Subthema 'auteurs'

Rutger Kopland over het verlaten van de wereld

Als een mens sterft, bestaat de wereld voort. Dat is een eenvoudige waarheid. Maar ook een waarheid die de mens zijn overbodigheid doet zien. Bovendien blijkt eruit hoe onoverbrugbaar het verschil is tussen een mens en alles om hem heen. De mens is eenzaam. Overbodigheid en eenzaamheid: het zijn twee kernwoorden uit de nieuwe bundel van Rutger Kopland, getiteld "Een man in de tuin".
Lees meer

Jules Verne (1828-1905)

Jules Gabriel Verne werd op 8 februari 1828 geboren op het eiland Feydeau in de Franse havenplaats Nantes. Vader Pierre Verne was een Parijse advocaat, moeder Sophie Allotte de la Fue had Bretons en Schots bloed.
Lees meer

Schrijven als religieus proces

Aanvankelijk had Philippe Claudel met "Zonder mij" een "vrolijk boek" voor zijn dochtertje Cléophée willen schrijven. "Maar het verhaal dreef me in een heel andere richting. De verteller is in mij gekropen", vertelt Claudel tijdens een bezoek aan Amsterdam. Daardoor werd "Zonder mij" een indringende roman van een mens in de rauwe werkelijkheid van het dagelijks bestaan.
Lees meer

Overgave als levenshouding

De Vlaamse schrijfster Maria Rosseels, vorige week overleden, werd vooral bekend door haar romans "Dood van een non" en "Ik was een christen". Ze mag de beste vertegenwoordiger van de christelijke literatuur in de twintigste eeuw genoemd worden, de enige die wellicht de geschiedenis zal binnengaan - tenminste, wanneer je de dichtkunst even buiten beschouwing laat. Wie was de vrouw die zo doorleefd de spanning tussen christelijk geloof en hedendaagse wereld wist te beschrijven?
Lees meer

Bruin kind, blauwe ogen

Annejet van der Zijl heeft zich gespecialiseerd in literaire geschiedschrijving en portretten. Ze schreef een succesvolle biografie over Annie M. G. Schmidt. Haar laatste boek, "Sonny Boy", past helemaal in het Boekenweekthema. Het gaat vooral over de geschiedenis en wat voor een mensenleed er in de geschiedenis besloten kan liggen. In dit boek wordt de lezer meegenomen van de broeierig katoenplantages in koloniaal Suriname naar het Derde Rijk in de afschrikwekkende laatste maanden.
Lees meer

Zomerhitte

Over de boekenweekgeschenken van de laatste jaren is in deze krant weinig goeds gezegd. Veel postmoderne leegte, veel erotiek, veel droefgeestige ijdelheid. Voor de ene schrijver leidt dat tot een wanhopig besef van vergeefsheid, voor de andere tot een houding van eten en drinken en vrolijk zijn. Jan Wolkers -auteur van het huidige boekenweekgeschenk- is geen uitzondering. Het blijft dan ook geen overbodige luxe dat de christelijke boekhandel zijn eigen actieboek heeft, dit jaar geschreven door Adrian Verbree.

Lees meer

Verslag van een onmogelijkheid

Nelleke Noordervliet was acht toen haar overgrootmoeder Engelbertha Teljeur overleed. In haar nieuwe boek, "Altijd roomboter", is Engelbertha de hoofdpersoon. "Ik heb haar zelf gekend, ik weet haar naam, haar geboortedatum, ik heb haar handschrift gezien. Toch is dit boek de biografie van een anonieme vrouw. Ik dacht dat het makkelijk zou zijn om de rest van het verhaal erbij te verzinnen, maar ik merkte dat dat niet ging. Het was alsof ik verraad pleegde aan de werkelijkheid van mijn familie."

Lees meer

Relipulp met aantrekkingskracht

Ook in Nederland verslaat Dan Brown met "De Da Vinci Code" zijn duizenden. Wie niet in stevige christelijke schoenen staat, heeft na lezing van de knappe thriller waarschijnlijk het gevoel dat er toch wel iets waars schuilt in de complottheorie. Ten onrechte, zo stelde VU-theoloog prof. dr. R. Kranenborg vorige week tijdens een symposium over het boek. "Het is relipulp."
Lees meer

Poëzie als levenselixer

De Zuid-Afrikaanse dichteres Elisabeth Eybers vierde zaterdag haar negentigste verjaardag te midden van haar drie dochters, haar kleinkinderen en een grote schare vrienden en bewonderaars. De viering had plaats in de Singelkerk aan het Amsterdamse Singel. Deze locatie heeft een bijzondere betekenis tegen de achtergrond van het leven van Elisabeth Eybers, die sinds 1961 in Nederland woont.
Lees meer

Redeneren met argumenten

"Voor de voordracht bestaat nog geen leermethode, doordat ook het onderwerp uitdrukkingswijze pas laat opgang heeft gemaakt. Mensen vinden haar weinig voornaam, wat een juiste opvatting is. () Het is juist en rechtmatig campagne te voeren op grond van de feiten zelf, en dan is al het andere buiten de bewijsvoering overbodig. Dit neemt niet weg dat in feite de voordracht zoals gezegd grote invloed heeft doordat de toehoorders geen goede mensen zijn."
Lees meer