Jongeren uit verschillende werelddelen schrijven in dit artikel over een voorval uit hun land of regio. Dit bericht vind je vandaag op de Achterkrant van het Reformatorisch Dagblad.

Merly Judith Silva Diaz (15), Peru

Zo’n anderhalve week geleden, zondag 25 september, beleefde de bevolking van San Martin, een grote provincie in Noord‑Peru, een aardbeving van 7,5 op de schaal van Richter. Deze veroorzaakte enorme paniek onder de bevolking. De grootste schade werd aangericht in het dorp Lamas, waar meer dan 1200 huizen werden vernield.

In Nueva Cajamarca, waar ik woon, zijn gelukkig geen huizen ingestort of slachtoffers te betreuren. Maar we merken wel effecten van de aardbeving. De rivier Yuracyacu, waarvan de meeste mensen afhankelijk zijn voor hun drinkwater, heeft na de aardbeving geen helder water meer, maar vies, modderig water. Dit water kunnen wij dus niet gebruiken om te drinken en te wassen.

Nu zijn mensen aan het onderzoeken of het vieze water vooral te maken heeft met de aardbeving of met een vulkaan in een naburige provincie.

Nueva Cajamarca heeft meer dan 40.000 inwoners. Voor veel mensen is de aardbeving bijzonder verontrustend. Ze zien hem als een teken van de naderende komst van Jezus.

Eveling Corrales Gutiérrez (12), Nicaragua

De prijsstijging van de benzine treft ons land, maar in het bijzonder de vrachtwagen‑ en buschauffeurs. Een buskaartje naar Granada kost ineens meer. De mensen in de bus zeggen tegen de chauffeur dat ze niet meer willen betalen omdat ze maar net genoeg geld hebben om hun kinderen naar school te sturen. Chauffeurs verbranden autobanden op de weg, maar de politie probeert de orde te handhaven. Er zijn er al vijf gearresteerd. Sommigen zeggen dat ze blijven staken tot de prijzen naar beneden gaan.

Ik vind dat de chauffeurs gelijk hebben, want zij verdienen zo bijna niks. Aan de andere kant kunnen de mensen ook niet meer voor de bus betalen, want ze hebben al het geld nodig om in hun levensonderhoud te voorzien.

Thiago Oliveira da Silva Fontoura (14), Brazilië

„Scheidsrechter beschuldigd van het manipuleren van resultaten. Kan de annulering van de elf spelen van Brazilië veroorzaken”, stond er bij ons in de krant afgelopen week.

De voetbalscheidsrechter Edison Pereira de Carvalho is gevangengenomen wegens de beschuldiging van het manipuleren van de spelen voor het Braziliaans Kampioenschap.

Naar mijn mening wordt voetbal tegenwoordig op een heel overdreven manier met geld gecombineerd. Veel voetballers verdienen miljoenen door tegen een bal aan te trappen terwijl er miljoenen mensen zijn die hard werken en weinig verdienen.

Nu worden verschillende scheidsrechters ervan beschuldigd dat ze de spelen in Brazilië manipuleren omdat ze daar veel geld voor kunnen krijgen. Voetbal is tegenwoordig geen sport meer, maar geld. De mensen vergeten dat geld geen geluk brengt maar alleen maar verlangen naar meer.

België, speciaal project

Maar 2 op de 1000 leerkrachten in België zijn allochtoon, bleek uit een peiling onder leerkrachten in het onderwijs. Dat is volgens de Karel De Grote hoge­school in Antwerpen (KDG) veel te weinig. KDG start dit jaar een project op voor allochtone jongeren.

Het doel hiervan is hen te sti­muleren om een lerarenoplei­ding te volgen. De jongeren krij­gen dan hulp van een professio­nele hulpverlener tijdens het
academiejaar.

Ik vind het goed dat ze jonge­ren laten weten dat ze er niet he­lemaal alleen voor staan. Maar het is weer zo’n project dat speci­aal voor allochtonen is. Alsof zij de enige mensen zijn met vragen en problemen. Autochtonen kun­nen ook hulp nodig hebben.