Sinds de ongelukkige val in huis, op 4 januari van dit jaar, is haar leven helemaal veranderd. „In het begin dachten we aan een lichte hersenschudding en leken de gevolgen klein”, zegt Lieneke. „Ik zou even rustig aan doen en daarna weer naar school gaan.” Dat viel tegen. „Ik kon niet goed lezen en zag strepen, stippen, lichtflitsen en schaduwen. Daarbij had ik ook last van hoofdpijn.” Na bezoek aan de neuroloog werd duidelijk dat het Lieneke niet gaat lukken om dit schooljaar haar vmbo-examen te halen. Dat vond Lieneke een moeilijke boodschap. Ze probeerde weer voorzichtig naar school te gaan terwijl de onderzoeken doorgingen. Het was te veel, zo bleek. „Ik stortte in. De onderzoeken werden stopgezet. Ik was terug bij af.”
De laatste tijd is Lieneke opnieuw intensief onderzocht. Haar geheugen laat Lieneke regelmatig in de steek, en zich ergens op concentreren lukt haar bijna niet. „Aan het begin wilde ik deze belemmeringen steeds negeren. Ik ontkende mijn beperkingen en ging over mijn grenzen. Nu ik steeds voel dat er iets niet klopt, hoop ik dat daar door de onderzoeken ook erkenning voor komt.”
Toekomst
Er zit voor Lieneke in de tussentijd niets anders op dan steeds opnieuw met kleine stapjes de dag door te gaan. „Af en toe ga ik naar buiten, help ik bij het eten koken en rommel ik wat. Maar alles in slow motion. En na elke activiteit moet ik rusten.”
De ingrijpende gevolgen van het ongeluk maken Lieneke geïrriteerd en teleurgesteld. „Ik heb genoeg dromen, maar kan geen plannen meer maken. Ik wilde na mijn examen starten met een mode-opleiding, maar nu denk ik niet eens meer aan school of opleiding. Ik weet niet hoe mijn toekomst eruitziet. Ieders leven gaat door, maar mijn leven staat stil.”
„De aanwezigheid van God vind ik moeilijk in dit alles”, zegt Lieneke. „Doordat mijn geheugen beperkt is, komt Bijbellezen vaak niet binnen.” Tegelijk is Lieneke nieuwsgierig of er een punt komt in haar leven waarop duidelijk wordt waarom dit allemaal moest gebeuren. „Want alle dingen zullen meewerken ten goede. Dit gebeurt niet zomaar.”
Haken, breien, naaien en borduren op haak- en breiwerk doet Lieneke graag ter ontspanning. Het resultaat deelt ze met geïnteresseerde volgers via haar Instagramaccount liefs_by_lien. „Soms krijg ik dingen opgestuurd, dat is leuk. Verder haal ik nieuwe ideeën uit oude handwerkboeken.”
Beperkingen
Wat Lieneke andere jongeren wil meegeven? „Dat ze blij mogen zijn met hun gezondheid. De beperkingen van de coronatijd kunnen moeilijk zijn, maar je mag echt blij zijn als je nog gezond bent. En als je niet gezond bent, probeer dan te kijken naar de dingen die wel kunnen. Hoe moeilijk dat ook kan zijn.”