Dat pleidooi van Van der Staaij is het broodnodige tegengeluid in een tijd waarin de opvattingen over relaties in groot tempo verschuiven. Dat blijkt uit studies waarvan de resultaten ook juist in de periode rond Valentijnsdag naar buiten kwamen. De Vlaamse onderzoekster Elisabeth Timmermans verdiepte zich in de ‘hook-up-cultuur’; kortstondige en vluchtige relaties waarin seksueel contact een belangrijke rol speelt. Op de website van de KU Leuven vertelt de communicatiewetenschapper over haar onderzoek.
Timmermans ondervroeg 3000 gebruikers van de dating-app Tinder, omdat dat een van de belangrijkste apps is om zo’n contact te leggen. Bij een op de drie Tinder-gebruikers uit haar onderzoek leidden de afspraakjes tot zulke vluchtige seksuele relaties. Bij een kwart van de gebruikers ging het niet eens om relaties maar om eenmalige seksuele contacten.
Dat Tinder behoorlijk ingeburgerd is, blijkt ook uit het onderzoek van Timmermans: zij had er zelfs moeite mee om honderd vrijgezellen te vinden die de app níét gebruikten. Er zijn naar schatting 50 miljoen gebruikers en Tinder zelf zegt dat de app in totaal 10 miljard keer heeft geleid tot een match: twee men- sen die bij elkaar passen en contact kunnen leggen. In Nederland zouden er 1,2 miljoen gebruikers van Tinder zijn en 500.000 van concurrent Happn.
Vaststaat dat deze apps en hun honderden broertjes en zusjes de wereld van relaties ingrijpend hebben veranderd. Het is te simpel om de schuld hiervan op het bordje van de smartphone te leggen. De hook-up-cultuur bestond al lang voor die tijd. Toch combineert de smartphone een aantal eigenschappen die tot een grote versnelling hebben geleid. De apps zijn veel gebruiksvriendelijker dan de bekende datingsites. Daar moet je een volledige beschrijving van jezelf achterlaten. Bij Tinder kun je binnen tien minuten aan de slag, omdat de app je persoonlijke informatie van Facebook gebruikt. Veel van deze apps laten alleen potentiële partners zien die zich in je nabije omgeving bevinden.
De dating-apps zijn verslavend. De gebruiker vermoedt telkens dat de ‘volgende’ een interessante vriend of vriendin kan zijn. Dat heeft hetzelfde effect op de hersenen als goksites en spellen waarbij je een beloning verwacht. Tinderaars besteden per dag 35 minuten aan het daten. In die tijd beoordelen ze gemiddeld 140 potentiële partners. Het gaat lang niet altijd om vrijgezellen. Uit statistieken van GlobalWebIndex blijkt dat 30 procent van de Tinderaars getrouwd is en 12 procent een vaste relatie heeft.
Het laat zich raden wat zulke apps doen met het denken over relaties. Daar is nog weinig onderzoek naar gedaan, maar wel is bekend dat Tinderaars een laag zelfbeeld hebben. Ze zijn ontevreden over hun uiterlijk, vergelijken zichzelf snel met anderen en voelen zich onzeker.
De geschiedenis van de wereld is de geschiedenis van de kerk. Die diepzinnige waarheid hield een wijze predikant maandagmiddag voor aan de RD-medewerkers. Ik vermoed dat het huwelijk niet eerder in de wereldgeschiedenis een soortgelijke aanval heeft gekend. Dit speelt zich niet af op het speelveld van Trump en Poetin, maar hier spant de vorst van de duisternis zijn strikken en dit raakt de geschiedenis en het voortbestaan van de kerk. Daarom is het pleidooi van de SGP om te investeren in je relatie dringender dan ooit: „Een stabiele relatie, gebaseerd op liefde en trouw, is een van de kostbaarste dingen in het leven.”