Het klonk voor Vincent Brussee (19) als een donderslag bij heldere hemel. „Je bent te oud voor het werk in onze supermarkt. Een 14-jarige kan dit net zo goed. We moeten je helaas ontslaan.” Einde verhaal?

Nee. Vincent diende een klacht in bij de Commissie Gelijke Behandeling voor leeftijdsdiscriminatie en werd in het gelijk gesteld. Nu de uitspraak van de rechter nog.

Te vaak komt het voor dat jonge werknemers na verloop van tijd hun biezen moeten pakken. Daarmee overtreden supermarkten de Algemene wet gelijke behandeling op grond van leeftijd (AWGBL). De Commissie Gelijke Behandeling deed onderzoek naar mogelijke leeftijdsdiscriminatie door de supermarktbranche. Deze week presenteerde zij de resultaten.

Vincent Brussee ging als 16-jarige vakkenvuller bij Albert Heijn aan de slag. Met veel plezier werkte de student commerciële economie (mbo) in de avonduren en zaterdags in de plaatselijke supermarkt. Toen zijn halfjaarcontract afliep, werd het verlengd. Vincent: „Zo ging dat bij alle collega’s, dus er ging geen belletje rinkelen.”

Een derde contract volgde. Toen ook dit halfjaar ten einde liep, riep de bedrijfsleider Vincent op voor een gesprek. „Ik wist dat ik goed functioneerde, dus verwachtte niks bijzonders.” Helaas bleek het tegendeel waar. Hij kreeg te horen dat hij prima werk leverde, maar te oud en te duur werd voor deze baan. Een 14-jarige kon dit werk ook.”

„Op zo’n moment voelt dat niet goed. Je doet je werk goed en wat krijg je? Stank voor dank.”

Na anderhalve week stond Vincent op straat. Maar hij liet het er niet bij zitten. Een kennis tipte hem om contact op te nemen met de Commissie Gelijke Behandeling. Vorig jaar mei kwam de zaak voor. Daar zat Vincent, met tegenover hem zijn baas en diens advocaat. „Die kon ik ook krijgen, maar dat kost weer geld. En ik kan zelf ook praten.”

Belangrijk in de zaak was het getuigschrift dat Vincent na zijn ontslag had gekregen. Daarop stond zwart op wit dat hij enkel om zijn leeftijd was ontslagen.

Een paar maanden na dato werd Vincent in het gelijk gesteld. Met deze uitslag kon hij naar de rechter stappen. Een schikking treffen van 1000 euro leek hem ook een goede optie. Zijn baas ging akkoord.

Vorige week vrijdag verliep de betaaldatum. Vincent: „Ik heb nog geen rooie cent gezien. Nu stap ik naar de rechter.”