Het liefst vist Bastiaan, lid van de Hersteld Hervormde Gemeente in Waddinxveen, op karper. „Want dat is een van de sterkste zoetwatervissen.” De Zuiveringsplas is voor hem „het mooiste stukje water in Waddinxveen”. Er zitten spiegelkarpers, graskarpers en vooral ook schubkarpers. Zo’n 150 stuks in totaal. „Karpers zijn de stofzuigers van de bodem.”
Stekelbaarsjes
Het vaste stekkie van Bastiaan ligt verscholen in een groenstrook. Het opgeschoten gras aan de andere kant van het fietspad herinnert nog vaag aan een voetbalveld. De Waddinxvener vist al sinds zijn achtste levensjaar. „Het begon met een vaste stok. Ik ving wat voorntjes en stekelbaarsjes. Op een gegeven moment breekt je stok. Dan koop je een werphengel. En dan kun je blijven kopen.”
Inmiddels bestaat het visarsenaal – met een geschatte waarde van zo’n 2500 euro – uit drie werphengels, een pieper, een onthaakmat, een tent, een stoel en allerhande attributen. Het neusje van de zalm is de voerboot. De haak gaat in de boot en met een zacht zoemende motor vaart Bastiaan zijn lijn naar de overkant, onder een overhangende boom.
Karper vang je langs de kant, weet Bastiaan uit jarenlange ervaring. „Daar is het ondiep en is het water dus het warmst. En er staan bomen, waar allerlei insecten op afkomen. Daar zijn karpers dol op.” Maar niet íedere plek langs de kant is een goede plek om te vissen. Er zijn takken, zelfs bomen op de bodem, waar je achter kunt blijven haken.
Inmiddels kent de jonge visser de bodem van dit water op z’n duimpje. Aan het begin van het seizoen vaart hij met een rubberboot en peilstok de plas op om te meten hoe diep en blubberig de bodem is. „Het liefst heb ik een harde ondergrond. Dan zakt je lood niet weg.”
Reflex
Het is een uur lang rustig. Eén keer gaat de pieper die de visser waarschuwt dat er beweging in zijn lijn zit. Het blijkt loos alarm. „Waarschijnlijk een vis of eend die tegen de lijn zwom.” Even later klinkt nogmaals een piep. In een reflex grijpt Bastiaan naar zijn hengel. „Anders neemt de vis hem mee. ’s Nachts zet ik daarom de hengels ín m’n tent.”
Dit keer heeft hij beet. Er ontspint zich een strijd tussen mens en vis. Voor Bastiaan staat de winst al vast, maar het dier geeft zich niet zomaar gewonnen. De visser moet de vis van de kant afhouden. Want daar liggen takken waar de lijn in verstrikt kan raken. De vis zwemt alle kanten op, behalve de goede. Zelfs wanneer hij het schepnet op enkele decimeters nadert geeft hij zich nog niet gewonnen.
Met krachtige slagen zwemt het dier iedere keer weer weg. Bastiaan weet dat hij geduld moet hebben. Hij moet het dier ‘drillen’, moe maken. Uiteindelijk staakt de vis de strijd en takelt Bastiaan hem gewillig in zijn schepnet. „Hij is ’t zat.”
Vast ritueel
Nu heeft de visser een paar minuten om te doen waar hij een uur voor heeft gewacht. Een vast ritueel volgt. Op de onthaakmat gaat de haak uit de bek. Dan een foto met het dier. Bastiaan gaat behendig met de vis om. Enkele minuten later ligt de vis weer in de plas. Versuft blijft die even liggen. Plotseling zwiept hij met zijn staart. Het dier verdwijnt in de diepte.
Op deze dag nog vroeg in het visseizoen staat de karperteller alweer op 35 stuks.
Is vissen zielig voor die dieren? Daar wil Bastiaan niks van weten. „Hun bek bestaat vooral uit kraakbeen. Daar voelen ze niks van. Ik heb respect voor de vis.”
Het gedrag van sommige plaatsgenoten hekelt hij wel. „Ik heb wel eens iemand een brasem zien terugschoppen in het water. Het liefst gaf ik hem een klap. Zo ga je niet met dieren om.”
Voor het komende visseizoen heeft Bastiaan maar één wens. “De zwaarste karper die ik ving, was 36 pond. Daar wil ik dit jaar wel overheen komen.”
Iedere week is Bastiaan Molenaar (18) uit Waddinxveen wel een nachtje aan de waterkant te vinden. „Vissen is het mooiste wat er is. Het is nog net geen verslaving.”
Wil jij het beste van Puntuit voortaan automatisch op je smartphone ontvangen? Vanaf nu kan dat door je aan te melden bij de redactie via WhatsApp. Puntuit voegt je dan toe aan een lijst, waarna je per dag maximaal één artikel –eentje die je gelezen moet hebben– krijgt toegestuurd.