De jaarlijkse onderscheiding, in het leven geroepen door de organisatie KidsRights, is bedoeld voor een kind dat zich inzet voor kinderrechten. Dit jaar waren drie kinderen genomineerd. Naast Keita waren het de Afghaanse Aziza Rahim Zada (14), die zich inzet voor de rechten van kinderen in vluchtelingenkampen in haar land en Jeanesha Bou (17) uit Puerto Rico voor haar strijd tegen mensensmokkel van kinderen.

Volgens de jury viel de keus op Keita „omdat hij als lobbyist, actievoerder en kritische schrijver als geen ander heeft laten zien hoe één kind in staat is om voor een ommekeer te zorgen, misdaden tegen kinderen onder de aandacht te brengen en door te blijven vechten totdat de daders achter slot en grendel zitten.” De jury noemt hem op dat gebied een „internationaal toonbeeld.”

Keita liet weten de prijs als aanmoediging te zien om zijn strijd voort te zetten. „Kinderen worden wereldwijd nog altijd blootgesteld aan geweld en onrecht, terwijl de schurken veelal vrijuit gaan. Ik wil dat mensen wereldwijd beseffen dat dit onacceptabel is en dat iedere wereldburger, jong of oud, de kracht heeft om verandering te bewerkstelligen.”

Keita kreeg de prijs uit handen van zijn landgenote Leymah Gbowee, de activiste die in 2011 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg. Het was de elfde keer dat de Kindervredesprijs werd uitgereikt. Vorig jaar ging deze naar de toen achttienjarige Amerikaanse Neha Gupta voor haar inzet voor tienduizenden weeskinderen in India en de Verenigde Staten. In 2013 viel die eer te beurt aan het Pakistaanse meisje Malala Yousafzai. Zij werd door de Taliban in haar hoofd geschoten, omdat ze zich inzette voor onderwijs voor meisjes. Vorig jaar kreeg ze de Nobelprijs voor de Vrede en in 2013 de Europese Sacharovprijs.