Dit is de droom, zegt Lisanne terwijl ze de drempel van haar winkel overstapt. Centraal in de boekhandel staat een tafel met zes stoelen. Over die stoelen hangen dierenvellen. De gietijzeren lampen boven de tafel geven de ruimte, samen met de steigerhouten boekenplanken die rusten op ijzeren stellingen, een industriële uitstraling.
Rondom de leestafel staan boeken in kasten, gesorteerd op genre. Er is een kast met theologie –„prekenboeken en levensbeschrijvingen verkopen het best”–,
romans –„heb ik bijna allemaal gelezen”– en een kast met kinderboeken – „voor de scholieren.” Bij de ingang van de winkel, voor de kassa, staat rechts een vitrine met Bijbels, links een molen met cadeaubonnen.
Bananendozen
Lisanne nam de winkel begin deze maand over van Alberty van de Laar. Zij runde meer dan dertig jaar boekwinkel De Boekenplank in het Gelderse Gameren, zo’n 12 kilometer van de woonplaats van Lisanne vandaan. Toen Van de Laar in het Reformatorisch Dagblad las dat Lisanne constant hoofdpijn heeft maar heel graag een boekwinkel zou hebben, nam ze contact op met de familie Klop om te zien of die „haar levenswerk wilde voortzetten.”
„De boekhouder van De Boekenplank belde de volgende dag of hij met de eigenares ’s avonds langs kon komen”, herinnert Lisanne zich. Na één gesprek was de deal rond. „Mijn vader en ik zouden zaterdag aan het eind van de middag de kaartenmolens ophalen. We hadden onze nette kleren aangetrokken. Bij aankomst waren vijf mensen bezig alle boeken in bananendozen te stoppen. Om acht uur ’s avonds zat alles ingepakt in de bus en waren we verhuisd.”
Belletje
Door de overname hoeft Lisanne de zaak niet vanaf de grond af op te bouwen. „In oktober verwacht ik van kerken de jaarlijkse bestellingen voor de Kerst. En ook scholen in de regio kopen regelmatig nieuwe boeken voor de bibliotheek. Verder heb ik veel klanten uit de omgeving. Op het openingsfeest kwamen 2000 mensen af, telden de parkeerwachten. We hadden een boekenkraam van 7 meter lang.Deze is praktisch leegverkocht.”
De winkel van Lisanne bevindt zich in de winkel van haar ouders. Die hebben bij hun woning een doe-het-zelfzaak. De Boekenplank is iedere dag geopend van halfnegen ’s ochtends tot acht uur ’s avonds. Lisanne is niet de hele tijd aanwezig. ’s Morgens leert ze voor school en ’s middags moet ze rust houden vanwege haar hoofdpijn. Daarna werkt ze in de winkel. Echter, als een klant een vraag heeft die alleen de eigenares kan beantwoorden, drukt haar moeder op het belletje en wandelt Lisanne de winkel binnen.
„Als ik je kan helpen zeg je het maar”, zegt Lisanne tegen de vrouwelijke klant die de winkel binnenloopt. De vrouw trekt juist een boek uit het schap. „Ik heb het al gevonden.” Bij de toonbank bestelt ze ook nog twee boekenbonnen van 10 euro.
De kassa piept terwijl een tweede klant binnenwandelt. Die vrouw neust even rond tussen de boeken en kaarten, maar loopt dan door naar de doe-het-zelfzaak. Daar krijgt ze hulp van Lisannes moeder.
„Is het een cadeautje?” wil Lisanne ondertussen weten. „Alle drie, ook de boekenbonnen”, lacht de klant. „Dan ga ik ze proberen in te pakken. Is het voor een man of een vrouw?”
Doel
De hoofdpijn van Lisanne is al jaren hetzelfde. Nu ze een boekwinkel heeft, verandert dat niet. „In Amerika zijn nog steeds onderzoeken naar hoofdpijn gaande. Mijn arts uit Lisse kijkt daarbij mee, om te kijken of hij nog iets voor me kan doen. Als hij met nieuwe medicijnen komt, wil ik die graag proberen. Maar omdat de dokters geen hoop meer hebben, vonden ze dat ik deze winkel móést hebben.”
Zodat Lisanne een doel heeft in haar leven. „Vorig jaar moest ik voor school uit bed komen. Toen deed ik examen in de moeilijke vakken: wiskunde, economie en geschiedenis. Dit jaar doe ik de vmbo-examens Nederlands, Engels en biologie. Daar heb ik veel minder werk aan. Als ik minder uitdaging heb, ben ik meer geneigd op bed te blijven liggen. Nu ik de boekwinkel heb, heb ik een reden om op te staan.”