Vroeger werden ze nog wel eens gekscherend geitenwollensokkentypes genoemd, maar die tijd is voorbij. Het zijn niet meer alleen PvdA''ers en GroenLinksers, onder de energiebesparingsadviseurs zijn tegenwoordig zelfs VVD'ers te vinden. En een SGP'er als Bossenbroek.

Voor hem vormde de politiek niet de reden om energiebesparingsadviseur te worden. Hij doet zijn werk uit persoonlijke overtuiging. "Als je ziet wat de mens al heeft vernield op aarde! En het broeikaseffect wordt alleen maar sterker. Ik weet het: de een zegt dat het meevalt en de ander zegt dat het niet te bewijzen is, maar de temperatuur stijgt gewoon met sprongen. Record op record wordt gevestigd, en denk eens aan de recente orkanen in Amerika. Ik wil graag dat mijn kinderen kunnen genieten van de schepping en dan vind ik dat ik mijn steentje moet bijdragen."

Gouden greep

Edwin Bossenbroek, geboren (in 1968) en getogen in Doornspijk, ging na de havo aan het Lambert Franckens College in Elburg naar de hogere laboratoriumopleiding aan de Hogeschool Utrecht. Maar hij zag zichzelf niet de hele dag op een laboratorium zitten. Vandaar dat hij na het afstuderen in 1990 een studie scheikunde aan de Universiteit Utrecht volgde. Hij studeerde af bij de vakgroep natuurwetenschap en samenleving. Een gouden greep, zo bleek. "In die jaren ontstond bij mij de interesse in de milieukundige kant. We hadden boeiende colleges over energieproblemen en de manier waarop de samenleving met de natuurlijke hulpbronnen omging. Zo hielden we ons bijvoorbeeld bezig met de opslag van CO2 in de grond, zoals in aardgasvelden of zoutcavernes."

Helaas zat het economisch tij niet mee. Bossenbroek had diverse baantjes, maar geen vast werk. Het keerpunt kwam toen hij, via een docent van de sollicitatietrainingen, een dag in de week mee kon lopen in een adviespraktijk over energie en milieu in Deventer, gewoon om ervaring op te doen. Tijdens de andere dagen volgde hij aan de Technische Universiteit Twente een eenjarige postdoctorale opleiding tot milieuadviseur. Na dat jaar, in 1996, kon hij in vaste dienst bij het bedrijf in Deventer. Hij werkte daar een jaar en stapte toen over naar een adviesbureau in Apeldoorn, Ceelie Energie.

Kyoto

De vraag naar energiebesparingsadviseurs is sindsdien alleen maar toegenomen. De bezinning op energiebesparing en de verwachte klimaatproblemen leidde in 1997 tot het Kyotoprotocol: ondertekening van dat verdrag verplicht westerse industrielanden tot vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

De toegenomen aandacht voor milieu- en energievraagstukken was in de sector van energiebesparing goed te merken. Bossenbroek was in 1997 de eerste werknemer binnen Ceelie Energie, nu zijn er vijf adviseurs. De markt zakte in 2004 wat in, vooral door het economische tij, maar nu trekt hij vanwege de almaar stijgende energieprijzen weer aan.

Vaste klanten zijn het Kröller-Müller Museum in Otterlo, het Openluchtmuseum in Arnhem, koel- en vrieshuizen en luchtbases van de luchtmacht.

Kröller-Müller heeft onder de grond een aantal depots met duizenden opgeslagen schilderijen en andere kunstwerken. De ruimtetemperatuur en de vochtigheid in het museum en in die depots is van groot belang: alleen in het juiste klimaat blijven de kunstwerken in goede staat. Bossenbroek adviseert het museum over de klimaatregeling, met als doel energiebesparing en dus kostenbesparing. In de praktijk betekent dit dat hij de installaties inspecteert -"meestal strak in het pak"- en een verbeterplan opstelt.

Wat zijn nu de meest gemaakte fouten? Onnodige stookkosten, bijvoorbeeld in het weekend of ''s nachts te hoge ruimtetemperaturen. Verkeerd afgestelde verwarmingsinstallaties. In de zomer staan soms de airco en de verwarming tegelijk aan. Het kost Bossenbroek geen enkele moeite een rijtje op te sommen. Als hij een bedrijf, museum of bank bezoekt, vindt hi j altijd wel wat.

Negatieve kanten van het werk kan Bossenbroek nauwelijks noemen. Eentje dan toch: bedrijven zijn steeds meer geneigd met schadeclaims te komen. "In de samenleving ontstaat langzamerhand een soort claimcultuur. Als iets niet is goed gegaan, eisen bedrijven al snel een schadevergoeding. Als adviseur krijg je dit vaak als eerste op je bordje, ook al was het niet eens jouw fout. Gelukkig is het bij ons nog nooit zover gekomen."


Opleidingen

-Voor het vak van energiebesparingsadviseur bestaat geen opleiding. De technische universiteiten in Delft en Enschede hebben wel postdoctorale opleidingen tot milieuadviseur of energiespecialist. Om die opleidingen te volgen is een hbo- of universitaire opleiding vereist, het liefst een technische of natuurwetenschappelijke.

-Twee zaken zijn van belang: kennis van milieu- en energievraagstukken en goede communicatieve vaardigheden.

-Het vakkenpakket kan het beste een mix zijn van die twee, dus zowel bètavakken (wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie) als alfavakken (Nederlands en Engels).