Subthema 'auteurs'

De wereld ondergesneeuwd

Onder de enigszins raadselachtige titel "Sneeuw in oktober" verscheen de derde roman in een trilogie van Mies Vreugdenhil. Het boek is, net als de andere delen, "Maskers" en "Het glazen huis", voor de liefhebber van een niet al te ingewikkelde, christelijke roman een verantwoorde keus.
Lees meer

Kale, ongastvrije, sympathieke verzen

Iedereen weet dat Multatuli "Max Havelaar" heeft geschreven, en Couperus "Eline Vere". Maar dat ze ook poëzie schreven, is minder bekend. Zoiets geldt ook voor Cees Nooteboom: hij is bekend geworden met romans en -vooral- reisverhalen. Toch verscheen er van zijn hand sinds 1956 ook een tiental dichtbundels. Met als aanleiding zijn 45-jarig dichterschap maakte hij een keuze uit zijn poëzie. Aangevuld met zeventien nieuwe gedichten verscheen deze bloemlezing onder de titel "Bitterzoet".
Lees meer

De vader van Merijntje Gijzen

"Nou ja, vrij... vrij was geen mens, vrij was hij eigenlijk ook nooit geweest, maar er was toch een reusachtig verschil. Want als hij gewild had, had hij werkelijk vrij kúnnen zijn. Hij had alles in de steek kunnen laten, had weg kunnen lopen, zeeman of bedelaar worden, boerenknecht of loodgieter en geen mens had hem terug kunnen halen of verbieden zijn gang te gaan. Maar zelfs aan die theoretische vrijheid was nu een eind gekomen." Deze woorden uit "Frank van Wezels roemruchte jaren" (1928), staan niet ver af van het hart van de schrijver: A. M. de Jong.
Lees meer

Bijkomen in het roze kamertje

In haar tragikomische debuut "De dag van de jas" heeft beeldend kunstenares Nelleke Zandwijk een aantal jeugdherinneringen uit de jaren zestig en zeventig vervlochten. Het plaatsje Wijvendal verwijst naar haar geboorteplaats Nijverdal en ook voor de beschrijving van het gezinsleven heeft ze uit eigen ervaringen geput.
Lees meer

Hulde aan garnalenpellende moeder

De Turkse Nilgün Yerli verhuist op haar tiende met haar familie naar Nederland. Pa gaat lesgeven op een school en ma blijft thuis. Ze pelt garnalen om extra geld te verdienen voor de boodschappen. Dochter Nilgün wijdt een boek aan haar moeder, van wie ze heel veel houdt. Garnalen krijgt ze niet door haar keel.
Lees meer

Een aangrijpend antisprookje

Naast de roman "Het Proces" heeft vooral het verhaal "De Gedaanteverwisseling" het beeld van de Praags-Joodse schrijver Franz Kafka (1883-1924) bepaald. Kafka schreef het verhaal in 1912. Het verscheen in 1916 bij uitgeverij Kurt Wolff in Leipzig. In zijn memoires vertelt Kurt Wolff dat Franz Kafka de enige hem bekende schrijver was die hem verzocht zijn werk niet uit te geven. Het is er desondanks van gekomen.
Lees meer

Een computerchip in je voorhoofd

Wie niet voor de antichrist buigt, zal sterven. In deel acht van de spannende reeks van Tim LaHaye en Jerry B. Jenkins komt het erop aan. Theologische thrillers doen volop mee in de Maand van het Spannende Boek, maar in Amerika trekken de kerken aan de bel. De theologie achter de Laatste Bazuin-serie is misleidend. Wat is feit, wat fictie?
Lees meer

Ontmoeting in het verpleeghuis

"Voorbijgangers" staat vol bijzondere gebeurtenissen. Centraal in deze roman van Greetje van den Berg staat Marjorie Borghuis. Haar huwelijk met Arne brengt haar geen geluk. Hij lijkt de vriendelijke en belangstellende man, maar in werkelijkheid is hij een echtgenoot die minacht en een vader die alleen goede resultaten van zijn kinderen verlangt.
Lees meer

Speurtocht naar onwettige vader

In de roman "Het negende gebod" neemt Johanne A. van Archem de lezer mee op de speurtocht van Marten van der Hulst. Hij zoekt tot op de bodem uit wie de vader is van het kind dat zijn buurmeisje verwacht. In het Twentse dorp doen geruchten de ronde dat hij het zelf is. Hij speurt vooral in de geschiedenis om achter de rol van een ouderling te komen.
Lees meer

Spinneweb zorgt voor verwarring

"Wij zijn de dragers van een ziel die wij niet kennen en die ons ook draagt... Want wij zijn het raadsel dat niemand raadt..." Deze uitspraak komt voor in de nieuwe roman "Maya" van de Noorse schrijver Jostein Gaarder. Zijn eerste boek, "De wereld van Sofie", werd een bestseller. Ook "Maya" boeit onmiddellijk. Het spinneweb brengt de wereldvisie van Frank aan het wankelen. Altijd heeft hij het bestaan van het heelal beschouwd als toevallig, zonder zin, in tegenstelling tot de opvatting van Jos. Hij krijgt genoeg van de beperking tot het natuurwetenschappelijk aantoonbare (reductionisme) van de twintigste eeuw. Hij ontworstelt zich aan de eenzijdigheid van de logica. Het wordt tijd voor een nieuw millennium.
Lees meer