In hun zelfgebouwde schuur meten Frans Rijksen (19) uit Overberg en Gijs Thomassen (19) uit Veenendaal enkele elektriciteitsdraden door. „Ja, deze zit goed”, zegt Gijs als het meetapparaat een piep laat horen. Een volgend exemplaar geeft geen signaal. „Dat weten we dus ook weer”, grijnst Frans.
In een stellage staat een BMW-motor uit een 318td, een diesel dus. „Lekker goedkoop straks, als we gaan varen.” Buiten, op een witte aanhanger, ligt de boot. Een groot gat gaapt achter de plek waar de stoelen straks moeten komen. „Kijk, de luchtinlaat ligt er al”, wijst Frans. Het is volgens hem een heel gepruts om de motor en de schroef er netjes in te krijgen. „Nee, nee, prutsen doen we niet”, reageert Gijs. „We doen het allemaal heel netjes.”
Kabels
Toen Frans en Gijs de boot ruim een halfjaar geleden kochten, zat er geen krachtbron in. Een broer van Frans had nog een oude crossauto in het weiland staan die hij niet meer gebruikte. De motor deed het nog prima; een buitenkansje dus. Binnen een halve dag lag de motor eruit.
„We hoorden dat we de kabelboom niet meer nodig zouden hebben. Die hebben we dus gewoon afgeknipt.” Daar kregen Frans en Gijs echter danig spijt van toen bleek dat die talloze elektriciteitsdraadjes wel degelijk nodig zijn om de motor te starten. De bijna honderd draadjes moesten weer allemaal aan elkaar gezet worden. Een tijdrovend klusje.
Nu alles weer verbonden is, weigert de motor aan te slaan. Gijs draait de contactsleutel om en de startmotor slaat aan. De motor zelf weigert echter dienst. „Hij krijgt geen diesel”, is het oordeel van Gijs. „Het mooiste zou zijn als er iemand naar kijkt die er echt verstand van heeft, die heeft het euvel zo gevonden.”
Toch geven de jongens niet op. Frans: „Gewoon doorgaan tot hij het doet. Onze vrienden en familie geloven er niet in dat we ooit zullen varen. Dat is voor ons juist een argument om door te gaan. Het moet lukken.”
Schroef
Als hovenier heeft Frans weinig ervaring met techniek. „Ik leer hier heel veel van en vind het leuk om samen zo’n project te doen.” Gijs heeft meer technische kennis. Hij kan lassen en is als ict-programmeur redelijk thuis in elektronica.
Achter de BMW, die nu nog in de schuur staat, ligt de staart van de boot met daaraan de schroef. „Het is een speedschroef. In combinatie met de motor met 140 pk zal de boot behoorlijk snelheid maken. Ik denk wel iets van 70 kilometer per uur”, aldus Frans.
Voor een foto en de videoreportage klimmen ze even in de boot. Daar zitten ze, achter een nu nog nutteloos stuur. Het is de bedoeling dat de boot deze zomer de eerste proefvaart zal maken, brullend en stuiterend over het water van de Rijn. Maar er zal nog heel wat water door diezelfde Rijn moeten stromen voordat het zover is. „Eerst maar eens zorgen dat de motor loopt. Daarna zien we weer verder.”
Ze zijn vaak in de schuur te vinden, sleutelend aan hun auto, brommer, boot of tractor. Puntuit neemt je in een serie mee langs een aantal handige jongeren. Vandaag deel 2.