Hij was nog maar twee weken aan het werk bij de Amsterdamse evangelisatiepost toen de coronamaatregelen ervoor zorgden dat straatevangelisatie verleden tijd zijn. „Twee weken zonder corona waren eigenlijk te kort om te ervaren hoe het werk op straat is”, zegt Vos. Maar hij kan wel vertellen hoe hij het Evangelie kort uitlegt aan Amsterdammers en hoe jongeren de blijde boodschap kunnen doorgeven.

 

Diamant

Kort het Evangelie uitleggen is best lastig, zegt Vos. „Ik vergelijk het Evangelie vaak met een diamant. Beide hebben veel verschillende kanten. Maar als je iemand op straat tegenkomt, heb je niet lang de tijd om al deze kanten te belichten. Je moet op zo’n moment de kern vertellen. Ik leg dan uit dat wij zondaren zijn en verloren liggen. Maar ook juist de andere kant: er is redding mogelijk. Die redding is er in Jezus Christus, de Zoon van God. Door geloof in Hem wil Hij onze zonden vergeven en ons Zijn liefde schenken.”

 

Drempel

Straatwerk is moeilijk, ervaart de evangelist. „Elke keer moet ik over een drempel stappen.” Juist door die onmogelijkheid heen mag Vos zich afhankelijk weten van de Heere. „Vaak ben ik weer verrast over de mogelijkheden die God mij geeft om met mensen in gesprek te gaan.”

Wanneer evangelist Vos iemand op straat aanspreekt, draait hij er niet omheen. „Amsterdammers zijn directe mensen, die kunnen wel tegen een vraag als: „Kent u Jezus?” Natuurlijk gaat het soms wat voorzichtiger met een: „Mag ik u wat vragen?” Het antwoord op deze vragen kan de basis zijn voor een verder gesprek.”

Juist jongeren staan vaak open voor gesprek, merkt Vos. „Ze zijn wel vaak in de weer met hun mobieltjes, waardoor ze mij als een stoorzender kunnen ervaren. Maar een foldertje aannemen of een gesprekje aanknopen vinden ze meestal prima. Wat echt helpt om spontane gesprekken met jongeren te krijgen, is om met jonge vrijwilligers de straat op te gaan.” 

 

Vrijwilligers

Vos raadt jongeren aan te onderzoeken of ze iets kunnen betekenen in het evangelisatiewerk. „Ga bij een evangelisatiepost met bezoekers in gesprek. Of regel vanuit jouw gemeente iets met de evangelisatiecommissie. Sowieso is iedereen welkom in Amsterdam. Juist aan jongere vrijwilligers hebben we echt behoefte. 

Je hoeft niet per se op de voorgrond aan de slag te gaan voor het evangelisatiewerk. Op de plek waar jij leeft, kun je een
voorbeeld zijn en het vertrouwen dat je hebt in God uitstralen naar anderen.”

Iedereen zou moeten evangeliseren, zo stelt de evangelist. „Voor een christen hoort het bij je geloof om over God te vertellen. Juist jongeren kunnen dat zo mooi doen. Jongeren zijn opener dan volwassenen.”

 

Alpen

Volgens Vos is onbekeerd evangeliseren „eigenlijk niet” mogelijk. „Je kunt ook niet over de Alpen vertellen als je er nog nooit bent geweest. Als je onbekeerd bent, bepaalt dat je bij je eigen nood. Met deze nood mag je naar God gaan. Als bekeerd mens ben je gunnender in het evangeliseren. Gunnender om aan anderen te vertellen over de rijkdom die ligt in de Heere Jezus. Als je dit werk doet, vraagt het een leven dicht bij God. Het dienen van Hem is het mooiste wat je mag doen in je leven. Het zal je nooit teleurstellen. Ik gun het echt iedereen.”