SOEST - Het vak Engels? Voor velen een ramp. Het BBC-nieuws? Voor de meesten onverstaanbaar. Diverse leerlingen van reformatorische scholen moeten ploeteren om voor deze taal een voldoende binnen te halen. Jolanda Boutesteijn (17) is een uitzondering. Met een presentatie over ”Because of my cultural/ethnic background I belong to different worlds” dingt ze mee naar de BBC Speaking Awards.

In vloeiend Engels een spreekbeurt houden, in aanwezigheid van juryleden. De leerling van het Van Lodensteincollege in Amersfoort ziet het als een uitdaging.

Als dochter van reislustige ouders leert Jolanda een aardig woordje Engels praten. De in Nederland geboren Soestenaar verhuist op haar vierde jaar naar Tsjechië, waar haar vader als accountant aan de slag gaat. Vier jaar later verkast het gezin naar Australië. Als Jolanda twaalf jaar oud is, zet ze weer voet op Hollandse bodem. Na jaren buitenland besluit haar familie zich in Nederland te vestigen.

Het Engels beheerst Jolanda op dat moment goed. „Ik zat in Tsjechië op een Amerikaanse school. Later kreeg mijn Engels wat Australische accenten. Het Nederlands verleerde ik overigens niet. Thuis was er geen woord Engels te horen.”

Net als een trekvogel houdt Jolanda het in Nederland niet lang uit. Op haar vijftiende doet ze mee aan een uitwisselingsproject voor scholieren. Een jaar lang verblijft zij bij gastouders in Amerika. „Een geweldige ervaring. Voor iedereen een aanrader.”

Na afloop gaat zij verder met haar opleiding op het Van Lodensteincollege. „Het was wennen. Af en toe gooide ik er weer een woordje Engels doorheen.”

Haar leraar Engels krijgt haar talent snel in de gaten. Hij tipt Jolanda over de BBC Speaking Awards, een wedstrijd waarbij mensen tussen de 16 en de 20 jaar worden uitgedaagd om een Engelse presentatie te geven over een door de jury aangereikt thema. In sessies op in totaal drie zaterdagen wordt duidelijk wie de finale haalt.

Vandaag houdt Jolanda voor de tweede keer haar spreekbeurt en dingt ze mee naar een plaats in de halve finale. „De eerste keer was ik best nerveus. Moet je daar zonder lessenaar in het Engels vijf minuten lang een verhaal vertellen. Ik was ook tamelijk beweeglijk, gaf de jury aan. Ik liep maar heen en weer, maar kon door de zenuwen niet stoppen.” Supporters, bestaande uit vriendinnen, haar vader en leraar Engels, staan Jolanda bij. „Zij luisteren in de zaal mee als ik m’n presentatie houd.”

Maakt Jolanda kans op de hoofdprijs? „Ik weet nog niet eens wat die inhoudt. Dan moet je maar op www.bbcawards.com kijken. Ik doe het voor de ervaring. Je leert je goed uitdrukken en te presenteren. Dat maakt het leuk.”