Subthema 'auteurs'

Familiekroniek van Willem van Toorn

De belangstelling voor persoonlijke levensverhalen blijft onverzadigbaar. De ene omvangrijke biografie na de andere verschijnt op de markt. Een tamelijk groot publiek is ge´nteresseerd in het leven van bekende personen over wie men graag allerlei details leest. De grote gerichtheid op het persoonlijke zien we ook in de romankunst. Menig romanschrijver neemt onbeschroomd en onverbloemd zichzelf als hoofdpersoon van zijn boek. De grens tussen werkelijkheid en fictie lijkt opgeheven. Beter gezegd: eigen levenskroniek heeft heel vaak de plaats van fictie ingenomen. Het nieuwste boek van Willem van Toorn (1935) past heel goed in dit sterk subjectivistisch genre.
Lees meer

De branding van de ziel

De Duitstalige letterkunde is in Nederland in de marge beland. Met kunst en vliegwerk, dat wil zeggen met forse subsidies van het "Fonds voor de Letteren", wordt het vertaalbedrijf aan de praat gehouden. Tegen deze achtergrond is de moed van uitgeverij Aspekt te bewonderen om een werk van een hier te lande totaal onbekende Duitse schrijver in vertaling uit te brengen. Het gaat om Eduard von Keyserling -niet te verwarren met de filosoof graaf Hermann Keyserling- wiens roman "Wellen" recentelijk als "Branding" in het Nederlands is verschenen.
Lees meer

Lezen als onbevredigend avontuur

Het ligt voor de hand de nieuwe roman van Thomas Rosenboom een turf te noemen. Het boek heeft door zijn dikte iets weg van een baksteen, maar wie de roman leest, weet: dit moet een turf zijn. "Publieke werken" beschrijft het armoedige bestaan van turfstekers aan het einde van de negentiende eeuw.
Lees meer

Louterend verblijf in Vlielands vakantiehuis

Vonne van der Meer heeft diverse toneelstukken, novelles en verhalenbundels op haar naam staan. Ze trok in 1997 veler aandacht toen ze in het feministische maandblad Opzij bekende gelovig te zijn. Vanaf dat moment hield de christelijke literaire pers haar nauwlettend in de gaten (zoals ook haar echtgenoot Willem Jan Otten overkwam). Haar nieuwe bundel "Eilandgasten" biedt verhalen om niet gauw te vergeten.
Lees meer

Terugkeer van alle aboriginals

"Kinderen van het Echte Volk" is een roman over de aboriginal-tweeling Geoff en Beatrice. De een wordt geadopteerd door een Amerikaans echtpaar, de ander wordt opgenomen in een katholiek weeshuis.
Lees meer

 Maria Magdalena blijft steken in vragen

De hoer die een heilige werd. Maria Magdalena. Mysterieuze vrouwenfiguur in het Nieuwe Testament. Onderwerp van legendevorming en fantastische verhalen in twintig eeuwen christendom. Hoofdpersoon nu in de nieuwe roman van de Zweedse auteur Marianne Frederiksson, "Volgens Maria Magdalena". Een ondogmatische roman met een duidelijk dogma. Een boek met vele valkuilen.
Lees meer

Reisverhalen van Japin

Arthur Japin, de schrijver van het populaire boek "De zwarte met het witte hart" over de twee negentiende-eeuwse zwarte prinsjes Kwasi en Kwame, publiceerde een bundel reisverhalen: "De vierde wand".
Lees meer

De zin van een mismaakt bestaan

Rie van Rossum was een christelijk auteur die haar grootste bekendheid verwierf in de jaren dertig, veertig en vijftig van onze eeuw. Zij is onder meer bekend geworden door haar romans "De kloof zonder brug", "De tinnen soldaat" en "Koosje Mansvelt". De schrijfster zelf en haar oeuvre zijn vrijwel vergeten. Daarom is het een verrassing nu plotseling geconfronteerd te worden met het boek "Een lied in een vreemd land", dat zij waarschijnlijk niet lang na de Tweede Wereldoorlog geschreven heeft.
Lees meer

Mitford, een pittoresk plaatsje waar iedereen van droomt

Je hebt van die boeken die lekker luchtig zijn: je leest ze vlot weg, lacht een keer en pinkt een traan weg. En als je 't boek dichtklapt, bedenk je dat je niet veel gemist had als je 't niet gelezen had. In die categorie valt voor mij het boek "Thuis in Mitford".
Lees meer

Op de Heem woont een Webbe

Sinds mensenheugenis was het zo geweest: de hovenier van landgoed De Heem was een Webbe. Maar als de vader van Evert Webbe ontslagen wordt, is voor Evert de weg naar De Heem afgesloten. Hij ziet zijn toekomst in duigen vallen.


Lees meer