De Nunspeter -al dertig jaar apotheker- glundert als hij dit voorbeeld noemt. "Je kunt als apotheker de verschillen maken. Daar doe je het voor. Voor je patiënten."

Top genoot zijn opleiding farmacie aan de Rijksuniversiteit Groningen. "Een mooie tijd", blikt hij terug. "Al was het veel gericht op het chemische. Tegenwoordig is dat wel anders. Ik kreeg een poedermengsel voor me en moest bepalen welke stoffen erin zaten. Of ik moest vanuit een monster aangeven welke pillen iemand had geslikt. Nu is de opleiding wat mensgerichter. Tegenwoordig krijgen studenten al heel vroeg een casus waarin ze voor iemand met bepaalde klachten een goed geneesmiddel moeten uitzoeken."

Tijdens een rondje door de apotheek vallen de laden vol medicatie op. Namen als acamprosoaat, carbasalaat en flecainide zeggen een leek weinig. Voor de apotheker is het gesneden koek. Hij weet precies welk medicijn uit welke stof is opgebouwd en waar het toe dient. Een koelcel even verderop zorgt dat medicatie als insuline en zelfbereide toedieningsvormen als zetpillen goed blijven.

De hokjes achterin de apotheek doen wat leeg aan. Top: "Hier bereidden we eerst zo''n 5 tot 10 procent van de af te leveren medicatie. Nu stellen we nog zo''n 2 procent zelf samen. Bijvoorbeeld pijnstillers of middelen tegen epilepsie."

Vragen

De werkdag van apotheker Top begint dagelijks rond halfnegen. Eerst neemt hij de signalenlijst van de vorige dag door. Dat is een print waarop de gegevens van klanten en de aan hen verstrekte medicatie staan. "Hier controleer ik vóór het afleveren of er juist is gehandeld."

Vooral de zogenoemde interacties zijn punt van aandacht. "Soms schrijven huisartsen of ziekenhuisspecialisten middelen voor die niet gebruikt kunnen worden in combinatie met andere medicatie. We moeten dus heel zorgvuldig kijken wat de klant al gebruikt en of nieuw voorgeschreven middelen daarmee corresponderen. Soms betekent dit een telefoontje richting de specialist met de vraag of hij weet dat klant x ook middel y gebruikt. Eigenlijk staan wij als apothekers tussen het voorschrijven en het gebruiken in. Daarom zeg ik altijd tegen mijn medewerkers: Vraag alles waarover je twijfelt. Beter één vraag te veel dan één te weinig."

Elk middel dat aan de klant wordt verstrekt, ziet Top. "Dat heeft weer te maken met die check. Het is verantwoordelijk werk. Vooraf en na verstrekken doen we dus controles."

Toch kan het dan nog misgaan. "Soms bellen klanten met klachten. Ze hebben dan het gevoel dat er bepaalde complicaties optreden. Het ergste voorval was een klant die door diverse miscommunicaties een middel kreeg dat niet had moeten worden voorgeschreven vanwege ander medicijngebruik. Haar hartritme werd dusdanig verlaagd dat deze vrouw is overleden. Daar heb ik veel van geleerd: Je kunt niet genoeg kijken of alles klopt."

Contact

Top verstrekt en controleert niet alleen medicatie, maar heeft daarnaast ook veel contact. Met name met ziekenhuizen, huisartsen en tehuizen. "Wij leveren bijvoorbeeld afgepaste hoeveelheden pillen aan tehuizen. Voor elke patiënt zijn er medicijnzakjes, waarop precies staat aangegeven welke pillen ''s ochtends, ''s middags en ''s avonds moeten worden ingenomen."

Daarnaast spreekt Top soms ook de klanten zelf. "Zij komen doorgaans in de apotheek om het voorgeschreven recept op te halen, of ze hebben zonder inbreng van de huisarts een middel tegen bijvoorbeeld verkoudheid nodig. Ik heb ook enkele uren per week patiëntencontact waarin ik met klanten hun medicijngebruik bespreek."

De doelgroepen waarmee Top werkt zijn divers. "Ik verstrek medicijnen aan kinderen, ouderen, gehandicapten, noem maar op. Bij kinderen voorkomt het middel als het goed is vaak problemen op lange termijn. Bij ouderen is het veelal een verlichting van de gebreken van het ouder worden. Het mooie is dat je voor beiden het verschil kan maken. Daar doe ik het voor."


Opleiding

- Voor de opleiding farmacie heb je een vwo-diploma nodig met profiel natuur & techniek of natuur & gezondheid.

- Voor de opleiding farmacie geldt een numerus fixus. Omdat er meer aanmeldingen binnenkomen dan er plaatsen zijn, vindt er een loting plaats. Voor het studiejaar 2006-2007 waren er 225 plaatsen.

- De opleiding farmacie duurt in Nederland zes jaar. De bachelorfase duurt drie jaar en daarop volgt een driejarig masterprogramma.

- De opleiding tot apotheker kun je volgen aan de Rijksuniversiteit Groningen of aan de Universiteit Utrecht.