Subthema 'auteurs'

Wat oma verborg in haar hoed

De poëziereeks van uitgeverij Mozaïek zou voor de christelijke poëzie wel eens belangrijk kunnen worden. In 1999 en 2000 verschenen onder redactie van Teunis Bunt goede bundels van Menno van der Beek en Henk Knol. Nu is er een interessante en merkwaardige bundel van Juliën Holtrigter uitgebracht. Hoewel zijn eerste gedichten al in 1969 in tijdschriften geplaatst werden, is "Omwegen" Holtrigters debuutbundel.
Lees meer

Een medium ontmaskerd

Gerrit Komrij's nieuwe roman, "De klopgeest", heeft een achterflaptekst als een belofte: "Amsterdam, eind negentiende eeuw. Het is de tijd van het opkomend socialisme, van een grenzeloos vertrouwen in de toekomst en van een grote belangstelling voor spiritualiteit. De villa's in Zuid schieten als paddestoelen uit de grond, terwijl een paar honderd meter verderop de nauwe stegen en straatjes van de binnenstad krioelen van de hoeren, charlatans en potsenmakers." Wie wil niet een kijkje nemen in deze voorbije wereld?
Lees meer

Bloem als meester van het cliché

Dat Gerrit Komrij een trouw en nauwgezet lezer en bloemlezer is van poëzie, blijkt uit zijn recente bundel met gedichten en commentaren daarop onder de titel "Trou Moet Blycken". In 100 en enige gedichten geeft hij hiermee een dwarsdoorsnede van de Nederlandse poëzie van de twaalfde tot de twintigste eeuw. Na zijn succesvolle "In Liefde Bloeyende" was er opnieuw ruimte voor een boek dat elke liefhebber van gedichten graag ter hand zal nemen.
Lees meer

De uitdaging van Mary Swan

De roman "Het huis op de heuvel" van Elizabeth Musser, draagt geen bijzonder prikkelende titel. De inhoud van deze nieuwe roman van de populaire schrijfster blijkt echter de moeite waard te zijn. Het boek heeft geen literaire pretenties en niet altijd is het even realistisch, maar met name de beschrijvingen van emoties vormen een sterke kant aan dit boeiende verhaal.
Lees meer

Zoektocht door middeleeuws Engeland

Net als Jacotte, de moeder van Aleid, op het punt staat onthullende mededelingen te doen over de vader van Aleid, komt ze door een mysterieus ongeval om het leven. Aleid blijft alleen op de wereld achter en besluit op zoek te gaan naar haar vader die waarschijnlijk in Engeland woont. Anke Tuinhout beschrijft in "De verdwaalde pijl" het leven van een meisje uit begin 1300.
Lees meer

Naar Jeruzalem en weer terug

Als paus Urbanus II in 1095, op verzoek van de Byzantijnse keizer, oproept tot het bevrijden van Jeruzalem, komen er uit alle hoeken van de westerse wereld vrijwilligers voor deze (eerste) kruistocht, zelfs uit het verre Orkneyjar (de Orkney-eilanden boven Schotland).
Lees meer

Shannons aangrijpende levensverhaal

Aangrijpend. Zo kun je het boek "Shannon, het bandeloze leven van een straatmeisje" wel omschrijven. Vooral omdat je weet dat alles wat erin staat, echt gebeurd is. Hoewel, volgens de schrijfster -een evangeliste onder Braziliaanse straatkinderen- zijn de scherpe kantjes er af. Moet je nagaan.
Lees meer

Een gedicht als een pauw

Een edele vrouw uit Toscane, Bella, droomde tijdens haar zwangerschap dat ze zich onder een hoge laurier bevond, op een groen weiland, naast een kristalheldere bron. Daar, op die plaats, baarde zij een zoon, die in zeer korte tijd heel hard groeide, slechts gevoed door de bessen die van de laurier vielen en gedrenkt door het water uit de bron. Hij strekte zich uit om de bladeren te plukken van de laurierboom, waarvan de bessen hem hadden gevoed. Maar tijdens die inspanning viel hij, en toen hij opstond, was hij van een man in een prachtige pauw veranderd. Niet lang na deze droom kwam de dag waarop Bella daadwerkelijk beviel. Ze baarde een zoon. In goed overleg met zijn vader noemde zij hem Dante.
Lees meer

Balletdanseres in oorlogstijd

De christelijke balletdanseres Valli Chattaine uit Parijs staat voor een moeilijke taak. De Tweede Wereldoorlog kan ieder moment uitbreken en zij heeft beloofd de nazi Dietrich Gestler informatie te ontfutselen om haar land te helpen. Linda Chaikin beschrijft in de roman "Gevaarlijke dans" hoe ze dat aanpakt.
Lees meer

Zoektocht van Surinaamse

Het leven van de Surinaamse Lucy gaat niet over rozen. Ze staat alleen voor de opvoeding van haar dochtertje Debby. De vader van haar kind vecht tegen de bevelhebbers in Suriname en laat soms maanden niets van zich horen. Toch blijft Lucy van hem houden en hoopt ze ooit samen met deze Lesley gelukkig te worden.
Lees meer