HOEVELAKEN - „Wie heeft zijn mobieltje bij zich?” Op de vraag van docent R. Dijkstra van het Van Lodensteincollege in Hoevelaken schiet een tiental vingers de lucht in. „Jij, Jaap, meekomen”, gebiedt de leraar een van zijn leerlingen. „Naar het strafhokje.” Daar wacht hem met twee andere scholieren een interview met Magneet.
Een Sony Ericsson met camera, bluetooth en infrarood. Jaap Temmermans (15) uit Nijkerk haalt zijn mobieltje trots uit zijn broekzak. „Voor 15 euro gekocht. Tweedehands. De vorige werkt met sms’en te langzaam. Daarom was het tijd voor een nieuwe.”
Ook Rianne Floor (16) uit Hilversum heeft haar telefoon nog maar pas. „M’n vorige was kapot, anders had ik deze Philips 355 niet gekocht. Hij kostte me 100 euro.”
Kees van den Bergh (16) is de enige in het gezelschap die geen mobieltje heeft. Overbodige luxe, vindt de scholier uit Maurik. „Ik ken mensen die voor 100 euro per maand bellen. Dat spaar ik uit. Waarom heb ik zo’n ding nodig? Als er echt wat aan de hand is, kan ik heus wel een telefoon van een ander lenen.”
Mishandeling
Scholieren in de Zuid-Duitse deelstaat Beieren mogen sinds deze week hun mobieltjes niet meer aan hebben staan. Het verbod geldt zowel tijdens de lessen als in de pauzes. De Beierse overheid besloot tot de maatregel nadat de politie vorige week op een school zestien mobieltjes met gewelddadige videobeelden had aangetroffen.
Ook dichter bij huis neemt het geweld via mobieltjes toe. Bij een school in Amsterdam-Oost belaagden vier scholieren deze week een 14-jarige klasgenoot. Een van hen filmde de mishandeling met zijn mobieltje.
De leerlingen van het Van Lodensteincollege reageren geschokt. Kees: „Tuurlijk weet je dat zoiets gebeurt, ook in Nederland. Maar dat je daar lol aan beleeft, is erg.” Maken de leerlingen zelf wel eens filmpjes? Jaap: „Nee, dat kan niet met mijn toestel. Ik kan er alleen foto’s mee maken.” Op de vraag waar ze op school zoal foto’s van maken, is het even stil. Rianne, aarzelend: „Als iemand een blunder maakt, pak ik m’n camera. Ook als ik zelf gek loop te doen, hoor.”
Scholen mogen best regels opstellen voor het gebruik van mobieltjes, maar zij kunnen hierin ook doorslaan, vindt het drietal. „Een totaalverbod werkt niet. Je kunt niet tegenhouden dat scholieren mobieltjes mee naar school nemen”, zegt Kees.
Privé
Op het Van Lodenstein is het regel dat mobieltjes onzichtbaar en uit zijn tijdens de les. Het laatste lappen leerlingen nog wel eens aan hun laars. Rianne krijgt geregeld een belletje tijdens de les en Jaap vindt het onnodig te wachten tot de pauze om te kijken van wie hij een sms’je krijgt.
De school mag volgens de scholieren niet in een mobieltje van een leerling zoeken. Jaap: „Dat is privé. Voor een agenda ligt dat anders, want daar staat ook huiswerk in.”
Toch zien de leerlingen wel in dat het belangrijk is het gebruik van mobieltjes op school te beperken. Kees: „Ouders kunnen leerlingen in geval van bijvoorbeeld ernstige ziekte van een familielid een briefje meegeven met de vraag of hun telefoon aan mag blijven staan. Dat lijkt mij een prima regel.”