Twee dikke wetboeken staan op zijn bureau. "Privaatrecht" en "Publiekrecht", staat er met koeienletters op. In de muren van de ambtenarenkamer zijn grote dossierkasten gebouwd. Her en der liggen stapels papieren. Het bord "gemeentehuis" op de voorgevel is niet nodig om te weten waar je bent beland.
Het ambtenarenbestaan saai? "Dat is een karikatuur", zegt Oussoren. "Mijn baan is heel afwisselend." Enthousiast toont hij de volledig geautomatiseerde dossierkast. "Wat wil je weten? Iets over naturalisatieprocessen?" Hij toetst snel een code in, waarop de kast zich zoemend in beweging zet. "Hier ligt geschiedenis", licht hij toe. "Duizenden dossiers met informatie over het leven in deze gemeente."
Bestuursacademie
Oussoren werkt inmiddels vierenhalf jaar in het gemeentehuis van het Gelderse Voorst. Na een opleiding op het gebied van informatiebeheer rolde hij tien jaar geleden het ambtenarenleven in. Vervolgens volgde hij aan de Bestuursacademie in Velp de deeltijdopleiding algemeen juridische zaken. "Die opleiding is echt een pre. De overheid kent zo veel wetten en regels. Omdat je als ambtenaar ervoor moet zorgen dat iedereen zijn recht krijgt, moet je alles van die regels afweten. Als je de Bestuursacademie hebt gedaan, steek je qua kennis met kop en schouders boven veel medesollicitanten uit. Staatsrecht, bestuursrecht, privaatrecht; je komt van alles wat te weten."
Juist omdat deze opleiding zo diep ingaat op allerlei ingewikkelde aspecten van het ambtenarenleven is het volgens Oussoren raadzaam dat je al binnen de overheid werkzaam bent voordat je aan de studie begint. "Anders weet je niet waar het over gaat. Gemeentewerk is heel ondoorzichtig."
Oussorens functie bij de gemeente is simpel gezegd: het bewaken van de aan vragen van de burger, van hun binnenkomst totdat ze zijn beantwoord. "Ik moet ervoor zorgen dat er onderweg niets kwijtraakt. Op elk moment van de dag moeten mijn collega''s kunnen zien waar de aanvraag is en wat er al mee is gedaan. Wij zijn de Google van de gemeente Voorst. Als wij ons werk goed doen, vind je wat je zoekt zodra je intypt wat je wilt hebben."
Oussoren is vooral enthousiast over de veelzijdigheid van zijn werk. "Je komt met heel veel aspecten van de overheid en van het leven in aanraking. Bekende voorbeelden van gemeentewerk zijn het verstrekken van kapvergunningen en uitkeringen. Maar dat zijn slechts 2 van de 900 werkprocessen die mij passeren. Er is zo veel waar ik mee in aanraking kom."
Lui
Hoewel de burger lang niet altijd tevreden is over het werk van de gemeente, vindt Oussoren het bevredigend om iets voor mensen te kunnen betekenen. "Ik probeer altijd mijn best te doen." Hij vindt het niet altijd terecht als mensen klagen over zijn gemeente. "Van de buitenkant lijkt het misschien alsof we niets doen, maar dat is een cliché. Ambtenaren verzetten veel werk voor de burger."
Niet dat dit hem en zijn collega''s verhindert om dezelfde ambtenarenmoppen te verkondigen als ieder ander. Oussoren: "Hoe knipoogt een ambtenaar? Door één oog even te openen."
"Mensen denken dat ambtenaren lui zijn, omdat het vrij lang kan duren voordat een aanvraag wordt beantwoord. Er wordt te weinig beseft dat dit komt door regels die we met elkaar hebben vastgesteld. Stel dat je een bouwvergunning aanvraagt en je buurman vindt dat minder prettig, dan krijgt hij een aantal weken de tijd om bezwaar te maken. De enige manier om dit sneller te laten verlopen, is door een dictator aan te stellen. Dan weet je binnen een dag waar je aan toe bent."
Hoewel klagende burgers zijn werk er niet eenvoudiger op maken, kan hij er ook wel om lachen. "Je hebt mensen die overdag weinig te doen hebben en dan maar brieven gaan sturen. Ze blazen kleine dingen tot in de details op . Dat zijn leuke brieven."
Dat hij een ambtenaar in hart en nieren is, kan hij niet zeggen. De politiek trekt hem ook wel, zegt hij. "Veel ambtenaren gaan de politiek in, omdat ze precies weten hoe het spel werkt. Maar mijn functie is zo leuk dat ik voorlopig nog niet weg wil."
En zou de baan hem ooit te veel worden, dan is er altijd nog een goede ambtenarenmop. "Zegt de ene gemeenteambtenaar tegen de andere: "We zijn de schoffels vergeten." "Geeft niet", zegt de ander. "We kunnen toch ook op de auto leunen.""
Opleiding
- Voor de Bestuursacademie is minimaal een vmbo-diploma vereist.
- De academie biedt verschillende opleidingen aan, die allemaal gericht zijn op functies binnen de overheid. De opleidingen worden alleen in deeltijd aangeboden en zijn daarom vooral handig voor jongeren die een leer-werktraject willen volgen.
- De Bestuursacademie heeft een- en meerjarige opleidingen, afhankelijk van de studierichting en het basisniveau van de student.
- De opleidingen worden aangeboden in Maarssen, Zwolle, Groningen, Zaanstad, Arnhem, Rotterdam en Eindhoven.