Wat was je boodschap aan Blokhuis?
„Samen met jongeren uit het hele land pleitte ik voor een gezondere balans tussen online- en offline tijd bij jongeren. Jongeren zitten –zeker nu, door corona– te veel achter hun laptop, tablet en telefoon. Een schermtijd van vijf uur per dag is op zich niet erg, als je daarnaast ook maar vijf uur per dag sport en met vrienden afspreekt. Dan ben je in balans. Maar nu gaan jongeren vaak, na hun onlinelessen, nog lang verder op hun telefoon. Dat is niet gezond.”
Hoe zijn jullie als jongeren in gesprek gekomen met Blokhuis?
„We deden mee aan het Nationaal Jeugddebat. Reformatorische christenen zoals mijn klasgenoot en ik, maar ook moslimjongeren en mensen die nergens in geloven lieten van zich horen. De organisatie achter het Nationaal Jeugddebat wil dat jongeren hun stempel drukken op politieke besluiten en voorstellen verzinnen om de wereld een beetje beter te maken.”
Hoe willen jullie bewerkstelligen dat jongeren minder online zijn?
„Je kunt natuurlijk tegen ze zeggen: „Leg je telefoon weg.” Maar dat horen ze al genoeg van hun ouders. Je moet jongeren een alternatief bieden. Wij deden de regering twee voorstellen.”
Welke plannen hebben jullie?
„We willen een penvriendabonnement aanbieden. Wie zich aanmeldt, krijgt schrijfgerei om brieven te schrijven naar andere jongeren. Het klinkt ouderwets, maar dat is het niet. Games van nu zijn gericht op kicks en beloningen. Hoe tof is het als iemand je een brief terugschrijft?”
En verder?
„Daarnaast zou het mooi zijn als jongeren een plek hebben waar ze elkaar fysiek kunnen ontmoeten. Daarom willen we bestaande buurthuizen promoten en nieuwe ontmoetingsplekken creëren. In de buurthuizen moeten jongeren de activiteiten organiseren. Zo zitten ze minder op hun telefoon en krijgen ze ook nog eens meer sociale contacten.”
Zou jij naar zo’n buurthuis gaan?
„Niet direct. Ik ben christelijk, dus ik ben lid van de jeugdvereniging van de kerk. Daar ontmoet ik andere mensen van mijn leeftijd. Maar ja, niet iedereen is lid van een kerk.”
Had jij als reformatorische christen een unieke inbreng in het gesprek?
„Nee, want het ging niet over christelijke onderwerpen. Ik heb in de voorbereiding op het gesprek gezegd dat ik er op zondag niet bij zou zijn. „Morgen ben ik er niet, jongens. Ik ben christen en op de rustdag ben ik gewend naar de kerk te gaan”, legde ik uit. Daar reageerde de groep respectvol op.”
Wat verwacht je na het gesprek met staatssecretaris Blokhuis?
„De Tweede Kamer heeft volgens mij nog nooit gedebatteerd over de gevaren van internetverslaving. Ik hoop dat Blokhuis de portemonnee wil trekken voor onze plannen. Het traject van het Nationaal Jeugddebat is in ieder geval klaar. Ondertussen blijf ik lid van de debatclub op het Calvijn College. Het is superleuk om elkaar met argumenten omver te blazen.”
Nationaal Jeugddebat
Zo’n honderd jongeren zaten deze week met drie ministers en een staatssecretaris aan een digitale overlegtafel. Tijdens de 26e editie van het Nationaal Jeugddebat spraken 12- tot 18-jarigen met minister Grapperhaus over discriminatie en met minister Schouten over voedsel-
verspilling. Staatssecretaris Blokhuis sprak met jonge mensen over de balans tussen online en offline en minister Slob werd aan de tand gevoeld over schoolstress.