Aan de Tweede Wereldoorlog kwam ruim zestig jaar geleden een eind. Veel jongeren kennen de oorlogsjaren alleen nog uit geschiedenisboeken. Heeft de dodenherdenking op 4 mei nog wel zin? Een aantal jongeren reageren.

Marleen Melenhorst (17) uit Apeldoorn

„Het is belangrijk dat we 4 en 5 mei blijven herdenken. Alleen al omdat je er op school mee te maken krijgt. Het hoort er bij. Daarnaast vind ik dat we zoiets ergs niet mogen vergeten. Kijk alleen al naar de slachtoffers. Ook moeten we denken aan mensen die tegenwoordig in oorlog leven. Voor mij gaat het niet alleen om de Tweede Wereldoorlog.”


Gerben Jolink (23) uit Vaassen



„De herdenking voegt voor mij niet veel toe. Iedereen weet wat er toen is gebeurd. Toch moeten we deze dagen in ere houden, maar dan wel beperken tot de Tweede Wereldoorlog. Andere oorlogen staan ver van me af. Vanavond zal ik om 20.00 uur stil zijn. Aan wie ik dan het meest denk? Aan de soldaten die voor onze vrijheid sneuvelden.”


Anne Pross (19) uit Rossum



„Natuurlijk blijven we op 4 mei de oorlogsslachtoffers herdenken. Zoiets vreselijks mag nooit meer gebeuren. Het zou voor alle nabestaanden en mensen die het meegemaakt hebben asociaal zijn om er niets aan te doen. De Tweede Wereldoorlog moet centraal staan. We kunnen niet alle oorlogen herdenken, anders zijn we straks iedere dag bezig.”


Sjoerd Bouwknegt (17) uit Apeldoorn



„Alle slachtoffers uit alle oorlogen verdienen een herdenkingsdag. Niet alleen de gesneuvelden uit de laatste wereldoorlog. Veteranen en verzetsmensen moeten we zeker niet vergeten. Of ik ook aan Duitsers denk tijdens de herdenking? Nee, niet echt, al horen ze er denk ik wel bij. Er zullen altijd oorlogen blijven, dus moeten we blijven herdenken.”