Dico deed politieke ervaring op als raadslid voor de ChristenUnie in Zederik. Ook is hij vicevoorzitter van PerspectieF, de jongerenorganisatie van de CU. Met schijnbaar gemak en vol enthousiasme beantwoordt hij de vragen die op hem worden afgevuurd. „De toekomst is veel te belangrijk om zomaar af te wachten.”

"Politiek gaat over keuzes maken."

Waar ben jij nu de hele tijd zo enthousiast over?
„Politiek is geen populair onderwerp. Ik merk dat mensen van nature met wantrouwen naar de politiek kijken. Mensen vragen regelmatig aan me: „Je bent jong, waarom wil je de politiek in?””

Wat zeg je dan?
„Politiek gaat over keuzes maken. Je kunt bijvoorbeeld roepen dat jongeren niet worden gehoord en dat ouderen voor ons beslissen. Maar ik denk liever in acties. Je kunt blijven roepen vanaf de zijlijn, maar er verandert pas iets als je wat gaat doén.”

Nog een keer: waarom is politiek boeiend?
„Laatst was ik op het Groenhorst College in Barneveld. De jongeren daar zijn bezig met onder andere dierverzorging en melkveehouderij. Op het eerste gezicht hebben ze niets met politiek. Maar ik vroeg door. Wat vind je van de leeftijdsgrens voordat je alcohol kan kopen? Mag de regering accijns heffen op jouw sigaretten? Dat zijn politieke keuzes. Ik merkte dat deze jongeren gingen nadenken over deze onderwerpen. En zo heeft iedereen wel iets waar hij zich druk over maakt.”

"Het goede nieuws is dat je er wat aan kunt doen!"

Waar maak jij je kwaad over?
„Kindermishandeling. Het is een enorm probleem. In iedere schoolklas zit gemiddeld één kind dat thuis niet veilig is. Voor mij is dat onverteerbaar. Ik zag wetenschappelijke onderzoeken over dit thema, las krantenartikelen en hoorde persoonlijke verhalen. Wie als kind wordt mishandeld, houdt daar de rest van het leven last van. Het is een groeiend maatschappelijk probleem.”

Dico pauzeert kort, maar gaat dan vlug verder: „Het goede nieuws is dat je er wat aan kunt doen! In de raad van Zederik heb ik onder andere voor elkaar gekregen dat er flink extra geld wordt besteed aan het scholen van leerkrachten, zodat zij signalen van kindermishandeling beter herkennen en weten wat ze moeten doen."

Waarom sta je voor de ChristenUnie op de lijst?
„Ik ben christen en wil graag actief zijn bij een partij met een heldere ‘C’. Dan valt het CDA af. De ChristenUnie is een partij met een herkenbare stijl. Met verschillende SGP-standpunten kan ik niet door één deur.”

Dico Baars, jongste CU'er op de lijstWelke standpunten bedoel je?
„We roepen landen in het Midden-Oosten ertoe op uitingen van andere religies, met name het christendom, toe te staan. Daar moeten kerken kunnen worden gebouwd, vinden wij. En tegelijkertijd zegt de SGP in ons eigen land dat andere godsdiensten dan het christendom alleen achter de voordeur mogen bestaan. Dan doen we hier precies wat we andere landen verwijten. Mijn opvattingen staan soms haaks op die van bijvoorbeeld de islam, maar in juridische zin is iedere godsdienst gelijk.”

Voor het eerst valt Dico echt even stil.

Wat is jouw politieke stijl?
Voor het eerst valt Dico echt even stil. „Mijn politieke stijl...” Hij trommelt met zijn vingers op de tafel. „Ik vind het belangrijk dat jongeren zich door mij vertegenwoordigd voelen. Ik ben iemand die politiek bedrijft vanuit de inhoud en het liefst achter de schermen werkt. Mét God en ín de wereld. Ik ben niet zo activistisch aangelegd. Met een protestbordje in mijn handen voel ik me een beetje oncomfortabel.”

Jij bent 22 jaar. Is politiek niet meer iets voor wijze grijsaards?
„Je mag vanaf je 18e stemmen, dus waarom zou je niet vanaf je 18e meedoen? Politiek is te belangrijk om aan ouderen over te laten. Mijn fractievoorzitter in Zederik is een voormalige schooldirecteur van 69 jaar. Hij zit al veertien jaar in de gemeenteraad en heeft levenservaring die ik mis. Ik ben student. Maar juist de combinatie van wijsheid en jong bloed werkt verfrissend.”

"De combinatie van wijsheid en jong bloed werkt verfrissend."

Hoe groot is de kans dat jij in de Tweede Kamer komt?
„Ik geloof in wonderen, maar niet in dit wonder. Het gaat er mij meer om dat stemmers in de juiste kolom hun stem uitbrengen, niet dat ze het bolletje voor mijn naam rood maken. Ik wil graag studeren en mijn studie afmaken. Ik ga mensen niet pushen om op nummertje 37 te stemmen.”

Hoe ziet jouw politieke toekomst er dán uit?
„God heeft een bedoeling, een plan, en daar mag je je door laten leiden. Ik heb geen kristalheldere ambities voor welke plek dan ook. Het is niet zo dat politiek me overkomt. Ik ben daar graag actief in en wil tegelijkertijd luisteren naar wat God van me vraagt.”

"De toekomst is veel te belangrijk om zomaar af te wachten."

Wat zou je nog tegen jongeren willen zeggen?
„Het makkelijkste zou zijn: ga stemmen. Maar ik zeg het anders. Laat van je horen! Word actief! De toekomst is veel te belangrijk om zomaar af te wachten. We hebben mega-uitdagingen als het bijvoorbeeld gaat over klimaatdoelstellingen. Gebruik je talenten en creativiteit.”

Dit is het slot van een tweeluik over de jongste kandidaten op de SGP- en CU-lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart. Lees hier het interview met de benjamin van de SGP, Hans van ’t Land (23).


Wil jij regelmatig het beste van jongerensite Puntuit (voor jongeren van 12 tot en met 25 jaar) op je smartphone ontvangen? Dat kan nu ook door je aan te melden bij de redactie via WhatsApp. Puntuit voegt je dan toe aan een lijst, waarna je af en toe een link naar een artikel –eentje die je gelezen/gezien moet hebben– krijgt toegestuurd.