is geweld zo zinloos als in een oorlog die door een stel fanatieke idioten over hun medemensen wordt ontketend. Zinloos geweld dat aanleiding geeft tot tegengeweld. Zinvol geweld. Misschien! Want dat zinvólle geweld kan op zijn beurt weer leiden tot zinlóós geweld. Geweld dat onschuldige slachtoffers eist. Wie heeft daar dan schuld aan? Dat dilemma deed zich voor tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Lees meer

Eén moment van blinde woede

Zinloos geweld is er sinds Kaïn en Abel altijd al geweest, maar vooral de laatste jaren staat het ten gevolge van een aantal schokkende incidenten meer dan vroeger in de belangstelling. Geen wonder dat er nu een jeugdboek is verschenen dat zich specifiek met dit onderwerp bezighoudt. Het heet "Geen geweld" en het is geschreven door Mieke van Hooft.
Lees meer

Maarten gaat niet dood

Nu J. J. Voskuil klaar is met zijn megaroman "Het Bureau" kan de Voskuil-kunde gaan beginnen. Een van de thema's van dat nieuwe vak zal de buitengewone relatie tussen fictie en werkelijkheid in het duizenden pagina's dikke meesterwerk zijn. Naar eigen zeggen heeft Voskuil geen enkele scène verzonnen. Maar alle gebeurtenissen waarvan hij zo pijnlijk minutieus verslag doet, zijn natuurlijk wel gestileerd. En wat zijn de gevolgen (geweest) van de roman op het onderwerp dat het beschrijft: het P. J. Meertens Instituut voor Dialectologie, Volkskunde en Naamkunde in Amsterdam?
Lees meer