Afgelopen zomer was het vermiste meisje Lisa in het nieuws. De 13-jarige verdween spoorloos vanaf haar vakantieadres, waar ze samen met haar familie verbleef en zou naar een vriend zijn gegaan ddie ze via Facebook had ontmoet. Na drie dagen werd ze gevonden. Ze was gelokt via een nep-account op Facebook. Mari Kerkhof, docent informatica aan de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap, beschrijft enkele manieren om zo’n nep-account te ontmaskeren.
Foto opzoeken
Makers van een nep-account zullen over het algemeen niet hun eigen foto gebruiken. Dat betekent meestal dat ze een foto ergens van internet hebben gehaald. Via Google afbeeldingen is het heel eenvoudig te zien waar een foto vandaan komt. Dat gaat als volgt: Klik op Facebook op de foto zodat die vergroot wordt weergegeven. Rechtsklik vervolgens op ‘Afbeeldings-URL kopiëren’. Ga naar images.google.nl en klik op het plaatje van de camera. Rechtsklik in het vakje onder ‘Afbeeldings-URL plakken’ en kies ‘plakken’. Door te klikken op ‘Zoeken op afbeelding’ worden vergelijkbare afbeeldingen weergegeven die op internet staan. Vervolgens kun je die afbeeldingen aanklikken en de bijbehorende internetpagina bezoeken. Wanneer de foto van iemand anders blijkt te zijn is het duidelijk dat er met de Facebookpagina iets niet in orde is.
Sociaal netwerk bekijken
Een aanvullende goede manier is het bekijken van het sociale netwerk van de betreffende persoon. Als het echt een jongere is, zal die andere jongeren als Facebookvriend hebben. Wanneer dat niet het geval is maakt dat het account bij voorbaat al verdacht. Bovendien zal iemand op Facebook contacten hebben van dezelfde werkkring of de school waar hij zit. Wanneer die niet aanwezig zijn maakt dit het account ook verdacht.
Andersom is het ook verdacht als iemand buitensporig veel meisjes van ongeveer dezelfde leeftijd als vriend heeft. Dat betekent dat deze expliciet op zoek is naar deze doelgroep.
Ga ook na wat voor berichten de betreffende persoon op Facebook plaatst en van wat voor groepen hij lid is. Dat kan ook veelzeggend zijn.
Blijf in gesprek
Wil je het contact met één van je Facebookvrienden verdiepen, bijvoorbeeld door diegene te ontmoeten? Overleg dit dan altijd eerst met je ouders. Laat hen zien om welk soort contact het gaat, hoe deze persoon zich voordoet, welk soort berichten hij of zij je stuurt en dat je bovenstaand onderzoek hebt gedaan om er achter te komen of deze persoon betrouwbaar is. Je ouders zullen van een afstand beter kunnen beoordelen of deze persoon werkelijk zo aardig over komt als dat jij denkt.
Geef ook altijd de contactgegevens van een dergelijke ‘onbekende’ Facebookvriend aan je ouders door, mocht je hem of haar willen ontmoeten.
De auteur is informaticaleraar en ICT-coördinator aan de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap en gecertificeerd als Nationaal Mediacoach en Social Mediaprofessional door de Nationale Academie voor Media een Maatschappij.