Jij woont met 249 andere jongeren in wooncomplex Stek Oost in Amsterdam. Tussen vluchtelingen die net een verblijfsvergunning hebben. Hoe verloopt het contact met hen?
„Ons wooncomplex bestaat uit acht gangen. Nederlanders en vluchtelingen wonen naast elkaar. Mijn linkerbuurman komt uit Syrië.
Elke Nederlandse bewoner heeft een buddy. Mijn maatje komt uit Eritrea. Vanmorgen had ze zichzelf buitengesloten, haar sleutel lag nog binnen toen ze de deur op slot deed. Ze spreekt geen Nederlands, dus het was handig dat ik kon helpen. Tegen drie Eritrese jongens, die beter Nederlands verstaan, vertelde ik dat ik de slotenmaker zou bellen. Zij vertaalden dat voor haar. Nu kan ze weer naar binnen.”
Hoe kom je op het idee tussen gevluchte mensen te gaan wonen?
„Mijn vriend liet mij de advertentie voor dit bijzondere woonproject zien. De gemeente Amsterdam wil statushouders op deze manier zo snel mogelijk laten integreren. Ik dacht in eerste instantie: dit is een kans om betaalbaar in Amsterdam te wonen.
Maar nu ik hier woon, merk ik dat vluchtelingen mijn leven verrijken. Een Iraanse vriend moest vluchten omdat hij geen moslim was, maar atheïst. Toch staat hij positief in het leven, dat leert mij om dankbaar te zijn voor het leven dat ik hier heb.”
Een voorwaarde om een stekkie te bemachtigen is dat je een goede buur bent. Lukt dat een beetje?
„Bewoners moeten minimaal een uur per week vrijwilligerswerk doen. Lekker dineren met vluchtelingen, of tuinieren. Inmiddels ben ik vier uur per week vrijwillig aan het werk voor een onkostenvergoeding. Die tijd heb ik nodig omdat ik de communitybuilder van de bewoners op onze gang ben. Pas heb ik samen met managers van de andere gangen een oliebollenborrel verzorgd om mensen bij elkaar te brengen.”
Wat kun je als Nederlander concreet betekenen voor je medebewoners van buitenlandse komaf?
„Ik werd benaderd door mensen uit Oeganda en Congo die graag de Nederlandse taal wilden leren. Er komt nu een taalcafé voor hen. Een ander vroeg mij of ik voor hem wilde zoeken naar een geschikte studie in de digitale marketing.”
Wanneer heb je echt even geen zin om te helpen?
„Dat komt nooit voor, ik help graag. Ik geloof dat je je naaste moet liefhebben. Zo ben ik opgevoed.”
Een studio kost ruim 500 euro, inclusief servicekosten. Wat heb je voor dat geld?
„Echt goedkoop hè, voor Amsterdam. En dan krijg ik ook nog huurtoeslag. Ik heb een ruimte van 21 vierkante meter. Daar zit alles in, een koelkast, badkamer, gasfornuis en een slaap-leefgedeelte dat ik naar eigen smaak heb ingericht met IKEA-meubels.”
Je hebt bij de Amsterdamse woningcoöperatie Stadgenoot een huurcontract voor vijf jaar getekend. Waar ga je daarna wonen?
„Anderhalve maand terug ben ik hier komen wonen. Over vier jaar ga ik op zoek naar een nieuwe woning. Het is in Amsterdam niet makkelijk om een huis te krijgen en vaak echt duur. Gelukkig kan ik in noodgevallen altijd nog terug naar mijn ouders.”
Waarom ze vluchten
In Nederland wonen 200.000 tot 250.000 vluchtelingen volgens VluchtelingenWerk. De belangenorganisatie zet de beweegredenen om te vluchten van de belangrijkste groepen op een rijtje.
Een kwart van de vluchtelingen wereldwijd is afkomstig uit Afghanistan. In grote delen van het land is het erg onveilig.
In China duldt de Communistische Partij geen kritiek.
Eritrea heeft een van de meest onderdrukkende regimes ter wereld. De dienstplicht kan meer dan tien jaar duren.
Het regime van Iran maakt zich schuldig aan mensenrechtenschendingen zoals arrestaties, verdwijningen, veroordelingen na oneerlijke processen, mishandeling en foltering. Vooral minderheidsgroeperingen, waaronder christenen, moeten het ontgelden.
De radicaalislamitische beweging Al-Shabaab houdt grote delen van Somalië bezet. Burgers lijden onder het geweld.
Tijdens de Arabische lente in 2011 protesteerden inwoners uit Syrië tegen het regime van Assad. Sindien zijn honderdduizenden doden gevallen.