Kamerhuur is voor Maureen de grootste kostenpost. Toen ze vier jaar geleden in Rotterdam commerciële economie ging studeren had ze geen andere keus dan uit het huis te gaan. „De eerste tijd heb ik met een vriendin, ook uit Zeeland, in een kosthuis in Capelle aan den IJssel gewoond. Na twee jaar lang daar de boel op stelten te hebben gezet, woon ik inmiddels alweer anderhalf jaar in Dordrecht. Het kosthuis was goedkoper dan mijn kamer nu, maar daar staat tegenover dat ik nu mijn kamer niet hoef te delen. Voor 400 euro in de maand –inclusief gas, water en elektra– huur ik mijn kamer.”

Studieboeken

Verder is Maureen elk jaar ongeveer 2000 euro kwijt aan collegegeld en gemiddeld zo’n 350 euro aan studieboeken. „Gelukkig kunnen studieboeken vaak weer voor een goede prijs worden doorverkocht.” Toch verraadt de overvolle boekenplank van Maureen iets anders. „Laten we het erop houden dat ik nog nooit zó krap in het geld heb gezeten”, lacht de studente.

Ook andere kosten, zoals boodschappen (ongeveer 30 euro per week) en benzine (60 euro per week), maken deel uit van de vaste kosten. „En dan hebben we het nog niet eens gehad over gewoon leuke dingen doen. Zoals de uitjes van de studentenvereniging, de terrasjes met vrienden en cadeautjes.”

Onverwachte uitgaven

Uiteraard loopt Maureen ook weleens aan tegen onverwachte uitgaven. „Toen ik mijn auto kocht viel het me alles mee in de aanschaf. Totdat mijn uitlaat binnen de kortste keren kapot was en er een rekening van bijna 200 euro volgde. Twee maanden later startte de auto niet meer. Een duur geintje met de vergrendeling van de sleutel kostte me 250 euro. Toen mijn auto eenmaal weer goed startte, hoorde ik een tikkend geluid bij mijn stuur. Aangezien ik én mijn betaalrekening wel even klaar waren met alle kosten, reed ik daar meer dan twee maanden mee rond. Het feit dat mensen gewoon omkeken vanwege het geluid nam ik dan maar op de koop toe.”

Zulke onverwachte kosten vallen niet mee voor een student. „Dat soort rekeningen moet ik niet te vaak hebben, want het geld is ook een keer op. Het scheelt dat ik tegenwoordig een gratis monteur –lees: vriend– heb”, vertelt de studente met een knipoog.

Hoe Maureen alles financieel rondbreit? „Ik werk al sinds mijn 12e op zaterdag bij slagerij Wisse in Meliskerke. Omdat ik nu aan het afstuderen ben, krijg ik een stagevergoeding, dus dat is mooi meegenomen. Bovendien heb ik nog stufi. Als uitwonende krijg je minimaal 200 euro voor je kamer. De rest van de beurs verschilt per jaar, omdat het afhankelijk is van het inkomen van je ouders. De studiefinanciering die ik nu krijg is op basis van twee jaar geleden. Mijn vader is akkerbouwer en had vanwege het weer eens een slechte oogst. Dat merkte ik toen in mijn stufi, want die was destijds een stuk hoger dan dat het nu is bijvoorbeeld. Met deze inkomsten maak ik de cirkel weer rond. Ik heb dus geen lening bij ‘ome’ DUO.”

Maureen denkt zelfs dat je kunt sparen als student. „Maar dan moet je het wel iets anders aanpakken dan dat ik het doe. Dus geen eigen auto, wél het bedrag van je boodschappen in de gaten houden en het niet al te leuk vinden om weg te gaan met je vrienden. Ik denk trouwens niet dat de studententijd per se de tijd is om te sparen. Je moet in de periode ervoor sparen en daarna. Ik heb nu bijvoorbeeld geen lening nodig omdat ik altijd gewerkt en gespaard heb.”

Gratis meubelstuk

„Soms moet je er heel wat voor overhebben om kosten te besparen”, vertelt Maureen. „Wij hadden een afscheidsfeestje van iemand van de studentenvereniging die weer ‘thuis’ ging wonen. Zij had nog wat meubels staan die ze niet meenam naar huis. Dus mijn huisgenootje en ik mochten twee stoelen hebben, maar dan moesten we ze wel gelijk die avond meenemen. Als student wil je natuurlijk elk gratis meubelstuk wat lekker zit hebben. Zo gezegd, zo gedaan. We sleepten de megazware stoelen in tien minuten naar Rotterdam Centraal, vervoerden deze met de metro, stapten nog een keer over en na nog eens tien minuten lopen waren we eindelijk thuis. Je moet wat overhebben voor een gratis stoel.”

Tips van Maureen

1. Koop geen auto.

2. Het is goed om je kosten bij te houden, zodat je overzicht houdt. Dan kun je ook snel zien waar je op kunt minderen als je echt krap komt te zitten.

3. Leen niet te veel. Er zijn studenten die maximaal lenen, maar je moet het ook allemaal terugbetalen.

4. Staar je niet blind op sparen. Doe gewoon goed je best zodat je na vier jaar je diploma hebt en dan kun je weer sparen. Vooral niet te zuinig zijn zodat je niets leuks meer doet, want dan word je anno 2018 een soort kluizenaar.

5. Zet elke maand iets opzij voor onverwachte kosten.