Is ADD handig om te hebben?
„Als ik mijn medicijnen niet slik, ben ik met sporten veel fanatieker. Soms iets té. En ik heb veel ideeën. Als we iets moeten tekenen met beeldende vorming denken veel klasgenoten: ik teken maar wat. Ik laat mijn fantasie helemaal los, en teken heel anders dan de rest.”
Is het wel slim om pillen te slikken als je met ADD zo creatief bent?
„Ja, want de nadelen van ADD zijn groter dan de voordelen. Aan creativiteit heb ik niet veel. Ik vind het handiger als ik me goed kan concentreren en mijn opdrachten op tijd af heb. Toen ik een IQ-test maakte zonder pillen, had ik vmbo-niveau. Met pillen, en 20 procent extra tijd om toetsen te maken, doe ik nu vwo.
Als ik mocht kiezen of ik mét of zonder ADD door het leven zou gaan, zou ik er toch voor kiezen om geen ADD meer te hebben. Zeker als kind vond ik het echt niet leuk om ADD te hebben. Ik had heel veel saaie gesprekken met psychiaters. Als ik dan boos was, moest ik op een blaadje met een thermometer aanwijzen hoeveel graden ik boos was. Daar heb ik niks mee.”
Keuzes maken en ADD, is dat een goede combinatie?
„ADD is een broertje van ADHD. Een ADHD’er is druk van buiten, terwijl ik druk ben in mijn hoofd. Kiezen vind ik lastig, omdat er geen stop zit op mijn gedachten. Als mijn moeder vertelt dat ik drie dingen moet doen, vraag ik haar in welke volgorde ik ze het beste kan doen.
Voordat ik iets doe, neem ik eerst de tijd om na te denken. Als ik mijn kamer moet opruimen, kijk ik vooraf twee of drie minuten rond. Ik kijk waar de meeste rotzooi is, wat ik het snelst heb opgeruimd, waar ik juist heel lang over ga doen, waar ik het beste kan beginnen en wat ik echt niet leuk vind om op te ruimen. Dat doe ik als laatste.
De keuze voor een gebakje op een verjaardag kost me één minuut. Als ik kan kiezen uit vier gebakjes, kijk ik welke twee het allerlekkerst zijn. Dat maakt de keuze makkelijker. Als er snoepjes langskomen, pak ik er gewoon eentje. Anders moet ik er te lang over nadenken. Alleen als ze heel lekker zijn, neem ik de tijd de lekkerste te kiezen.”
Zijn er beroepen die niet geschikt zijn voor jou omdat je ADD hebt?
„Niet per se. Als mijn omgeving maar rustig genoeg is. In de vakantie was er een timmerdag voor kinderen in een tent. Jippie, dacht ik, timmeren vind ik helemaal leuk. Maar elk kind had een hamer, en er waren wel twee- of driehonderd kinderen. Het galmde in de tent. Ik werd knettergek en kreeg een woedeaanval. Maar ik kan alles.”
Wat wil je worden?
„Tot twee jaar geleden dacht ik ”kapitein”, maar nu wil ik toch archeoloog worden. Ik vind geschiedenis leuk en ben er echt goed in. Als ik iets zie wat uit de grond komt, wil ik gelijk weten waar het vandaan komt. En ik ben gewoon benieuwd hoe mensen leefden, bijvoorbeeld in de ijzertijd.”
Uit vier gebakjes de lekkerste kiezen vind je lastig, maar een beroepskeuze gaat je makkelijk af?
„Ja, want dan kan ik helemaal opgaan in het vak geschiedenis. Ik zou geen directeur willen worden van een opgravingsbedrijf, want dan moet je snel en veel beslissingen nemen. Het liefst speur ik naar dingen in de grond.”
9 feiten over ADD
1. De afkorting ADD staat voor Attention Deficit Disorder.
2. Vertaald vanuit het Engels betekent dat ”Aandachtstekortstoornis”.
3. Jongeren met ADD hebben moeite zich te concentreren.
4. ADD is geen karaktertrek of opvoedingsfout. Wetenschappers beschouwen het als een stoornis in de hersenen.
5. Vergeetachtigheid, slaapproblemen, een ander tijdsbesef en ongeorganiseerdheid, horen bij ADD.
6. Sommige ADD’ers hebben ook moeite met het onderhouden van sociale contacten.
7. Mensen met ADD kunnen in een grote groep mensen moeite hebben om een gesprek te volgen, omdat ze ongewild blijven luisteren naar andere gesprekken die gaande zijn.
8. Sommige mensen met ADD kunnen zich soms hyperfocussen; ze zijn dan extreem geconcentreerd en zich niet bewust van wat er om hen heen gebeurt.
9. Verder hebben ADD’ers vaker een goed ruimtelijk inzicht, zijn ze creatief en kunnen ze snel problemen oplossen.