Een kiekendief, een aalscholver of een boomkruiper, Julian herkent ze in één oogopslag. Het wemelt van de vogels in het natuurgebied bij het Zuid-Hollandse Strijensas, langs het Hollands Diep. Het pad is bezaaid met vogelpoep. Mét kaplaarzen en verrekijker maar zónder legerbroek – daarmee loop je voor gek – gaat Julian volledig op in de vogelgeluiden om hem heen.
Hoog in de lucht beweegt een zwarte stip langs de horizon. Wat zou het zijn? Geen meeuw, want die herkent Julian direct aan de manier van vliegen.
Er is geen tijd om eerst de verrekijker te pakken. De anders zo belangrijke fotoregels (scherpte, compositie en een groene achtergrond) lapt hij aan zijn laars. De cameralens zoomt in. Een drietal foto’s. Op het beeldschermpje van zijn camera bekijkt Julian het resultaat. „Een scholekster.”
Hoewel de vogels gretig op de gevoelige plaat worden vastgelegd, is Julian nog niet tevreden. Het lijkt wel alsof hij ogen in zijn achterhoofd heeft. Wanneer een groep grauwe ganzen plotseling opvliegt, slaat Julians hart een slagje over. Zou het de zeearend zijn waar ze voor vluchten?
Actief
Die arend staat met stip boven aan het verlanglijstje van Julian. Dat de vogel actief is, bewijzen verschillende ganzenkadavers aan weerszijden van het pad. Al verschillende dagen is de zeearend in dit gebied actief, rapporteren ook verschillende vogelaars op de vogelspotterswebsite waarneming.nl.
„Als hij vliegt, is het net een deur”, zegt Julian met ontzag in zijn stem. „Zo groot is-ie. Hij vreet zo een complete gans als middagmaal.”
Visdief
De liefde voor vogelfotografie ontstaat zomaar als Julian op een middag anderhalf jaar geleden terugfietst uit school. Zijn camera heeft hij bij zich, want natuurfotografie vind hij leuk.
Een vogel op het gebouw van Ikea trekt zijn aandacht. „Hij had een rode snavel. Ik vond hem speciaal.” Een foto is snel gemaakt.
Eenmaal thuis vraagt de vogelaar zich af welk dier hij nu precies heeft gefotografeerd. Misschien is het wel een zeldzaam dier. Julian stuurt de foto op naar de Vogelbescherming Nederland.
„Het bleek een visdief te zijn. Een heel gewone vogel. Maar als je niet op vogels let, weet je dat niet. Dan is alles wat geen meeuw is bijzonder.” En zo ging er een nieuwe wereld voor de Barendrechter open.
Schriftjes
Vogels zijn mooi! Daarom fietst Julian naar de Carnisse-grienden in zijn woonplaats om de gevleugelde dieren te bewonderen. „Ik zag allerlei mooie vogels. Maar ik wist hun namen niet.” En dat intrigeert Julian. Een eerste vogelboekje is zo gekocht. Een hobby plotseling geboren.
Praktisch ieder vrij uurtje is Julian nu met vogels bezig. Uit een lade van het bureau op zijn slaapkamer komt een aantal schriftjes tevoorschijn. Handgeschreven. Op iedere pagina staat een vogelnaam met een korte beschrijving. Daaronder de gemiddelde lengte van de snavel.
Een ander schrift begint met het opsommen van de 200 bekendste Nederlandse soorten. Julian: „Het is een flinke klus geweest, maar ik heb er wel heel veel van geleerd.”
De nieuwste aanwinst is een vogelkwartet met foto’s die zijn gemaakt met zijn eigen Canon SX 60 HS. Er is een kwartet duiven, eenden of roofvogels. De hele wereld mag van Julian weten hoe mooi vogels zijn. Hij zit op Facebook, Instagram en Twitter en heeft zelfs een eigen visitekaartje en website. Op het web noteert hij welke vogels hij gezien heeft en plaats hij zijn mooiste foto’s.
Moeite doen
„Vogelfotografie gaat niet om de foto’s”, vindt Julian. „In Avifauna kun je gemakkelijk de bijzonderste vogels voor je lens krijgen, maar daar is niets aan. Het gaat om het verhaal áchter de foto. Dat ik kan zeggen: ‘Voor deze foto heb ik zo’n eind moeten lopen.’ Want je moet wel moeite doen voor een foto.”
Zijn nu anderhalf jaar oude hobby is beslist geen bevlieging, weet Julian. „Ik heb mijn hele leven zowel fotografie als de natuur al leuk gevonden. En natuur en fotografie gaan goed samen. Later wil ik graag boswachter worden.”
www.birdphotography.nl
Wil jij het beste van Puntuit voortaan automatisch op je smartphone ontvangen? Vanaf nu kan dat door je aan te melden bij de redactie via WhatsApp. Puntuit voegt je dan toe aan een lijst, waarna je per dag maximaal één artikel –eentje die je gelezen moet hebben– krijgt toegestuurd.