Hans, waar moeten we jou van kennen?
„Geen idee. Ik ben niet zo bekend en snap niet goed hoe ik op de kieslijst terechtkom. Dat verwacht je niet. Ik was verbaasd dat ze belden. Ergens is het eervol. Als bestuurslid van de SGP-jongeren wilde ik graag jongere mensen op de lijst. Dus ik had wat namen aangedragen. Maar nu sta ik er dus zelf.”

Waarom wil de SGP jou op de lijst?
„Ik hoop dat ze potentie in me zien. Van het bestuur van de SGP-jongeren ben ik de enige op de lijst. Daar zit ik dan ook al een tijdje in. En ik ben lid en preses geweest van studentenvereniging CSFR. Wellicht hopen ze daarmee stemmen te trekken.”

Ben jij nou zo’n typische SGP’er?
„Zo zie ik mezelf niet. Ik ben heel lang onpartijdig geweest. Op mijn vijftiende zat ik in de jongerenraad van Ede. Maar toen ik studeerde bleek ik toch meer SGP’er dan gedacht. Het belangrijkste was voor mij hun visie op het politieke spel. Ze spelen het met een bepaalde integerheid.”

De manier waarop de mannenbroeders werken spreekt je aan?
„Vooral de visie van de SGP op de overheid. Het staatkundige. Politiek kan heel hyperig zijn. Als staatkundige denk je na. Je probeert ontwikkelingen te doorzien. Daar houdt ik van.”

Wat ga jij deze campagne doen voor de SGP?
„Het grootste probleem zijn de jongeren die niet gaan stemmen. Ook uit onze achterban. Dat vind ik best een dingetje. Veel jongeren zijn niet per se bezig met de maatschappij. Maar juist nu is politiek belangrijk voor jongeren.”


Nee joh, dat is een ver-van-mijn-bedshow.

„Dat is op zich niet erg hoor. Ik begrijp dat jongeren dat zeggen. Het is niet zo dat ze de politiek op de voet moeten volgen. Maar politiek gaat over jouw toekomst, in welk Nederland je wilt wonen. Stemmen is het minste wat je kunt doen. Jongeren naar de stembus krijgen is mijn missie.

Missie?
„O help, wat een zwaar woord is dat. Dat is moeilijk formuleren hoor!”

Voor een politicus zal dat wel meevallen, toch?
Lachend: „Nee, nee, politicus ben ik nog niet hè.” Dan, voorzichtig: „Ik wil uiteindelijk dat we in Nederland in vrede samenwonen. Een soort sjalom. Met vrede bedoel ik geen gebrek aan ruzie. Maar dat mensen in een rechte verhouding tot elkaar leven. Dat het ongeboren leven erbij hoort. Agapè , zoals de Grieken dat zeiden. Zelfopofferende liefde.”

Wereldvrede dus. Is dat geen utopie?
„Jazeker. Totdat Jezus terugkomt moeten we onze stinkende best doen. Tot Zijn komst moeten we het doen met wat we hebben. En als iets mislukt, blijf je glimlachen. Omdat je weet dat het goed komt. Dus je keihard inzetten voor de wereld om je heen en tegelijkertijd belijden dat God Koning is.”

Waar doe jij je stinkende best voor?
„De SGP vecht voor het leven. En dat vind ik écht het belangrijkst. De samenleving streeft naar perfectie. Als mensen ouder worden, horen ze er ineens niet meer bij. En als het over leven gaat, gaat het ook over de schepping.”

Strijdt de SGP genoeg voor de schepping?
„Dat mag wel een tikkeltje meer. Wat uitgesprokener. De SGP moet hardop gaan zeggen dat we een stukje welvaart willen inleveren voor meer natuur. Op het voorjaarscongres willen we als jongeren een motie indienen die stelt dat we de 14 procent duurzame energie in 2020 willen halen. De huidige 4 procent voldoet volstrekt niet aan de scheppingsopdracht. Wij als jongeren zitten straks met de gebakken peren van het klimaat.”

Hoe lang moeten we nog wachten op Kamerlid Van ’t Land?
„Als ik met voorkeurstemmen wordt gekozen, ga ik er in. Zet dat maar in het artikel. Maar dat gebeurt niet. Je moet ook niet vanuit de studiebanken de Tweede Kamer in. Dan gebruik je je Kamerlidmaatschap als springplank naar andere banen. Daar gruw ik van. In de Kamer horen oude wijze mannen met levenservaring te zitten.”

En jij bent 23 jaar.
„Ik geef toe dat ik nog weleens hogerop wil. Ik ben een politiek dier en vind het spel prachtig. En ik studeerde politicologie. Ergens is dat ultiem. Maar op dit moment leer ik nog gigantisch veel over hoe politiek werkt.”
Wat ga je nu doen in de aanloop naar de verkiezingen?
„Hard campagne voeren om jongeren naar de stembus te krijgen. Ik wil internationaal proberen een verschil te maken.”

Waarom moeten we op jou stemmen?
,,Ik wil niet zeggen dat mensen op mij moeten stemmen. Mijn rol is het om mensen te overtuigen om überhaupt te gáán stemmen. En dan mógen ze om mij stemmen, maar het gáát mij om de christelijke politiek. Juist als christenen hebben we een verhaal dat indruist tegen wat je wat je doorgaans hoort.”

Welk verhaal is dat?
„De Kamer praat nu over gezinnen met vier ouders. Dat is niet normaal. Dat is fundamenteel. Wij willen het verhaal vertellen vóór leven, vrede en gerechtigheid. Dus ga in maart als de wiedeweerga naar de stembus!”

Hans' loopbaan

Hans van ’t Land (23) is een van de negen jongeren die de landelijke SGP-jongeren organisatie aansturen. Hij houdt zich vooral bezig met de inhoudelijke politiek.
Eerder was Hans voorzitter van de christelijke studentenvereniging CSFR.
De Edenaar studeerde politicologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Ook gaf hij geschiedenis op de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap en later maatschappijleer op het Van Lodenstein College.
De SGP’er behoort tot de gereformeerde gemeente van Ede.