Voor wie altijd als eerste klaar is met zijn rekensommen of zich graag vastbijt in ingewikkelde sudoku''s, bestaat er een ideaal beroep: beurshandelaar. Dat zegt Joost van der Laan van het Amsterdamse optiehuis Saen Options. "Beurshandelaar -trader op z''n Engels- is geen makkelijk beroep. Je moet rekenkundig sterk zijn en een groot analytisch vermogen hebben. Als trader moet je ook nog eens over flink wat ondernemersgeest beschikken. Zulk talent is schaars, maar stapt wel in een mooi en uitdagend vak."

Op de beursvloer van het befaamde Beursplein 5, het markante gebouw waar sinds 1914 de Amsterdamse effectenbeurs is gevestigd, zitten de traders van Saen Options achter hun bureaus. Omringd door tal van computerschermen, vol cijfers en grafieken. Alsof ze in de cockpit van een Boeing zitten. "Onze traders kijken wat de buitenlandse markten doen, volgen het financiële nieuws en bepalen hun strategie. Als om 9.00 uur de handel wordt geopend met de traditionele slag op de gong, is het hectisch. Daarna wordt het wat rustiger, totdat ''s middags de markten in Amerika opengaan."

Marktmakers

De traders handelen voornamelijk in opties, zegt Van der Laan. "Een optie is niets anders dan een recht om tegen een vooraf bepaalde prijs binnen een afgesproken periode een aandeel te kopen of te verkopen." Het bedrijf waar Van der Laan werkt, Saen Options, is een zogenaamd optiehuis. "Wij plaatsen continu koop- en verkoopprijzen in opties. Het is de kunst om daarbij de scherpste prijs neer te zetten, scherper dan die van concurrerende optiehuizen. Als dat lukt, kunnen beleggers tegen onze prijs handelen."

Een optiehuis doet dit in opdracht van de beurs. Zo kunnen beleggers en investeerders altijd zien wat een optie waard is en met welke prijzen ze kunnen handelen. "Wij zijn marktmakers; wij zorgen er eigenlijk voor dat er gehandeld kan worden", zegt Van der Laan.

De kick zit ''m volgens hem in het verkrijgen van de beste prijs. "Jij moet ervoor zorgen dat je op basis van allerlei informatie zo''n scherpe prijs neerzet, dat beleggers jouw opties op de beurs gaan kopen of verkopen. Daarbij moet je ook ondernemend zijn: Wat kan beter? Hoe haal je meer omzet? Vergelijk het met de bakker die z''n krentenbollen in de aanbieding doet, in de hoop dat hij zo meer taart verkoopt."

Toch komt het niet alleen aan op rekentalent, zegt Van der Laan. "We gebruiken veel hightech computermodellen om berekeningen te doen. Maar die modellen moeten steeds doorontwikkeld worden. Ook dat doet een trader, samen met onze softwareontwikkelaars."

Professionele speculanten

Niet alleen grote optiehuizen zijn actief op de beurs, je kunt ook beleggen voor eigen rekening en risico. Dat doet zelfstandig beurshandelaar Gijs Lindeman. "Dat betekent dat ik geen vast inkomen heb. Het ene jaar verdien ik niets, het volgende jaar maak ik een grote klapper. Die onzekerheid, daar moet je tegen kunnen." De tijd van snelle jongens met té grote Rolexen en té dure Porsches is voorbij, zegt hij. "Maar de spanning blijft. Je weet nooit wat er de volgende dag gebeurt."

Lindeman, die fiscale economie studeerde, rolde acht jaar geleden in het vak. "Eigenlijk doe ik nu fulltime wat andere mensen in hun vrije tijd doen: beleggen." Een ongrijpbare materie, erkent hij. "Het is lastig uit te leggen wat je nu precies doet. Zelf handel ik in Europese aandelen. Cruciaal is dat je de risico''s goed spreidt. Zo beleggen dat je minimaal verliest met maximale winst. Eigenlijk zijn wij professionele speculanten. De kunst is om ergens een dubbeltje voor te betalen en er het tienvoudige voor terug te verdienen." Dat dit soms ten koste gaat van andere handelaren, deert hem niet. "Niemand is verplicht transacties aan te gaan, en ieder die dat doet kent de risico''s."

Gaan voor de maximale winst is het uitdagende aan het vak, zegt hij. "De hele dag houd je de financiële markten in de gaten, je volgt de koersen en het nieuws. Dan bepaal je de strategie: moet ik nu kopen, of nog even wachten? Moet ik nu verkopen of zouden mijn aandelen volgende week nog meer waard zijn? Het is een spel en als het goed uitpakt, levert dat keer op keer een adrenalinekick op."


Opleiding

  • Wie beurshandelaar wil worden, moet een strenge selectieprocedure door, zegt recruiter Daniëlle Raalte van Saen Options.
  • Wie de tests, waaronder uiteraard rekenvaardigheid, doorstaat en aangenomen wordt, is binnen twee weken aan het handelen. "We geven training "on the job".
  • Junior traders komen zes maanden lang in een klasje, waar ze onder leiding van een ervaren handelaar worden klaargestoomd voor het vak. Intussen werken ze gewoon mee aan de handel."
  • Beurshandelaren zijn echte bèta''s, zegt Raalte. "Studies als economie en wiskunde vormen een goede basis, maar we hebben hier bijvoorbeeld ook chemiestudenten. Belangrijk zijn vooral de liefde voor cijfers en het analytisch vermogen."