Een luid geraas klinkt door de enorme tuin van de familie Van Sorgen op de grens van Bennekom en Wageningen. Twee mannen zijn bezig een berkenboom in moten te zagen. Het hout is bestemd voor de kachel.

Tegen een plataan staat de ladder voor Hilco Aaten al klaar. De 22-jarige werknemer van Flier Boomverzorging trekt zijn uitrusting aan. Over zijn dikke trui trekt hij een gordel waar van alles aanhangt: een kleine motorzaag, een handzaagje, enkele karabijnhaken en een werpzakje. Boven aan de ladder blijkt waar Aaten het verzwaarde zakje voor nodig heeft: om een lijn over een van de hoogste zijtakken van de plataan te gooien. Met deze klimlijn zekert de boomverzorger zich op twee plaatsen in de boom; net als een bergbeklimmer dat doet als hij een rotswand beklimt.

Pas als Aaten goed vastzit, kan het werk beginnen. De al eerder geknotte plataan moet opnieuw worden ingekort. Eigenares L. van Sorgen: "De boom geeft veel te veel schaduw. De bloemen in het bordes eronder doen het ''s zomers niet meer goed. Ze hebben meer licht nodig."

Cees Flier (34) weet hoe dat het beste gerealiseerd kan worden. Vanaf de grond geeft hij aanwijzingen welke takken eraf moeten. Aaten pakt zijn speciale, lichte motorzaag en trekt aan het startkoord. Ronkend komt de motor tot leven en werkt zich vervolgens gretig door de takken heen. Een wolk van zaagsel komt naar beneden. Even later volgt de tak met een dreun op de grond. "Ja, ''t is zwaar hout", zegt Flier terwijl hij de verrichtingen van zijn werknemer nauwgezet volgt.

Hoe kaler de plataan wordt, hoe meer toeren Aaten moet uithalen om zijn motorzaag te hanteren. Soms hangt hij schuin achterover aan de leeflijn terwijl hij de zaag bedient. "Boomverzorger is geen beroep wat je tot je 65e doet", zegt Flier. "Je moet behoorlijk lenig zijn." Om zijn oudere, en dus ook ervaren, werknemers toch te behouden, heeft Flier vanaf 1 januari ook een boomtechnisch onderzoeksbureau opgestart, waar particulieren, gemeenten en eigenaren van landgoederen terechtkunnen om hun bomen te laten onderzoeken op hun gezondheid. "Zodoende kunnen deze werknemers doorstromen in een meer adviserende rol."

Boomverzorger is een beroep met risico''s", weet Flier. "We werken met z''n achten en we hebben bijna allemaal wel eens een ongelukje gehad." Zelf brak Flier eens zijn been terwijl boven in een boom hing. "Ik was in Ermelo een beuk aan het inkorten. Ik had hulp van een hovenier die niet zo veel ervaring had. Hij moest het stuk stam dat ik had afgezaagd aan een touw laten zakken, maar deed dat te laat. Het zware stuk hout zwaaide tegen mijn been aan en dat brak onmiddellijk." Alle klimmers van het boomverzorgingsbedrijf hebben inmiddels een certificaat reddend klimmen.

Op de eerste praktijkdag van zijn opleiding aan de middelbare bosbouwschool zaagde Flier in zijn been. "Gelukkig had ik een speciale zaagbroek aan. Die had twaalf lagen stof, waar de motorzaag in vastliep. Toen ik de zaag eruit haalde, bleek hij door negen lagen heen te zijn gegaan." Een broer die ook in het bedrijf zit, kwam er minder gelukkig van af. Zijn motorzaag leverde hem een stevige vleeswond en daarna een heel stijf been op.

De opleiding tot boomverzorger is, zeker in de gereformeerde gezindte, vrij onbekend. "We zoeken eigenlijk al een hele poos naar iemand met het diploma European tree worker, maar er heeft nog geen geschikte kandidaat gereageerd." Om het beroep wat meer bekendheid te geven, heeft Flier in het verleden wel eens gastlessen verzorgd op het Van Lodensteincollege in Hoevelaken.

Afwisseling

Flier had eigenlijk boswachter willen worden, maar boomverzorger vindt hij achteraf een mooier beroep. "Het is heel afwisselend. We werken veel op landgoederen, zoals rond kasteel Amerongen, landgoed De Bockhorst in Spankeren, landgoed Meerkanten in Ermelo en landgoed Anderstein in Maarsbergen. Bij kasteel Leeuwenburg in Driebergen hopen we dit voorjaar aan de slag te gaan. De klantenkring is divers: particulieren, eigenaren van landgoederen, maar ook gemeenten. Als je dan je vak deskundig uitoefent, krijg je veel waardering."

Als voorbeeld laat Flier twee bijzondere fruitbomen achter in de tuin van Van Sorgen zien. De appelbomen van het ras bramley''s seedling staan gebroederlijk naast elkaar. De bovenste takken vormen als het ware een scherm. "Hier was jarenlang niets aan gedaan", vertelt Flier. "De takken werden topzwaar en zouden kunnen afbreken. Dat is jammer, want deze bomen zijn monumentaal. Nu is het weer een kwestie van goed bijhouden."


Opleiding

  • European tree worker, European tree technician.
  • Studieduur: Maximaal twee jaar, afhankelijk van ervaring in de boomverzorging.
  • Vooropleiding: Mbo bos en natuurbeheer of vergelijkbaar.
  • Gewenst vakkenpakket: Wiskunde, biologie, natuur- en scheikunde.
  • Opleidingen in Nederland: Schaarsbergen, Velp, Zwolle.