Nederland stemt woensdag voor de Provinciale Staten. Spannend?
„De VVD en het CDA in Zeeland kregen de vorige verkiezingen iets meer stemmen dan de SGP. Nu doet ook Forum voor Democratie mee. Die zou zomaar wat VVD- en CDA-stemmers kunnen trekken, waardoor de SGP de grootste wordt.”

Jij hebt vier jaar ervaring als  SGP-Statenlid in Zeeland. Waar moet je goed in zijn?
„Je moet goed weten wat de rol van de provincie is. Zeeland bestaat uit kleine gemeenten. Die moeten samenwerken om hun belangen in politiek Den Haag te laten horen. De burgemeester van Rotterdam belt rechtstreeks met de minister, dat kunnen we in Zeeland niet.

En je moet weten hoe politiek in de provincie werkt. Als je een goed idee hebt, kun je dat niet zomaar roepen en dan hopen dat de meerderheid van de politieke partijen de hand opsteekt om in te stemmen met je plan. Daar moet je hard voor werken. En het moet je gegund worden door collega’s.”

Geniet je van politieke spelletjes?
„Ik ben meer van de inhoud. Bij de discussie over de aanleg van de provinciale Sloeweg was dat lastig. Er waren twee ideeën over de aanleg. Er was een dure variant, met fly-overs, en een goedkopere, met rotondes. Inhoudelijk vond ik dat de goedkopere variant de beste optie was. Maar je hebt te maken met de fractie. En binnen de coalitie zijn er ook ideeën over die niet altijd strookten met mijn visie. Daarnaast belden bedrijven mij dat ze de dure variant veel beter vonden. Je ervaart dan dat er druk wordt gelegd op jou als volksvertegenwoordiger. Als Statenlid wil ik zuiver denken en inhoudelijk de juiste beslissing maken. Het politieke spel mag niet de overhand hebben.”

Zou je niet liever in de Tweede Kamer zitten?
„Nee. De provincie vind ik het meest interessant. Mensen weten niet zo goed wat daar gebeurt; het is een beetje geheimzinnig. Dat trekt mij. Want ondertussen zijn we wel verantwoordelijk voor heel Zeeland.”

Als Tweede Kamerlid praat je over heel Nederland. Toch stiekem geen ambitie?
„Kun je als 1 van de 150 Kamerleden een deuk in een pakje boter slaan? De SGP is landelijk een kleine oppositiepartij. In Zeeland is het de derde grootste partij, zitten we in de coalitie en ben ik een van de 39 Statenleden. Dan kun je veel meer voor elkaar krijgen.”

Wat is een wapenfeit van jou?
„De toltarieven van de Westerscheldetunnel gaan naar beneden. Daar heb ik samen met het CDA achter de schermen aan getrokken. Zonder mijn inzet was dat toch minder snel gebeurd.”

Als christelijke politicus kun je je landelijk uitspreken tegen abortus. In een gemeente kun je je uitspreken over koopzondagen.

Waaraan merk je in de provincie Zeeland dat de SGP christelijk is?

„Wij hebben voor elkaar gekregen dat er minder geld naar festivals en evenementen op zondag gaat en meer naar cultureel erfgoed.”

Je bijbaan kost je twintig uur per week. Ben jij een workaholic?
„Ik houd met heel mijn hart van Zeeland, dus daar werk ik met plezier een aantal uur extra voor. Ook al word ik er niet rijk van.”

 

Over de Staten

De Provinciale Staten zijn de volksvertegenwoordigers voor de provincie. Net zoals Tweede Kamerleden het Nederlandse volk vertegenwoordigen en raadsleden de inwoners van hun gemeente.
De Statenleden hebben drie taken. Ze bepalen op hoofdlijnen het beleid van de provincie, ze controleren of hun plannen goed worden uitgevoerd en ze vertegenwoordigen de inwoners hun provincie. Om te weten wat de mensen belangrijk vinden, gaan Statenleden in gesprek met burgers. Zo leggen ze werkbezoeken af en organiseren inspreekavonden.
Een provincie heeft meer invloed in politiek Den Haag dan gemeenten afzonderlijk.
Soms gaan er stemmen op de provincie af te schaffen. In Friesland kan dat idee op de minste bijval rekenen.
Eens in de vier jaar kunnen de mensen die mogen stemmen, hun stem uitbrengen op een Statenlid. Hoe meer inwoners een provincie heeft, hoe meer Statenleden er zijn.
De Statenleden kiezen met elkaar de Eerste Kamer.