Subthema 'auteurs'

Hereniging op Stonewycke

Deel 3 van de Stonewycke Saga is in Nederland gearriveerd. Daarmee is de serie van Michael Phillips en Judith Pella compleet én hebben Maggie en Ian elkaar teruggevonden, zij het maar liefst vijftig jaar na hun dramatische scheiding.
Lees meer

Een vrouw op bestelling

"Ze werd overspoeld door een golf van dankbaarheid. Stel dat ze niet had getekend om naar Amerika te gaan? Stel dat ze niet met Donnigan getrouwd zou zijn? Dan was ze nu nog arm en berooid geweest". Als de lezer van "Een bruid voor Donnigan" met hoofdpersoon Kathleen kennismaakt, raadt hij al dat het op bovenstaand citaat uitloopt.
Lees meer

Laagdrempelige roman

Birgit Vermaas is achtentwintig en lijdt aan taaislijmziekte. In "Winst uit verlies" beschrijft Ietje Liebeek-Hoving de worsteling van mensen die deze ernstige ziekte hebben.
Lees meer

De overwinning van het goede

Als Annabelle Allen voor het eerst voor de klas staat en met de onhandelbare Jewell Cole wordt geconfronteerd, kan ze niet vermoeden dat deze leerling een van haar beste vrienden wordt. Toch komt het al snel goed tussen die twee, zoals alles in "Als de trein voorbijkomt" goed afloopt. Misschien is dat juist de zwakke plek in deze overigens mooie roman van Steven Wise.
Lees meer

Paulus, Nikias en Katharina

Korinthe en Efeze, zo'n vijftig jaar na Christus. Paulus is op zendingsreis. De Olympische Spelen zijn aanstaande. Tegen deze achtergrond speelt de driedelige romanserie "Nikias & Katharina".
Lees meer

Stad en land slijten als ouwe schoenen

Nederland is een bewegend land geworden. Het verkeer raast dag en nacht over de wegen, steden rollen zich uit over het land en mensen zijn altijd onderweg. Geert Mak vaart in zijn boekenweekesay met de ogen van 1912 door het landschap van vandaag. Hij ontdekt dat we –in het algemeen gesproken- de natuur beheersen, de afhankelijkheid verleren en het geloof verliezen. „Ik hoef dat niet te veranderen, ik observeer alleen. Zo’n essay is bedoeld om mensen aan het denken te zetten”.
Lees meer

"I. M.": de troost van de literatuur

Binnen twee weken is de eerste druk -honderdduizend exemplaren- uitverkocht. Nederland zwelgt in de tragisch eindigende liefdesgeschieden is van Connie Palmen en Ischa Meijer. "I. M." is het waar gebeurde, tot fictie geknede verhaal van twee bekende personen, het kind dat Connie en Ischa in werkelijkheid niet kregen. "Roem maakt van een persoon een personage in het leven van anderen", schrijft de auteur.
Lees meer

Een schaduw van Shakespeare

Het wordt zo langzamerhand een echte hoorn des overvloeds: vier vertalingen van de "Sonnetten van Shakespeare" in vijf jaar tijd. Maakt dat de concurrentie op de markt voor deze literatuur niet wat groot?
Lees meer

Commentaar vanaf de kantlijn

Het is misschien niet bevorderlijk voor haar individueel zelfbewustzijn, maar ik kan het niet nalaten om "Het geweten" van Jessica Durlacher (1961) te vergelijken met het werk van haar vader, Gerhard Durlacher (1928-1996). En dan overvalt me het gevoel van een totaal andere leefwereld.
Lees meer

Gorters liefdesgedichten

Herman Gorter (1864-1927) wordt over het algemeen beschouwd als een der grootste moderne dichters. Tijdens zijn leven maakte hij al furore met dichtwerken als "Mei" en "De school der poëzie". Zeventig jaar na zijn dood is zijn werk nog zo verrassend dat dichter en Gorter-bewonderaar Pieter Boskma aanleiding zag een bloemlezing met veertig liefdesgedichten onder de titel "Ik vind je zo lief en zo licht" uit te brengen.
Lees meer